Κακά τα ψέματα: αν συνηθίσουμε σε μία μικρή... πολυτέλεια, πολύ δύσκολα ανεχόμαστε την απουσία της αργότερα και, αναμφίβολα, η σύνδεση των συσκευών μας με το Internet μέσω ασύρματων σημείων πρόσβασης (το ευρύτερα γνωστό Wi-Fi με άλλα λόγια) ανήκει ακριβώς σε αυτό το είδος των ευκολιών. Το πρόβλημα με τις υπάρχουσες τεχνολογίες Wi-Fi, ωστόσο, ακόμη και τις πλέον σύγχρονες "εκδόσεις" τους; Όσο πιο πολλά και πυκνά γίνονται αυτά τα ασύρματα δίκτυα που δημιουργούμε στα σπίτια μας, τόσο περισσότερες "παρεμβολές" δημιουργεί το ένα στο άλλο και σε τόσο χαμηλότερες ταχύτητες αναγκαζόμαστε να περιοριστούμε. Στην Ελλάδα το φαινόμενο δεν έχει πάρει ακόμη ανησυχητικές διαστάσεις γιατί τα σημεία ασύρματης πρόσβασης δεν είναι τόσα μα τόσα πολλά, στο εξωτερικό ωστόσο η κατάσταση είναι διαφορετική, ειδικά στις πυκνοκατοικημένες μητροπόλεις. Μια ενδιαφέρουσα λύση στο θέμα αυτό, δε, φαίνεται πως ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη: το... Li-Fi!
Πρόκειται για σύλληψη στη θεωρία της απλή, ικανή ωστόσο να διευκολύνει πολύ την οικιακή και αστική πρόσβαση στο Internet - και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Τα κύματα των σημάτων Wi-Fi φτάνουν, εκ φύσεως, ως ένα σημείο στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και από εκείνο το σημείο και πέρα δεν μπορούν να μεταδοθούν τα δεδομένα ταχύτερα. Τα κύματα άλλων μορφών όμως, όπως αυτά του φωτός, και χιλιάδες φορές υψηλότερης συχνότητας είναι από αυτά του Wi-Fi, και δεν είναι απαραίτητη η... αδειοδότηση για τη χρήση τους, όπως συμβαίνει στις συσκευές Wi-Fi (όπου το φάσμα ελέγχεται και η πιστοποίηση λειτουργίας τους πρέπει να είναι επίσημη). Στο κάτω-κάτω, ο καθένας μπορεί να φτιάξει μία λάμπα φωτισμού. Το δύσκολο είναι, προφανώς, να την κάνει μεταδότη δεδομένων!
Ε, αυτό ακριβώς φαίνεται να πέτυχαν οι πανεπιστημιακοί ερευνητές του Fudan: χρησιμοποιώντας λάμπες φωτισμού τεχνολογίας LED, βρήκαν τον τρόπο να κάνουν το παραγόμενο φως να "πάλλεται" πολλές χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο, δημιουργώντας έτσι κύματα που μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα. Ο ρυθμός των παλμών αυτών είναι τόσο γρήγορος που το ανθρώπινο μάτι δεν τον συλλαμβάνει - κοινώς δεν θα... αναβοσβήνουν ενοχλητικά οι λάμπες αυτές - αλλά συσκευές εξοπλισμένες με μία σχετικά απλή και φθηνή κάμερα, ικανή να "αποκωδικοποιεί" τα παραγόμενα κύματα σε δεδομένα, μπορεί με αυτόν τον τρόπο να "παίρνει Internet" από τη λάμπα!
Υπάρχει, βέβαια, ένας φανερός περιορισμός σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας: οι συσκευές "Li-Fi" θα πρέπει να έχουν οπτική επαφή με τις σχετικές λάμπες που παίζουν τον ρόλο αναμεταδοτών, ειδάλλως δεν θα μπορούν να λαμβάνουν τα κύματα φωτός που αυτές παράγουν. Είναι πάντως, πεποίθηση των πανεπιστημιακών ερευνητών πως αυτές οι λάμπες μπορούν να κατασκευαστούν με τόσο χαμηλό κόστος, ώστε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού να έχουμε τέτοιες και να μην τίθεται θέμα "σήματος μέσα από τους τοίχους". Βρίσκουμε την όλη προσέγγιση άκρως ενδιαφέρουσα. Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά που τόσο... απλόχερα - και ανόητα και ασυνείδητα και ανεφάρμοστα - υπόσχεται "δωρεάν Wi-Fi για όλους τους Έλληνες", δεν θα έλθει αμέσως σ' επαφή με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Fudan για να εξερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας μαζί τους. Κι αυτό γιατί είμαστε σίγουροι πως ο Γιάννης Στουρνάρας θα χαρεί ιδιαιτέρως να μάς χρεώνει αυξημένες τιμές στο φως, ώστε να έχουμε Internet. Και ως διά μαγείας... ανάπτυξη!