banner

Microsoft: θέλει να κάνει τους καταναλωτές... beta testers

Μία νέα ρύθμιση των Windows 11 δεν είναι καθόλου αθώα, η εταιρεία οφείλει εξηγήσεις

Δεν είναι ακριβώς μυστικό το γεγονός ότι η στάση της Microsoft απέναντι στο κοινό των Windows άλλαξε άρδην την τελευταία δεκαετία περίπου, όταν κατέστη σαφές πως η εταιρεία δεν μπορεί να περιμένει πια από αυτά τα έσοδα που είχε κάποτε. Ο αμερικανικός κολοσσός έχει έκτοτε κάνει πληθώρα επιλογών εχθρικών προς αυτό το κοινό, σε μία προσπάθεια να το εκμεταλλευτεί εμπορικά με διάφορους άλλους τρόπους. Όμως πριν από λίγες μέρες έκανε, στο ίδιο πλαίσιο, μία από τις πλέον πονηρές τέτοιες κινήσεις της, η οποία αξίζει την προσοχή των οργανώσεων για τα δικαιώματα του καταναλωτή σε ολόκληρο τον κόσμο: η Microsoft, ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλει να χρησιμοποιήσει τους απλούς, καθημερινούς χρήστες Windows ως... πειραματόζωα για την δοκιμή του λογισμικού της!

Συγκεκριμένα: στην πιο πρόσφατη ενημέρωση των Windows 11 η εταιρεία προσέθεσε στον μηχανισμό Windows Update μία επιλογή (ως "διακόπτη" On/Off) με τον τίτλο "Get the latest updates as soon as they are available" ("Λάβετε τις νεότερες ενημερώσεις αμέσως μόλις αυτές γίνονται διαθέσιμες"). Αυτό που δεν καθιστά πουθενά σαφές η Microsoft είναι πως το λογισμικό αυτών των ενημερώσεων είναι beta, δηλαδή ανολοκλήρωτο, όχι επαρκώς δοκιμασμένο και απολύτως ικανό να δημιουργήσει όλων των ειδών τα προβλήματα στην εκάστοτε εγκατάσταση Windows του καταναλωτή.

Αν και η σχετική σελίδα στο website της Microsoft είναι σκόπιμα ασαφής - δεν αναφέρεται πουθενά αυτές οι ενημερώσεις λογισμικού σε ποιά κατάσταση προσφέρονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό - υπάρχει μία υποσημείωση στο κάτω μέρος της που "προδίδει" την εταιρεία: "Features may be gradually rolled out starting with devices that install the monthly optional non-security preview release". Στην συνέχεια η ίδια η Microsoft παραδέχεται πως "when it's validated that each feature is ready, they'll gradually roll it out to new devices, and eventually include it enabled-by-default in a subsequent monthly security update". Με άλλα λόγια: όταν λαμβάνουν αρχικά οι καταναλωτές αυτές τις ενημερώσεις δεν είναι "τελικές" (γίνονται αργότερα) οπότε ο κόσμος το μόνο που μπορεί να κάνει αν ενεργοποιήσει την νέα αυτή επιλογή είναι να... ελπίζει πως όταν οι ενημερώσεις αυτές εγκατασταθούν στο PC του, δεν είναι σε τέτοιο βαθμό ανέτοιμες κι αδοκίμαστες ώστε να τού δημιουργήσουν πρόβλημα.

Κατά βάση όλα δείχνουν πως οι ενημερώσεις αυτές είναι είτε οι ίδιες είτε παρόμοιες με αυτές που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή του Windows Update ως προαιρετικές (non-security optional Preview updates) και έχουμε πάντοτε την επιλογή απλώς να τις "κλείσουμε" χωρίς να τις εγκαταστήσουμε. Υπάρχει λόγος που μπορούμε να το κάνουμε αυτό: οι ενημερώσεις αυτού του τύπου εμφανίζονται έναν ολόκληρο μήνα ή και περισσότερο πριν από την "κανονική" τους διάθεση στο κοινό γιατί βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών και του εντοπισμού ατελειών τους από τους υπαλλήλους της Microsoft ή τους χρήστες που λαμβάνουν μέρος στο Windows Insider Program. Είναι, με άλλα λόγια, λογισμικό σε μορφή beta ακόμη. Ε, όλα δείχνουν πως η Microsoft σκοπεύει να διοχετεύει αυτό το ανέτοιμο λογισμικό σε τελικούς καταναλωτές μέσω της καινούργιας προαναφερθείσας επιλογής, χρησιμοποιοώντας τους ουσιαστικά ως beta testers εν αγνοία τους.

Τον μηχανισμό αυτόν η Microsoft τον ονομάζει παραπλανητικά "Controlled Feature Rollout" (CFR), ακρωνύμιο που θα έπρεπε να σημαίνει πως οι νέες λειτουργίες ή δυνατότητες των Windows 11 που μόλις έχουν αναπτυχθεί - αλλά έχουν περάσει από πλήρη ποιοτικό έλεγχο... - διοχετεύονται σταδιακά στα PC των καταναλωτών, όχι σε όλα μαζί ταυτόχρονα (όπως συμβαίνει με τις ενημερώσεις ασφαλείας). Στην πράξη όμως δεν συμβαίνει αυτό. Αντιθέτως, οι χρήστες που "γυρίζουν τον διακόπτη" της νέας επιλογής στο "Οn" ενεργοποιούν το CFR χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα γι' αυτό, επιτρέποντας ενημερώσεις που βρίσκονται ακόμη σε μορφή beta (εκείνες που ακόμη ελέγχουν για λάθη οι εθελοντές Windows Insiders και η Microsoft) να εγκατασταθούν στο PC τους. Κι αυτό γιατί πιστεύουν πως το "Get the latest updates as soon as they are available" σημαίνει το ίδιο με το "Get the latest updates as soon as they are ready for mass deployment"... κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Αυτή η κάκιστη κίνηση εκ μέρους της Microsoft δεν είναι μόνο θρασύτατη, μα κι επικίνδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους (ακόμη και για την ίδια). Η προαναφερθείσα νέα επιλογή του Windows Update για την ώρα είναι εξ ορισμού απενεργοποιημένη, θα μπορούσαν να είναι πολλοί όμως εκείνοι που δεν παρακολουθούν τις αλλαγές πολιτικής της Microsoft στα Windows 11 και θα την ενεργοποιήσουν πιστεύοντας πως έτσι έχουν το σύστημά τους πάντα ενημερωμένο σωστά.

Τί θα συμβεί, ωστόσο, αν κάποια από αυτές τις "μισοτελειωμένες" ενημερώσεις δεν έχει υποστεί επαρκή έλεγχο, εγκατασταθεί από πολλούς τέτοιους χρήστες και δημιουργήσει το είδος των τεράστιων προβλημάτων που ακόμη θυμόμαστε από πολλαπλές περιπτώσεις στα Windows 10; Ποιός θα φέρει την ευθύνη, σε νομικό ή και καθαρά πρακτικό επίπεδο; Η Microsoft που δεν ήταν σαφής για την κατάσταση αυτών των ενημερώσεων; Οι καταναλωτές που ενεργοποίησαν αυτήν την επιλογή "δίνοντας την συγκατάθεσή τους", τρόπον τινά, αλλά... μη γνωρίζοντας ότι κάνουν κάτι τέτοιο; Και οι δύο; Αν η ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί είναι σοβαρή, έχει σημασία;

Το τί οφείλει να κάνει, από πλευράς της, η Microsoft είναι - κατά την άποψή μας - ξεκάθαρο. Ιδανικά θα έπρεπε να αφαιρέσει αυτήν την νέα επιλογή άμεσα: το να θέλει να μετατρέψει ουσιαστικά τους απλούς χρήστες, το πλατύ κοινό, εν αγνοία τους σε... Windows Insiders - που είναι εθελοντές με πλήρη επίγνωση του ότι δοκιμάζουν ημιτελές λογισμικό και έχουν αποδεχθεί τις πιθανές συνέπειες - είναι απαράδεκτο. Δεν θα έπρεπε να είχε καν σκεφτεί κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον να το υλοποιήσει.

Αν, ωστόσο, η εταιρεία είναι αποφασισμένη να κινηθεί συμφεροντολογικά και σε βάρος του κοινού των Windows 11, επιλέγοντας να διατηρήσει αυτήν την νέα επιλογή, τότε θα πρέπει να εμφανίζει όταν ενεργοποιείται μία σαφή, εμφανή ειδοποίηση που ενημερώνει τον καταναλωτή όσον αφορά στην κατάσταση των ενημερώσεων αυτών. Για τον ίδιο λόγο οφείλει να κάνει αυτό που έχει επιμελώς και πονηρά αποφύγει μέχρι στιγμής, δηλαδή να δημοσιεύσει επίσημη ανακοίνωση με την οποία θα αποσαφηνίζει τί ακριβώς σημαίνει πρακτικά η τεχνολογία CFR και πώς μπορεί να επηρεάσει τα PC των χρηστών Windows 11. Αν δεν κάνει τίποτε από τα παραπάνω, τότε οι καταναλωτές έχουν κάθε λόγο να αντιδράσουν και σίγουρα να φανούν ακόμη περισσότερο δύσπιστοι απ' όσο ήδη φαίνονται να είναι απέναντι στα Windows 11. Ας ελπίσουμε πως, για χάρη των επόμενων Windows, η Microsoft θα πράξει αυτά που πρέπει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner