banner

AMD: ακόμη "στο κόκκινο", ελπίδες για το 2016

Σταδιακός περιορισμός των ζημιών και επένδυση σε νέα προϊόντα το "κλειδί" για τους Αμερικανούς

Δεν χωρά καμία συζήτηση στο γεγονός ότι η αγορά της τεχνολογίας ωφελείται από συνθήκες ανταγωνισμού - και στην κατηγορία των καρτών γραφικών δυστυχώς η AMD είναι γεγονός πως δεν προσέφερε επαρκώς έντονο ανταγωνισμό στην nVidia. Οι λόγοι για την κατάσταση αυτή είναι πολλοί, η αναλογία 80-20 ωστόσο στις πωλήσεις καρτών γραφικών υπέρ της nVidia "μιλά από μόνη της", όπως και τα οικονομικά αποτελέσματα της AMD, τα οποία συνοδεύονται με αρνητικό συνολικά πρόσημο εδώ και πολλά, πολλά τρίμηνα. Αυτό, πάντως, ενδέχεται να αλλάξει μέσα στο 2016, αν τα σχέδια της διευθύνουσας συμβούλου της AMD, της δρ. Lisa Su, υλοποιηθούν σε ικανοποιητικό έστω βαθμό.

Η AMD κατέγραψε και πάλι ζημίες, σε όλη τη διάρκεια του 2015, αυτές ωστόσο δείχνουν σε κάθε τρίμηνο να επιβραδύνονται αναλογικά με το αντίστοιχό του του 2014. Αν ο ρυθμός αυτός περιορισμού των ζημιών παραμείνει ως έχει, η αμερικανική εταιρεία μπορεί να προσβλέπει ακόμη και σε οριακή κερδοφορία μέσα στο 2016 (έστω κι αν αυτό το "αν"... είναι μεγάλο "αν"). Πάντως η AMD δείχνει πως έχει ανακτήσει σημαντικό ποσοστό της αυτοπεποίθησής της και της προσήλωσής της σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να σχεδιάζει επεξεργαστές 3D γραφικών για την καταναλωτική αγορά. Η παρουσίαση της τεχνολογίας μνήμης ΗΒΜ και των Radeon R9 το καλοκαίρι ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, η "επανεκκίνηση" των προσπαθειών της στο σχετικό software, με το καινούργιο driver set που έχει ονομάσει Radeon Crimson, ένα δεύτερο.

Μεγαλύτερο βήμα και από αυτά τα δύο, πάντως, η AMD θεωρεί το επόμενο: αυτό που θα φέρει στην αγορά τις πρώτες της υλοποιήσεις στηριγμένες στην νέα αρχιτεκτονική "Polaris". Αυτή θα σηματοδοτήσει τόσο τη μετάβαση των chip γραφικών της στη μέθοδο κατασκευής των 14nm, όσο και την διαφοροποίηση της χρήσης τους σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες προϊόντων: αυτήν των "παραδοσιακών" καρτών γραφικών (όπου θα συγκρουστεί με αυτές της γενιάς "Pascal" της nVidia), αλλά και αυτήν που θα αναλαμβάνει την επεξεργασία γραφικών σε μικρά, συμπαγή PC (είτε πάνλεπτα και πανάλαφρα laptops είτε κομψά και αθόρυβα mini PC). Η αρχιτεκτονική "Polaris" της AMD χαρακτηρίζεται από σημαντικά κέρδη τόσο στην κατανάλωση ρεύματος (έως και 50% χαμηλότερη σε σχέση με τα παρόντα chip της AMD), όσο και στην ισχύ ανά Watt. Με αυτόν τον τρόπο, και τη χρήση της τεχνολογίας μνήμης HBM2, η αμερικανική εταιρεία στοχεύει να επανακτήσει μερίδιο αγοράς από την nVidia αρκετό, ώστε να καταστεί και πάλι αξιόμαχος αντίπαλος. Όπως πάντα... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner