Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!
Η αγορά συνεχίζει να μιλά με αμείωτο ενδιαφέρον για το PSP2 - ή NGP όπως προσωρινά θα λέγεται - και λεπτομέρειες συνεχίζουν να γνωστοποιούνται μέσα από συνεντεύξεις στελεχών της Sony. Οι πιο πρόσφατες; Πρώτον: το PSP2 θα είναι πλήρως συμβατό με τους τίτλους του αρχικού PSP αλλά, μην έχοντας UMD, θέτει το πρόβλημα του πώς πολλά από τα games του θα βρουν το δρόμο τους στο νέο. Η Sony είναι ήδη σε συζητήσεις με τις ανεξάρτητες εκδότριες εταιρείες ώστε αυτές να δημοσιεύσουν τα παλαιότερα games τους στο PSN κι από κει να τα λαμβάνουν οι κάτοχοι PSP2. Δεύτερον: το PSP2 δεν θα έχει κανενός είδους έξοδο σύνδεσης με τηλεόραση, καθώς η Sony θεωρεί πως το συγκεκριμένο σύστημα δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Τρίτον: στόχος είναι η κυκλοφορία του PSP2 σε Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ευρώπη μέσα στη χρονιά, αλλά η ταυτόχρονη διάθεσή του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κάτι που η Sony παραδέχεται - γιατί είναι - δύσκολο. Πολλά θα κριθούν από τη διαθεσιμότητα της οθόνης OLED οπότε... ίδωμεν!
Στο πλαίσιο των συνεντεύξεων των στελεχών της, πάντως, η Sony δεν παρέλειψε να αναφερθεί εμμέσως και στο σύστημα με το οποίο θα αναμετρηθεί το 2010, το 3DS της Nintendo. Διευθυντές marketing και πωλήσεων σε θέσεις-κλειδιά της εταιρείας υπογράμμισαν περισσότερες από μία φορές ότι μελέτησαν το ενδεχόμενο υιοθέτησης εικόνας 3D για το PSP2, αλλά μετά από δοκιμές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός ο τρόπος απεικόνισης δεν αποδίδει σε φορητό σύστημα όπως πρέπει. Η Sony θα υποστήριζε λογικά κάτι τέτοιο - αφού άλλα τμήματά της προωθούν την μεγάλη 3D εικόνα για το σαλόνι με τηλεοράσεις, προβολείς και player - θα έχουμε την ευκαιρία ν' αποκτήσουμε πάντως σαφή ιδέα του αν η εικόνα 3D μπορεί να προσφέρει στο gaming, κι ας είναι σε μικρότερης οθόνης διαγώνιο, στα τέλη Μαρτίου με την κυκλοφορία του 3DS. Στοίχημα όχι για έναν, αλλά για δύο, λοιπόν!
Στοιχήματα πάντως, και μάλιστα με τις... ζωές των άλλων, δεν είχε πρόβλημα να βάλει ο διευθύνοντας σύμβουλος της Netgear, εταιρείας δικτυακών προϊόντων, ένας κύριος ονόματι Patrick Lo. Ο συγκεκριμένος σε ομιλία του ανέφερε πως "η Apple θα υιοθετήσει ανοιχτά, ευρέως αποδεκτά πρότυπα της αγοράς στα προϊόντα της μόνο αφού πεθάνει ο Steve Jobs (!)", προσθέτοντας ότι "είναι ο εγωϊσμός του και τίποτε άλλο ο λόγος για τον οποίο οι συσκευές της Apple δεν υποστηρίζουν το Flash". Tα σχόλια, βέβαια, είναι το λιγότερο άκομψα αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και λίγες μέρες ο Jobs έχει πάρει αορίστου χρόνου αναρρωτική άδεια και δεν προβλέπεται να επιστρέψει ως το καλοκαίρι. Καλά, Patrick, κι εμείς διαφωνούμε σε πολλά με τον Jesus Steve αλλά λέμε να... μην τον θάψουμε και πριν της ώρας του τον άνθρωπο! Άσε που κανείς δεν σου εγγυάται πως ακόμη κι όταν ο Jobs αποσυρθεί από την ενεργό δράση, η Apple θα αλλάξει απαραίτητα πολιτική και οπτική γωνία. Είδες ν' αλλάζουν οι ΗΠΑ εξωτερική πολιτική όποτε αλλάζουν πρόεδρο; Ακριβώς!
Οι εξωτερικές πολιτικές των κρατών μπορεί να μην αλλάζουν, αλλάζουν όμως άρδην και ταχύτατα οι ισορροπίες της αγοράς, αν μιλάμε γι' αυτήν της τεχνολογίας. Η υπηρεσία στατιστικών αναλύσεων Canalys αλλά και η πασίγνωστη NPD, με ανεξάρτητα δικά της στοιχεία, αναδεικνύουν το Android ως το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο πια λειτουργικό σύστημα σε smartphones στις ΗΠΑ. Χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια για να εισέλθει στην αγορά, να προφτάσει και να ξεπεράσει το iOS της Apple και, στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, να εκθρονίσει και το Symbian OS που φιλοξενούν τα smartphones της Nokia, αποσπώντας μερίδιο της τάξης του 53%. Κανείς μας δεν αμφέβαλλε για τη δυναμική του Android, είναι όμως εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα κατάφερε τόσο σύντομα, και μάλιστα με τις εκδόσεις 2.1 και 2.2, οι οποίες αντικειμενικά έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Όσο για προβλέψεις τύπου... "του χρόνου τέτοιο καιρό"; Δεν τολμάμε καν να τις κάνουμε!
Προβλέψεις, τέλος, δεν κάνουμε για το πώς θα αξιοποιήσει η Sony την ιδέα της επιφάνειας αφής στην πίσω πλευρά του PSP2, και σε άλλα προϊόντα. Η ιαπωνική εταιρεία υπέβαλλε αίτηση κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων για τον συγκεκριμένο τρόπο εισαγωγής επιλογών και εντολών - η αίτηση όμως, ως είθισται με αυτά τα πράγματα, δεν περιορίζεται στο PSP2 μα είναι περισσότερο γενικόλογη και ευρύτερα περιγραφική. Στα διαγράμματα που συνοδεύουν την αίτηση δεν σκιαγραφείται μάλιστα καν "οριζόντια" συσκευή, όπως το PSP2, αλλά "κάθετη", όπως τα smartphones, δείχνοντας καθαρά τα δάκτυλα του χρήστη να πιέζουν σημεία στην πίσω επιφάνεια και αυτά να έχουν ως αποτέλεσμα ενέργειες στην οθόνη της πρόσοψης. Οι εντυπώσεις όσων τυχερών είχαν την ευκαιρία να χειριστούν τα πρωτότυπα PSP2 την περασμένη εβδομάδα στο Τόκυο είναι πολύ θετικές όσον αφορά στην υλοποίηση της ιδέας αυτής. Μόνο πρόβλημα; Η Apple έχει καταθέσει το 2007 αντίστοιχη αίτηση κατοχύρωσης για συσκευές με δύο οθόνες, μία σε κάθε πλευρά, μέσα από τις οποίες δέχονται εντολές με σημεία επαφής. Και μετά σου λένε πως ο δικηγόρος δεν είναι το επάγγελμα του μέλλοντος...