Ε, μετά από... χρόνια συζητήσεων και υποθέσεων, έχουμε πλέον ξεπεράσει εκείνο το μάταιο σημείο αντιπαράθεσης σχετικά με το αν θα είναι η φετινή, η επόμενη ή η μεθεπόμενη χρονιά, η "χρονιά του Linux". Το "ελεύθερο" λειτουργικό παραμένει αξιολογότατο, με λίγες ωστόσο ελπίδες να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο αγοράς όσον αφορά στους προσωπικούς υπολογιστές που χρησιμοποιεί καθημερινά το ευρύτερο, καταναλωτικό κοινό. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, πάντως, ότι η δημοφιλέστερη διανομή του, το φημισμένο Ubuntu, θα σταματήσει να εξελίσσεται - κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα και η ολοκαίνουργια έκδοσή του, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για όλους. Πρόκειται για την 12.04 ή Precise Pengolin, η οποία φέρνει στο προσκήνιο σειρά βελτιώσεων και προσθηκών, έστω κι αν καμία από αυτές δεν είναι... συνταρακτική ακριβώς. Τουλάχιστον όχι στα μάτια του ευρύτερου κοινού πάντοτε.
Η νέα έκδοση εστιάζει σε αλλαγές "στα σημεία" παρά σε θεαματικές, συνολικές αλλαγές (όπως την εισαγωγή του γραφικού περιβάλλοντος Unity που καθιέρωσαν οι δύο προηγούμενες εκδόσεις). Παραδείγματα τέτοιων μικρών αλλαγών είναι οι βελτιώσεις στην ανεύρεση στοιχείων μέσω του Unity, αλλά και οι ρυθμίσεις για την αποθήκευσης στοιχείων από παλαιότερες αναζητήσεις ή όχι, για λόγους διατήρησης του προσωπικού απορρήτου. Υπάρχουν φυσικά και οι βελτιώσεις "κάτω από την επιφάνεια", όπως η υιοθέτηση του πυρήνα έκδοσης 3.2 του Linux και η αρτιότερη υποστήριξη σε μεγαλύτερη γκάμα περιφερειακών. Συνολικά, ωστόσο, είναι αλήθεια πως ο εξαμηνιαίος κύκλος ανανέωσης των εκδόσεων Ubuntu (σε αντιδιαστολή με τα 2 ή 3 χρόνια που μεσολαβούν ανάμεσα στις εκδόσεις των Windows και OS-X) δεν αφήνει περιθώρια για... θεαματικά άλματα. Και φαίνεται.
Μεγαλύτερο πλεονέκτημα όλων (και) στην νέα έκδοση του Ubuntu παραμένει, βέβαια, το γεγονός ότι παραμένει το λειτουργικό σύστημα με τις λιγότερες απαιτήσεις σε πόρους συστήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η έκδοση 12.04 μπορεί να λειτουργήσει άκρως αποτελεσματικά, με ταχύτητα και σταθερότητα, σε PC των οποίων οι προδιαγραφές... ούτε γι' αστείο δεν επιτρέπουν ομαλή λειτουργία των π.χ. Windows 7. Για να "αναστήσει", με άλλα λόγια, κανείς ένα παλιό desktop ή laptop και να κάνει στη συνέχεια σχεδόν τα πάντα με αυτό - και δωρεάν - το Ubuntu παραμένει η καλύτερη επιλογή. Κάθε φίλος και φίλη του Αθηνόραμα Digital που ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, δεν έχει παρά να μεταβεί στη σχετική επίσημη σελίδα του Ubuntu και να επιλέξει την έκδοση 32-bit για παλαιότερα συστήματα ή την έκδοση 64-bit για νεότερα. Επόμενη στάση: η έκδοση Ubuntu 12.10 ή... Quantum Quoll, τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε...