Είναι γεγονός ότι οι λεγόμενοι προσωπικοί υπολογιστές "all-in-one", αυτοί δηλαδή που δεν απαρτίζονται από ξεχωριστή κεντρική μονάδα και οθόνη αλλά με κάποιο τρόπο ενσωματώνουν την πρώτη και την δεύτερη σε ένα περίβλημα, δεν είναι κάτι νέο. Σίγουρα όχι για την Dell, η οποία για την οικιακή αγορά έχει διαθέσει τέτοια μοντέλα PC εδώ και πολλά χρόνια. Ο αμερικανικός κολοσσός όμως μόλις αποκάλυψε ένα τέτοιο σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε εταιρικό περιβάλλον - και ο τρόπος με τον οποίο το υλοποίησε είναι τόσο πρωτότυπος, που αξίζει αναφοράς γι' αυτό (και όχι μόνο). Το όνομά του: Optiplex 7070 Ultra. Όπλο του: το... αόρατο design!
Πράγματι: η Dell κατόρθωσε να "κρύψει" ένα ολόκληρο PC (και μάλιστα με αξιοπρόσεκτα υποσυστήματα) μέσα στον βραχίονα στήριξης μιας οθόνης, μα να το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να παραμένει σε ορισμένα στοιχεία του αναβαθμίσιμο. Το PC θα διατεθεί σε πολλαπλές διαμορφώσεις - με επεξεργαστές Ιntel Core i3, i5 ή και i7 "τελευταίας εσοδείας" - και μπορεί να εξοπλιστεί με έως και 64 GB μνήμης, έως και 1 TB αποθηκευτικού χώρου SSD NVMe και 2 TB πρόσθετου αποθηκευτικού χώρου με παραδοσιακό σκληρό δίσκο ή άλλον SSD (η υποδοχή είναι τυπική για drives 2.5 ιντσών). Ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει με πολύ λιγότερη μνήμη κι αποθηκευτικό χώρο και να τα αναβαθμίζει αργότερα. Και όταν μελλοντικά χρειαστεί πιο πολλή ισχύ, να αναβαθμίσει μόνο το ίδιο το PC και την μνήμη, κρατώντας την οθόνη και τον αποθηκευτικό χώρο (η οθόνη και το PC είναι επισκευάσιμα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο).
Το νέο Dell Optiplex 7070 Ultra θα είναι διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά από τις 24 Σεπτεμβρίου σε τιμές που ξεκινούν από τα €800 περίπου. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται το κόστος της οθόνης, αυτή ωστόσο μπορεί να είναι όχι μόνο Dell αλλά οποιαδήποτε επιλογής του χρήστη (από 19 έως 27 ίντσες), καθώς ο βραχίονας που ενσωματώνει το ίδιο το PC φέρει τυπικές υποδοχές στήριξης VESA. Με τον συνδυασμό αυτόν μπορεί να δημιουργήσει κανείς ένα PC με αυτό που η Dell και άλλες εταιρείες ονομάζουν "zero-footprint" (καταλαμβάνοντας δηλαδή τον ελάχιστο δυνατό χώρο), χωρίς να στερηθούν σημαντικά αναβαθμίσιμα στοιχεία του στο μέλλον.
Συνολικά καθόλου, μα καθόλου άσχημα - και μπορεί το 7070 Ultra να σχεδιάστηκε για να κάνει ευκολότερη τη ζωή των διαχειριστών σε μία εταιρεία, μα... κανείς δεν μάς εμποδίζει να πάρουμε ένα για το σπίτι και το minimal γραφείο μας εκεί, προφανώς!