Μπορεί η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας να είχε πολλά από τα χαρακτηριστικά δημοσιογραφικού κλισέ (το γνωστό... "χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου"), όμως αυτό δεν σημαίνει πως η σχετική απώλεια ήταν μικρότερη: η Sony αποσύρεται από την αγορά των προσωπικών υπολογιστών, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το 2014 θα είναι η τελευταία χρονιά διάθεσης των Vaio, τόσο των μοντέλων desktop, όσο και των laptop. Με την αγορά των PC να σημειώνει σταθερά πτωτική πορεία, λόγω της ανόδου των tablets και των smartphones, η ιαπωνική εταιρεία έβλεπε τα περιθώρια εμπορικής βιωσιμότητας της συγκεκριμένης προϊοντικής κατηγορίας να στενεύουν συνεχώς. Η απόφαση της πώλησης όλου του τμήματος των Vaio είμαστε βέβαιοι πως δεν ήταν εύκολη - το κόστος της απόφασης αυτής, ωστόσο, δυστυχώς θα γίνει αισθητό στην αγορά των PC συνολικά.
Ο λόγος είναι απλός: τα Sony Vaio ήταν, στην κατηγορία τους, μοναδικά. Εξ ου και η απώλεια.
Δύο είναι οι συνισταμένες που έκαναν τα Vaio - κυρίως τα laptop αλλά και τα desktop - αξιοπρόσεκτα διαφορετικά. Η μία είχε να κάνει, κακά τα ψέματα, με το design: τα PC της Sony ήταν πάντοτε οι ομορφότεροι Η/Υ με Microsoft Windows σε κάθε δεδομένη στιγμή των τελευταίων 18 ετών. Η ιαπωνική εταιρεία ήταν αυτή που αντιλήφθηκε πριν από όλους τους κατασκευαστές "τυπικών" PC, το ίδιο πράγμα που η Apple εφάρμοσε στη δεύτερη φάση της ιστορίας της: πως δεν αρκεί να προσφέρεις ένα μηχάνημα που απλώς "κάνει τη δουλειά του" για να ξεχωρίσεις. Πρέπει το μηχάνημα αυτό να έχει και μία προσωπική υπόσταση για τον/την κάτοχό του, να τον/την κάνει να αισθάνεται ωραία όταν το χρησιμοποιεί, σίγουρα δικαιωμένος για την επιλογή του/της έναντι άλλων.
Αυτό τα Vaio τo προσέφεραν: από πάρα πολύ νωρίς στην πορεία τους επεδίωξαν να διαφοροποιηθούν από το... copy/paste τυπικό εταιρικό laptop - και το τυπικό desktop - με τρόπο γενικώς επιτυχημένο. Σε συνδυασμό με την (συνήθως) προσεγμένη ποιότητα κατασκευής και τα καλοδιαλεγμένα υλικά, τα Vaio στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων την εντύπωση πως κινούνται "σε άλλο επίπεδο" σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Δεν ήταν ποτέ τα ισχυρότερα PC της κατηγορίας τους μεμονωμένα, ήταν όμως πάντοτε ανάμεσα στα πλέον ποθητά, αν όχι τα πλέον ποθητά. Φυσικά "χρέωναν κάτι παραπάνω" (ενίοτε κάτι... πολύ παραπάνω όταν αναφερόμαστε στα hi-end) γι' αυτό το design και αυτήν την ποιότητα, όμως πριν την πτώση της κατηγορίας των PC συνολικά, αυτό είχε νόημα. Από πολλές απόψεις, και για πολλά χρόνια, τα Vaio ήταν ο "αντίλογος" στους Η/Υ της Apple: η απόδειξη πως ναι, και οι άνθρωποι που προτιμούν τα Windows από το λειτουργικό των Mac, έχουν επιλογές για έναν όμορφο προσωπικό υπολογιστή.
Η άλλη συνισταμένη της διαφοροποίησης των Vaio από τα PC όλων των ειδών - ειδικά στη δεκαετία του 2000 - ήταν αυτή της διάθεσης της Sony να πειραματιστεί. Η ιαπωνική εταιρεία πάντοτε επεδίωκε τη μείωση του όγκου και του βάρους των laptop, καθώς και την έμφαση στον multimedia χαρακτήρα των desktop - αλλά αυτό το έκαναν και άλλοι. Ήταν όμως από τις πρώτες εταιρείες που δοκίμασαν να κατασκευάσουν τελείως διαφορετικών μορφών PC, που "διασταύρωσαν" φορητούς υπολογιστές και PDA (τους προγόνους των smartphones), που ενσωμάτωσαν οθόνες υψηλής ανάλυσης, κάμερες και Blu-ray drives στα μηχανήματά τους, που πειραματίστηκαν με "αρθρωτά" PC, που πέτυχαν αυτονομία εργασιακής ημέρας πριν από τα Ultrabooks, που, που, που... ο κατάλογος είναι μεγάλος.
Οποιοσδήποτε μπορεί να πει πως σήμερα δεν είναι πλέον λίγοι οι κατασκευαστές PC που πειραματίζονται με νέες μορφές μηχανημάτων. Είναι αλήθεια - τα tablets και τα Windows 8 κατέστησαν αυτήν την προσέγγιση πρακτικά επιβεβλημένη. Μπορεί να πει επίσης πως υπάρχουν ουκ ολίγα μοντέλα PC που διεκδικούν την προσοχή του κοινού βάσει ποιότητας κατασκευής και υψηλής τιμής. Θα έχει επίσης δίκιο. Και, όταν όλα έχουν ειπωθεί, θα... ζήσει η αγορά των προσωπικών υπολογιστών χωρίς τα Sony Vaio - δεν θα σταματήσει να υπάρχει εξαιτίας της αποχώρησής τους, προφανώς. Όμως δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε πως μία εταιρεία που "είχε στο DNΑ της" την αναζήτηση του πρωτότυπου, αλλά κι εκείνου του απροσδιόριστου χαρακτηριστικού σε μία συσκευή που σε κάνει να σκέφτεσαι "αυτό το θέλω... τώρα", θα λείψει από την αγορά. Ούτε η HP, ούτε η Lenovo, ούτε η Samsung, ούτε η Toshiba ούτε κανένας άλλος κατασκευαστής δεν έχει μέχρι στιγμής πείσει πως μπορεί να προσφέρει αντίλογο στα δημοφιλή MacBook, MacBook Pro και iMac. Θα αποκτήσουν ποτέ "γνήσιο" διάδοχο τα Vaio; Ας ελπίσουμε πως ναι!