banner

CES 2016: Wi-Fi HaLow, για το The Internet of Things

Καινούργιο πρότυπο ασύρματης διασύνδεσης ειδικά για μικροσυσκευές και το "έξυπνο σπίτι", εξελιγμένο

Πολλά έχουν γραφεί και σχολιαστεί την τελευταία διετία αναφορικά με το περίφημο The Internet of Things, την μόνιμη δηλαδή Δικτυακή σύνδεση όχι απλώς προσωπικών υπολογιστών ή smartphones, αλλά απλούστερων "καθημερινών" συσκευών - από θερμοστάτες και ηλεκτρονικές κλειδαριές, μέχρι καφετιέρες και ψυγεία. Είναι κατεύθυνση προς την οποία κινούνται... νομοτελειακά σχεδόν τα πάντα, όμως συνεχίζουμε να έχουμε επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο είναι εφικτό να λειτουργήσει ένα Δικτυακό περιβάλλον αυτού του τύπου σύντομα. Από μία τουλάχιστον αμφιβολία μας, πάντως, είναι εφικτό να απαλλαγούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς η Wi-Fi Alliance - το ελεγκτικό σώμα που διαμορφώνει και εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές της ασύρματης πρόσβασης στο Internet - φαίνεται να έλυσε το σημαντικό πρόβλημα της διασύνδεσης όλων αυτών των συσκευών. Το ονομάζει, δε, Wi-Fi 802.11ah ή, για... τους φίλους, Wi-Fi HaLow.

Το νέο πρότυπο λύνει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που θα είχαμε σε διαφορετική περίπτωση με την χρήση των παρόντων προτύπων σε τόσα δισεκατομμύρια - κυριολεκτικά - μικροσυσκευών για την ασύρματη πρόσβασή τους στο Internet. Τα πρότυπα Wi-Fi b/g/n/ac είναι κατάλληλα για την πρόσβαση PC, tablet, laptop, smartphone, τηλεοράσεων, συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης κλπ. αλλά (α) καταναλώνουν πολλή ενέργεια, (β) δημιουργούν σε εσωτερικούς χώρους "παρεμβολές" μεταξύ τους και (γ) συνεχίζουν να επηρεάζονται από την διαρρύθμιση εσωτερικών χώρων, τα υλικά των διαχωριστικών ορόφων/τοίχων. Πολλά μικρά αντικείμενα μέσα σε έναν χώρο ή σε εξωτερικό χώρο μακριά από το εκάστοτε σημείο Δικτυακής πρόσβασης (router/access point) απλώς δεν θα είχαν καμία ελπίδα να λειτουργήσουν σωστά με αυτές τις συνθήκες.

Το πρότυπο Wi-Fi HaLow ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση. Λειτουργεί στην συχνότητα των 900 Mhz και όχι των 2.4 ή 5 GHz όπως τα άλλα πρότυπα, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα προσφέρει του ίδιου επιπέδου ταχύτητα διαμεταφοράς δεδομένων. Από την άλλη, ωστόσο, αυτήν δεν την χρειάζεται, καθώς ο όγκος των δεδομένων που αυτές οι συσκευές θα λαμβάνουν και θα στέλνουν θα είναι πολύ μικρός. Αντιθέτως, το νέο πρότυπο αυξάνει σημαντικά την ακτίνα λήψης τους (στην διπλάσια απόσταση από τα πρότυπα b/g των 2.4 GHz) και καθιστά πολύ λιγότερο προβληματική την μεταφορά δεδομένων μέσα από πολλά υλικά "εμπόδια". Απαιτεί, δε, πολύ λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει απρόσκοπτα (του ίδιου περίπου επιπέδου με το πρότυπο Bluetooth) ώστε αν οι σχετικές συσκευές λειτουργούν με μπαταρία να έχουν πάρα πολύ μεγάλη αυτονομία, ενώ αν λειτουργούν με σταθερή τροφοδοσία να καταναλώνουν περίπου... τίποτε μόνιμα συνδεδεμένες σε αυτήν.

Με το καινούργιο πρότυπο να έχει μόλις εγκριθεί δεν υπάρχουν βεβαίως ακόμη ούτε συσκευές που να το ενσωματώνουν, ούτε routers ή access points που να τούς προσφέρουν τη σχετική πρόσβαση. Αναμένεται, πάντως, τα πρώτα δείγματα να εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, οπότε και η περίφημη συζήτηση για το "έξυπνο σπίτι" (smart home) και το The Internet of Things που το στηρίζει, θα αποκτήσει περισσότερο πρακτική διάσταση. Οι κατασκευαστές θα έχουν επιτέλους στη διάθεσή τους ένα κοινό πρότυπο για να ακολουθήσουν στην επικοινωνία όχι μόνο ανάμεσα στις συσκευές τους και τα routers/accees points, αλλά και ανάμεσα στις ίδιες τις συσκευές απευθείας. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner