Apple iPad 2

Ποιοί αγοράζουν, ποιοί προσπερνούν και... γιατί;

Συνεχίζοντας από το προηγούμενο ακριβώς σημείο (και απαντώντας στην ερώτηση που... βασανίζει τους κατόχους του αρχικού iPad) μπορούμε να βεβαιώσουμε το εξής: ο ταχύτερος επεξεργαστής του iPad 2, το καλύτερο υποσύστημα γραφικών και η περισσότερη μνήμη σε σχέση με τον προκάτοχό του, γίνονται αισθητά. Αμέσως. Αυτό ισχύει τόσο στην εκτέλεση των εφαρμογών μεμονωμένα, όσο και όταν ο χρήστης έχει "ενεργά" - με το ιδιότυπο σύστημα "παράλληλης", "on/off" εκτέλεσης πολλών εφαρμογών που έχει επιλέξει η Apple - αρκετά apps μαζί. Τη διαφορά, δε, την καταλαβαίνει κανείς περισσότερο όταν χρησιμοποιεί για κάποια ώρα το iPad 2 και μετά "πηγαίνει πίσω" στο iPad 1. Οι χρήστες iPhone 4 που χρησιμοποιούν και iPhone 3G καταλαβαίνουν τί εννοούμε.

Έχοντας πει τα παραπάνω, πάντως, αξίζει να... καθησυχάσουμε και μερικούς: με πιο πολλή άνεση, μεν, αλλά τα ίδια πράγματα με το iPad 1 κάνει το iPad 2. Όπως δύο PC με διαφορά στην ισχύ αλλά το ίδιο λειτουργικό και τις ίδιες εφαρμογές, τα δύο iPad δεν τα χωρίζει καμία... εντελώς διαφορετική "εμπειρία χρήσης": το 90% των λειτουργιών που θα αξιοποιήσει το 90% των χρηστών γίνονται με τον ίδιο τρόπο και (περίπου) στον ίδιο χρόνο. Είναι μόνο οι λεγόμενοι multitaskers, όσοι δηλαδή σε τακτική βάση χρησιμοποιούν πολλά apps ταυτόχρονα (και ίσως αξιοποιούν το iPad επαγγελματικά), αυτοί που θα παρατηρήσουν πρακτική διαφορά. Σε... "χαλαρή" χρήση, που την ενθαρρύνει το iPad ούτως ή άλλως, το νέο μοντέλο θα προσφέρει πιο πολλά μόνο αν δημιουργηθούν apps ειδικά γι' αυτό, όπως π.χ. περίπλοκα 3D games. Αλλά αν αυτό θα συμβεί ή όχι μέσα στη χρονιά, απομένει ν' αποδειχθεί.

Η μόνη μας απογοήτευση, και μάλιστα μεγάλη αν σκεφτεί κανείς πόσο ψηλά έχει τοποθετήσει η Apple τον πήχυ σε όλα τα άλλα στοιχεία του iPad 2, ήταν αυτή που αφορά στις δύο κάμερες. Αυτές είναι, με μία λέξη, απαράδεκτες. Καταλαβαίνουμε πως για τη λειτουργία των βιντεοκλήσεων είναι οριακά αποδεκτή η κάμερα της πρόσοψης - και πάλι θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά δεν μπορούμε να μας φανταστούμε να τη χρησιμοποιούμε συχνά ούτως ή άλλως, οπότε... μικρό το κακό - αλλά η κάμερα στο πίσω μέρος...; Κάκιστη. Οι φωτογραφίες που συλλαμβάνει χαρακτηρίζονται από ανακριβή χρώματα και κόκκο, ενώ το video είναι μεν ανάλυσης 720p αλλά στερείται διαύγειας και λεπτομέρειας. Πρακτικά, δε, δοκιμάζοντας τόσο την πίσω κάμερα όσο και αυτήν της πρόσοψης, καταλάβαμε γιατί τόσοι συνάδελφοι βρήκαν άβολη την χρήση τους: τα tablet δεν είναι οι συσκευές που κάνουν ακριβώς... εύκολη τη σκόπευση ή διευκολύνουν τη σταθερή λήψη. Οι κάμερες είναι μεν δευτερεύοντα στοιχεία για να κρίνει οποιοσδήποτε ένα tablet, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Apple καλώς επέλεξε να τις ενσωματώσει με... αδιαφορία. Στο iPad 3 περιμένουμε την κάμερα του iPhone 4, το λιγότερο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ