banner

News Snacks 07-04-11

Στους 10 πυρήνες η Intel, στο 40% της αγοράς το Android to 2011

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Κάποτε ήταν τα MHz, τώρα φαίνεται να είναι ο αριθμός των πυρήνων ενός επεξεργαστή το στοιχείο που εξελίσσεται σε πεδίο αντιπαράθεσης και συγκρίσεων ανάμεσα στις Intel και AMD. Για την ώρα, δε, φαίνεται να είναι η πρώτη αυτή που "οδηγεί την κούρσα": πριν από λίγες ώρες ο αμερικανικός κολοσσός παρουσίασε τους νέους επεξεργαστές Xeon του, προσανατολισμένους αμιγώς σε επαγγελματικές εφαρμογές και περιβάλλοντα, που αξιοποιούν την νέα πλατφόρμα Sandybridge και προσφέρουν έως και... 10 πυρήνες για επεξεργασία δεδομένων. Ό,τι ξεκινά πανάκριβο και εξειδικευμένο στους επεξεργαστές, αργότερα γίνεται προσιτό και mainstream: κάποια στιγμή θα δούμε αντίστοιχα chip και στα PC μας, έστω κι αν χρειαστεί καιρός. Ελπίζουμε, όμως, ο καιρός να είναι αρκετός ώστε στο μεσοδιάστημα να έχουν προλάβει να αναπτυχθούν και κάποιες εφαρμογές, games ή ακόμη και λειτουργικά συστήματα που να αξιοποιούν πυρήνες περισσότερους των τεσσάρων. Ειδάλλως... τσάμπα οι τόσοι σου πυρήνες, ένα πράγμα, μαμά Intel!

Πολύ μεγαλύτερη πρακτική αξία για το ευρύ κοινό, για την ώρα τουλάχιστον, έχει η προσέγγιση της AMD όσον αφορά τους επεξεργαστές. Καλύτερα, τους επεξεργαστές που ενσωματώνουν πια... πλήρεις κάρτες γραφικών! Η αρχή είχε γίνει στις αρχές του 2011 με τους AMD Fusion, οι οποίοι χαρίζουν σε laptop μικρά και ελαφρά, απόδοση στην αναπαραγωγή περιεχομένου FullHD που μέχρι πρότινος δεν είχαμε ξαναδεί. Η AMD προχωρά τώρα ένα βήμα παραπέρα με τους επεξεργαστές Lluano, οι οποίοι είναι τεσσάρων πυρήνων και το υποσύστημα γραφικών που ενσωματώνουν σημαντικά ισχυρότερο - σε βαθμό που να επιτρέπει τη χρήση ακόμη και σε σύγχρονα PC games και αναλύσεις αξιώσεων χωρίς πρόβλημα. Οι Lluano, άλλωστε, έχουν ιδανικές προδιαγραφές για μικρά, πανίσχυρα Media Center PC, όντας ικανότατοι και παράλληλα όχι απαιτητικοί σε κατανάλωση ρεύματος. Τα σχετικά chip έχουν αρχίσει να αποστέλλονται από την AMD στους κατασκευαστές καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, οπότε τα πρώτα επώνυμα συστήματα αναμένονται στα καταστήματα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Για να δούμε!

Κάτι άλλο που θα πρέπει... κάποια στιγμή να δούμε, είναι κάποιους αναλυτές να "πετυχαίνουν διάνα" επιτέλους στις προβλέψεις τους! Αυτοί της Gartner πάντως έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν κάτι τέτοιο, αφού η ανάλυση αγοράς των smartphones που η διάσημη εταιρεία ερευνών έκανε πρόσφατα δεν είναι - για την ώρα - τόσο δύσκολη. Το τοπίο για το 2011 έχει εν πολλοίς αποσαφηνιστεί και η Gartner το απεικονίζει με αριθμούς, θεωρώντας πως το μερίδιο αγοράς του Android θα ανέλθει σε άνω του 38%, επειδή η Nokia εγκαταλείπει το λειτουργικό Symbian και πολλοί χρήστες θα "μεταναστεύσουν" σε κινητά με το λειτουργικό της Google σύντομα. Έχει κατά πάσα πιθανότητα δίκιο, αλλά στη θέση της δεν θα... δεσμευόμασταν σε αριθμούς και ποσοστά. Η Gartner, δε, προβλέπει πως (α) η Apple δεν θα ξεπεράσει σε μερίδιο αγοράς των smartphones το 20% επειδή δεν προτίθεται να μειώσει τις τιμές των iPhone, αλλά και πως (β) το λειτουργικό της Microsoft, το Windows Phone 7, θα γνωρίσει θεαματικό άλμα το 2012, όταν η Nokia θα διαθέσει πολλαπλά της νέα μοντέλα με αυτό στην παγκόσμια αγορά. Όλα αυτά λογικά και σωστά μάς ακούγονται - το κοινό, όμως, ενδέχεται ν' αποφασίσει κάτι άλλο και να "ψηφίσει με το πορτοφόλι του" διαφορετικά. Σωστά;

Σωστά - κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να βεβαιώσει η Samsung με την πρώτη της προσπάθεια στο χώρο των tablet, το Galaxy Tab. Αν και καθ' όλα αξιόλογη συσκευή, το Tab της οθόνης 7 ιντσών και του Android 2.2 δεν σημείωσε την επιτυχία που η κορεατική εταιρεία περίμενε, τόσο επειδή το iPad είχε πέρυσι πρακτικά μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, όσο και επειδή... ναι, είναι 7 ιντσών και Android 2.2. H Samsung έχει να προτείνει πολύ καλύτερα μοντέλα φέτος, γι' αυτό πιθανότατα μειώνει την τιμή του πρώτου Galaxy Tab στα 349 δολάρια στις ΗΠΑ - επίπεδο τιμής που για πρώτη φορά αγγίζει οποιοδήποτε tablet. Ευχάριστα νέα, έστω κι αν το συγκεκριμένο μοντέλο θα επισκιαστεί το καλοκαίρι από τα tablet με Android 3.0. Γνώμη μας, ωστόσο; Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αν το Tab είχε εισαχθεί στην αγορά σε αυτήν την τιμή εξ αρχής. Να πωλείται κατώτερο προϊόν από το iPad σε τιμή ίση ή ανώτερη με του iPad, βρισκόμενο μάλιστα σε μειονεκτική θέση στο σημαντικό θέμα των διαθέσιμων εφαρμογών, πόσο λογικό είναι; Όπως διαπίστωσε πρόσφατα και η Motorola με το Xoom... όχι πολύ. Έως καθόλου.

Καθόλου βέβαιοι, πάντως, δεν είμαστε και όσον αφορά το πώς βλέπει κάθε μεγάλος κατασκευαστής τηλεοράσεων την εικόνα 3D. Η Toshiba, για παράδειγμα, μας έχει... μπερδέψει. Από τη μία πλευρά, παρουσιάζει νέες super-duper (αλλά super-duper) τηλεοράσεις "ενεργού" 3D, με απίστευτο σύστημα επεξεργασίας εικόνας: ένα μικρό PS3, τρόπον τινά, αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτό. Από μία δεύτερη πλευρά, παρουσιάζει τηλεοράσεις "παθητικού" 3D, με τεχνολογικούς περιορισμούς και λιγοστό σχετικά εξοπλισμό - ΟΚ, αυτό το κάνει για να προσφέρει στερεοσκοπική εικόνα με χαμηλό κόστος. Αλλά στην ίδια παρουσίαση, την ίδια στιγμή να διατείνεται πως θα φέρει στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεοράσεις 3D χωρίς γυαλιά, και χωρίς τεχνολογικούς περιορισμούς, το... 2012; Του χρόνου; Ενώ οι άλλοι κατασκευαστές τοποθετούν τις αντίστοιχες τηλεοράσεις τους το λιγότερο 3 χρόνια μακριά; Και εντάξει, να το πιστέψουμε μαμά Toshiba, γιατί όντως έχεις επιδείξει αξιοθαύμαστη τεχνολογία κατά καιρούς. Αλλά χωρίς γυαλιά, του χρόνου...; Τότε γιατί να αγοράσουμε τις 3D τηλεοράσεις σου του 2011; Εκτός κι αν έχουμε καμία επιλογή... συμφέρουσας απόσυρσης, δηλαδή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner