Το γεγονός ότι η Microsoft είναι, από μερικές απόψεις, δέσμια της τεράστιας επιτυχίας των Windows, είναι μάλλον... κοινό μυστικό: ούτε λίγο ούτε πολύ, όλοι προϋποθέτουμε πως η όποια νέα έκδοση του λειτουργικού της θα μπορεί να αξιοποιήσει τα ίδια προγράμματα με την προηγούμενη (το λιγότερο), αλλά και ότι αν μπορούσαμε να χειριστούμε άνετα την παρούσα έκδοση, θα μπορούμε και την επόμενη. Έτσι όμως, συνεχώς "κοιτώντας πίσω", είναι δύσκολο να εξελιχθεί ένα λειτουργικό σύστημα, γι' αυτό και η Microsoft με τα Windows 8 τολμά - για χάρη της εξέλιξης αυτής - να κάνει σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον διαχείρισης αρχείων, τον Windows Explorer δηλαδή. Πόσο σημαντικές; Αρκετά σημαντικές για να... διχάσουν την κοινή γνώμη, πριν ακόμη τις δοκιμάσει!
Συγκεκριμένα: η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει και στον Windows Explorer του νέου της λειτουργικού τη συλλογιστική χρήσης του Ribbon. Πρόκειται για εκείνη τη σειρά εργαλείων που είχαμε δει για πρώτη φορά στο Office 2007, στη συνέχεια στις εφαρμογές Paint, Movie Maker και Wordpad των Windows 7, καθώς και στο Office 2010 με κάποιες αλλαγές αργότερα. Αυτή η σειρά εργαλείων υποτίθεται πως προσαρμόζεται έξυπνα στο τί κάνει ο χρήστης κάθε δεδομένη στιγμή, φέρνοντας στο προσκήνιο λειτουργίες που πιθανώς θα χρειαστεί άμεσα και περιορίζοντας άλλες, που θα χρειαστούν σε άλλη χρονική στιγμή. Το θέμα είναι πως το Ribbon είχε αποκτήσει ουκ ολίγους... φανατικούς εχθρούς όταν πρωτοεμφανίστηκε. Ανάμεσά τους όχι μόνο όσους απλώς είχαν συνηθίσει τις παλαιότερες σειρές εργαλείων, αλλά και πολλούς που υποστήριζαν και συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι ο τρόπος λειτουργίας του Ribbon είναι αντιλογικός και ότι καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του ύψους της οθόνης σε μία εφαρμογή.
Από την περασμένη εβδομάδα που επιβεβαιώθηκε πως ο Windows Explorer θα χρησιμοποιείται εξ ορισμού με την εργαλειοθήκη του Ribbon, έχουν δημοσιευθεί άρθρα επί άρθρων για το θέμα - και οι απόψεις παραμένουν διχασμένες. Η Microsoft έχει καταστήσει σαφές πως ο τρόπος που έχει υλοποιήσει το Ribbon στα Windows 8 επιτρέπει τόση ρύθμιση εκ μέρους του χρήστη, που μπορεί να "γυρίσει πίσω" και σε επίπεδο... Windows XP ακόμη. Υποστηρίζει, δε, ότι ως προσέγγιση συνολικά το Ribbon είναι καταλληλότερο για σύγχρονες οθόνες υπολογιστών (υψηλότερων αναλύσεων και αναλογιών 16:9 ή 16:10), αλλά και περισσότερο εύχρηστο με οθόνες αφής (ας μην ξεχνάμε ότι ένας βασικός προορισμός των Windows 8 είναι τα tablet). Ενστάσεις και... γκρίνιες υπάρχουν ακόμη, ωστόσο, ακόμη και από αρθρογράφους συνήθως θετικά προσκείμενους προς τις επιλογές της Μicrosoft. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα υποδεχθούν τα εκατομμύρια χρηστών Η/Υ - αυτοί των οποίων έχει περισσότερη σημασία η άποψη εν τέλει - τις αλλαγές αυτές στο σύστημα με το οποίο διαχειρίζονται τα αρχεία τους στα Windows. Τί κάνουμε για την ώρα; Υπομονή!