Όπως το είχε υποσχεθεί - κανείς δεν μπορεί να προσάψει στην Apple ότι δεν επιδιώκει να τηρεί τα χρονοδιαγράμματά της με όσο το δυνατόν περισσότερη συνέπεια - η αμερικανική εταιρεία έκανε πριν από μερικές ώρες διαθέσιμο στην κοινότητα των κατόχων ηλεκτρονικών υπολογιστών Mac το δικό τους App Store. Αυτό είναι σχεδιασμένο και λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από τα iPhone και iPad: το γραφικό του περιβάλλον και η δομή του είναι παρόμοια, η είσοδος σε αυτό γίνεται από ειδική εφαρμογή - η οποία προστίθεται στο OS-X με το update υπ' αριθμόν 10.6.6 - ενώ η αγορά κι εγκατάσταση των "apps", που μόνο μικρά προγράμματα δεν είναι πια βέβαια, γίνεται απευθείας μέσα απ' αυτήν.
Το App Store για Mac OS-X διέπεται από τους ίδιους ουσιαστικά κανόνες λειτουργίας που έχουμε πια συνηθίσει από τις συσκευές iOS της Apple. Οι προγραμματιστές ή εταιρείες δημιουργούν ένα app μέσα από το περιβάλλον ανάπτυξης του αμερικανικού κολοσσού, το υποβάλλουν προς έγκριση σε αυτήν - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ενίοτε συζητήσιμα κριτήρια που ακολουθεί η Apple - και στη συνέχεια αυτό δημοσιεύεται στο App Store, μέσα από το οποίο πωλείται για να αποδοθούν σε αυτούς και την Apple τα ποσοστά των κερδών σε μερίδιο 70%-30%. Στα θετικά του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι αν αγοράσει κανείς ένα app μία φορά, μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε όσους Η/Υ Mac θέλει. Στα αρνητικά του, από την άλλη, το γεγονός ότι το App Store δεν προβλέπει δοκιμαστικές εκδόσεις, εκδόσεις χρονικά περιορισμένες κλπ., όπως π.χ. οι εφαρμογές shareware των PC. Ο χρήστης λοιπόν πρέπει εξ αρχής να γνωρίζει τί ακριβώς είναι το app που αγοράζει και ποιές οι δυνατότητές του.
Το App Store για Mac ξεκινά με περισσότερες από 1000 εφαρμογές - δημοφιλέστερες μέχρι στιγμής είναι το... θρυλικό Angry Birds και το app του Twitter - και ο κατάλογος αναμένεται να εμπλουτιστεί με γοργούς ρυθμούς τους επόμενους μήνες. Όπως δείχνουν τα πράγματα σε αυτό τουλάχιστον το αρχικό στάδιο, η ανταπόκριση των κατόχων Mac είναι ενθαρρυντική, θα χρειαστεί ωστόσο κάποιο διάστημα για να έχει η αγορά μία εικόνα σαφή σχετικά με το πόσο επηρεάζει ο νέος μηχανισμός τις συνήθειες αγοράς αυθεντικού λογισμικού από τους χρήστες (θέλουμε να πιστεύμε πολύ και θετικά). Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν το μοντέλο του App Store θα λειτουργήσει στους Mac όπως στα iPhone/iPad, αν δηλαδή θα σταθεί αφορμή για την δημιουργία και νέου τύπου, πρωτότυπων apps πέραν των τυπικών εφαρμογών και games που συναντάμε σε Η/Υ όλα αυτά τα χρόνια. Ίδωμεν!