banner

Microsoft Hololens: χρήση από τον αμερικανικό στρατό

To περιφερειακό επαυξημένης πραγματικότητας των Αμερικανών στο πεδίο της μάχης

Σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα (virtual reality), η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια περίπου 3.5 εκατομμυρίων καταναλωτών μέσω του PlayStation VR και των αντίστοιχων περιφερειακών για Η/Υ, η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) είναι ουσιαστικά γνωστή μόνο μέσω των smartphones (π.χ. Pokemon Go) και όχι μέσω εξειδικευμένων τέτοιων προϊόντων. Μία από τις πρώτες εταιρείες που είχε παρουσιάσει τέτοιο "κράνος επαυξημένης πραγματικότητας" ήταν μεν η Microsoft με το πολυσυζητημένο Hololens, όμως το προϊόν στην πρώτη του μορφή δεν απέσπασε από τον ειδικό Τύπο ακριβώς ευνοϊκές κριτικές και, παράλληλα στερούμενο ενδιαφέροντος συνοδευτικού software, δεν έγινε διαθέσιμο ποτέ στο ευρύ κοινό (μπορεί ν' αγοραστεί μόνο από ανεξάρτητους προγραμματιστές και εταιρείες για πειραματισμό σε συγκεκριμένες εφαρμογές).

Δεν ξέρουμε αν η κατάσταση όσον αφορά στην ευρεία διαθεσιμότητα του Hololens θ' αλλάξει στο ορατό μέλλον, ο αμερικανικός κολοσσός ωστόσο φαίνεται πως βρήκε άλλον... "πελάτη" για την ώρα: τον αμερικανικό στρατό! Πράγματι, σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg, η Microsoft ήλθε σε συμφωνία αξίας 480 εκ. δολαρίων με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να τού παράσχει μεγάλο αριθμό από περιφερειακά Hololens. Ο αριθμός τους ανέρχεται συνολικά σε 100.000 ή περισσότερα (θα εξαρτηθεί από τα σενάρια χρήσης όπου αυτά τα Hololens θ' αξιοποιηθούν) με τα πρώτα 2500 να είναι παραδοτέα μέσα στα πρώτα 2 χρόνια. Όρος της συμφωνίας είναι η Microsoft να αποδείξει πως μπορεί να θέσει το προϊόν σε μαζική παραγωγή νωρίτερα από αυτό το χρονικό πλαίσιο.

To Hololens για χρήση στο πεδίο της μάχης θα είναι, βέβαια, σημαντικά διαφορετικό από το "καταναλωτικό" που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Δεν θα προβάλλει, με άλλα λόγια, μόνο ψηφιακές πληροφορίες μπροστά στο οπτικό πεδίο όποιου το φορά (πληροφορίες που το Πεντάγωνο απαιτεί να καθιστούν τον εκάστοτε στρατιώτη περισσότερο αποτελεσματικό σε όλα τα επίπεδα), αλλά θα ενσωματώνει μηχανισμό λειτουργίας στο σκοτάδι (night vision) και αισθητήρα μέτρησης θερμότητας, θα αξιολογεί τις ενδείξεις υγείας του χρήστη και θα προστατεύει την ακοή του. Υποθέτουμε πως θα προσφέρει, πάντως, και ευρύτερο πεδίο προβολής πληροφοριών από το τυπικό Hololens (το μεγαλύτερο πρόβλημα και παράπονο για το αρχικό μοντέλο πέρα από εκείνο της απουσίας αξιόλογων apps γι' αυτό).

Σημειώνεται πως το συμβόλαιο συνεργασίας της Microsoft με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας προέκυψε μετά από διαγωνισμό ανάμεσα σε αρκετές άλλες εταιρείες του χώρου, ανάμεσά τους και η Magic Leap που είχε δημιουργήσει μεγάλο θόρυβο παλιότερα με το δικό της ανάλογο προϊόν, το οποίο δεν έχει ωστόσο κατορθώσει μέχρι στιγμής να ολοκληρώσει. Θα έχει ενδιαφέρον για μας τους καταναλωτές, πάντως, να διαπιστώσουμε αν αυτό το ακριβό συμβόλαιο του αμερικανικού κολοσσού με το Πεντάγωνο θα επιταχύνει, και σε ποιό βαθμό, τις διαδικασίες κυκλοφορίας του "καταναλωτικού" Hololens. Για να δούμε λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner