banner

Κάλλιο ακριβά, παρά ποτέ

Η τελευταία, συμβολική ίσως, MacWorld χωρίς τον Steve Jobs ως παρουσιαστή... ήλθε και απήλθε προχθές χωρίς καμία μεγάλη έκπληξη ή συνταρακτική αποκάλυψη, πλην μίας: η υπηρεσία iTunes, μετά από 6 χρόνια εμμονής στο "κλείδωμα" των μουσικών κομματιών που πωλεί, δίνει πλέον την επιλογή στο κοινό της να αποκτά τα σχετικά αρχεία χωρίς "προστασία κατά της αντιγραφής" και άλλους τέτοιους περιορισμούς. Πρόκειται για νίκη της Apple, η οποία είναι πλέον σε θέση να προσφέρει κάτι τέτοιο έχοντας "πιέσει" για πάρα πολύ καιρό τις αρτηριοσκληρωτικές μεγάλες δισκογραφικές προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα εύσημα στην αμερικανική εταιρεία, λοιπόν.

Ακόμη και αυτή της η νίκη, ωστόσο, έπρεπε, εν τέλει, να έχει... κρυμμένους περιορισμούς και κόστη για τους απανταχού χρήστες του iTunes. Για να επιτύχει το σκοπό της, η Apple αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και να πάψει να προσφέρει όλα τα κομμάτια στην ίδια τιμή των 0.99 σεντ/ευρώ: έχουμε πλέον τρία επίπεδα τιμών (0.69, 0.99 και 1.29 σεντ/ευρώ), τα οποία ορίζουν πλέον οι ίδιες οι δισκογραφικές και όχι η Apple. Ομολογουμένως τα τραγούδια που ανήκουν στις δύο πρώτες κατηγορίες είναι περισσότερα, αλλά... μάντης δεν χρειάζεται να είναι κανείς, για να προβλέψει σε ποιάν θα ανήκουν όλα τα "hot" κομμάτια, που σημειώνουν και τις περισσότερες πωλήσεις μέσα στη χρονιά.

Το άλλο... λεπτό σημείο, αφορά στους ήδη χρήστες της υπηρεσίας, που έχουν ήδη κατεβάσει - κατά μέσο όρο - μερικές εκατοντάδες τραγούδια όλα αυτά τα χρόνια. Αυτοί, αν θέλουν να "απελευθερώσουν" την υπάρχουσα συλλογή τους, θα πρέπει να καταβάλλουν στην Apple 0.30 σεντ/ευρώ ανά κομμάτι (!). Με άλλα λόγια, για να ακούσουν όπου και όπως θέλουν τη μουσική που ήδη έχουν αγοράσει νόμιμα, θα πρέπει να πληρώσουν εκ νέου το ένα τρίτο της αξίας της μουσικής αυτής. Συν τοις άλλοις, τα "όχι πια κλειδωμένα" κομμάτια είναι σε μορφή αρχείου ACC: για να τα ακούσει ο χρήστης σε οποιοδήποτε player δεν υποστηρίζει αυτό το φορμά (και δεν είναι λίγα αυτά), πρέπει ο ίδιος να τα μετατρέψει σε MP3. Αν λάβει κανείς στα υπόψιν όλα τα παραπάνω, ναι, νίκη είναι η επιλογή κατάργησης των "κλειδωμάτων" στο iTunes, αλλά σε ένα βαθμό και... Πύρρειος, καθώς το κόστος της δεν το επωμίζεται η Apple ή οι δισκογραφικές, αλλά και πάλι ο τελικός χρήστης. Κατά τα άλλα, ας πανηγυρίσουμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner