banner

Intel: το Thunderbolt 3 καθ' οδόν

Νέα έκδοση του προτύπου σύνδεσης περιφερειακών της αμερικανικής εταιρείας. Ναι, κιόλας.

Όσο αυξάνονται οι αναλύσεις όχι μόνο των οθονών με τις οποίες δουλεύουμε, αλλά και των οθονών τηλεοράσεων που βρίσκονται στα σαλόνια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο... τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες για δύο πράγματα: για εξελιγμένους τρόπους διασύνδεσης των πρώτων οθονών με Η/Υ, αφενός, για ταχύτερους τρόπους επεξεργασίας υλικού για τις δεύτερες, αφετέρου. Και με την υπερυψηλή ευκρίνεια να καθιερώνεται σταδιακά, οι επαγγελματίες της εικόνας θα πρέπει να έχουν τρόπους να επεξεργάζονται το σχετικό υλικό σε περισσότερες από μία οθόνες - αλλά και να το "στέλνουν" χωρίς προβλήματα σε ευέλικτα μέσα αποθήκευσης όπως οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι. Η σύνδεση οθονών και περιφερειακών μέσω θυρών και καλωδίων Thunderbolt, την οποία δημιούργησε η Intel ακριβώς για τέτοιες αυξημένες απαιτήσεις, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην έκδοση 2 και διαθέσιμη πρακτικά για λιγότερο από 6 μήνες. Η αμερικανική εταιρεία, ωστόσο, είναι - όπως δείχνουν τα πράγματα - ήδη έτοιμη για την... έκδοση 3!

Πράγματι, σύμφωνα με παρουσίαση της Intel που διέρρευσε σε έναν αριθμό από εξειδικευμένα sites με θέμα το hardware προσωπικών υπολογιστών, έχει ήδη σχεδιαστεί και αναμένεται να κάνει την παρουσία του μέσα στη χρονιά το Thunderbolt 3, με κωδικό όνομα "Alpine Ridge" για το chip ελέγχου του. Η νέα έκδοση διπλασιάζει την ταχύτητα διαμεταφοράς δεδομένων (από τα 20 Gbps στα... 40!), υποστηρίζει την νέα προδιαγραφή τρίτης γενιάς στις υποδοχές επέκτασης PCI-e, ενώ το σχετικό βύσμα επιτρέπει την τροφοδοσία συσκευών με απαιτήσεις έως και 100 Watt. Παράλληλα το ίδιο το υποσύστημα ελέγχου του Thunderbolt 3 καταναλώνει κατά 50% λιγότερο ρεύμα, επιτρέποντας πάντα και την διαδοχική σύνδεση (daisy chaining) περιφερειακών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο καλώδιο Thunderbolt 3 μπορεί να λειτουργήσει με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: είτε ως σύνδεση Thunderbolt αυτή καθ' αυτή, είτε ως σύνδεση USB 3.0, είτε ως σύνδεση DisplayPort 1.2, είτε ως σύνδεση HDMI 2.0 (!).

Οι παραπάνω προδιαγραφές είναι αναμφίβολα εντυπωσιακές και επιτρέπουν πράγματα όχι εφικτά σήμερα, όπως π.χ. τη σύνδεση δύο οθονών υπερυψηλής ευκρίνειας στην ίδια θύρα Thunderbolt ή τεσσάρων σκληρών δίσκων υψηλών επιδόσεων με τον ίδιο τρόπο, χωρίς καμία επίπτωση στη λειτουργία των περιφερειακών αυτών. Όπως πιθανώς θα παρατηρήσουν ωστόσο οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που παρακολουθούν τις εξελίξεις του hardware από κοντά... καλά όλα αυτά, αλλά το ίδιο το πρότυπο Thunderbolt συνεχίζει να μην έχει γνωρίσει εμπορική επιτυχία και αποδοχή από την αγορά τέτοια, που να το καθιστά ανταγωνιστικό. Αυτή τη στιγμή το Thunderbolt 2 υποστηρίζεται μόνο από τους πιο πρόσφατους MacBook Pro Retina, το Mac Pro, ελάχιστα επαγγελματικά workstation της HP και λίγα περιφερειακά. Με τις εταιρείες που αξιοποιούν την τεχνολογία αυτή σε μονοψήφιο αριθμό, ναι μεν θα υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι που μπορούν να αξιοποιήσουν την αυξημένη ταχύτητα κι ευελιξία του Thunderbolt3, αλλά... όλοι οι υπόλοιποι θα χρησιμοποιούν το USB 3.0 (ή έστω το επερχόμενο αναβαθμισμένο 3.1). Επιφυλάσσουν μήπως οι Intel και Apple κάποια άλλη χρήση για το νέο Thunderbolt, ικανή να του χαρίσει τη δημοτικότητα που σήμερα δεν έχει; Μακάρι, αλλά... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner