Αν θέλει να είναι ειλικρινής ένας παρατηρητής της κατηγορίας των καρτών γραφικών για προσωπικούς υπολογιστές, θα ομολογήσει πως η χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες δεν έφερε στο προσκήνιο ριζοσπαστικές αλλαγές ή καινοτομικά στοιχεία στην αγορά αυτή. Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι στα συγκεκριμένα προϊόντα, οι nVidia και AMD, διέθεσαν στο εμπόριο καινούργιες προτάσεις απλώς εξελίσσοντας υπάρχουσες αρχιτεκτονικές και κάνοντας βελτιώσεις "στα σημεία" όσον αφορά στο στάδιο της παραγωγής τους. H AMD αξιοποίησε στις κάρτες γραφικών Radeon R9 μία νέα τεχνολογία, τον τύπο μνήμης HBM (High Bandwidth Memory) αλλά... ως εκεί. Το 2016, πάντως, προβλέπεται περισσότερο ενδιαφέρον όσον αφορά στις κάρτες γραφικών - και η nVidia "έδωσε μία γεύση" σχετική στο συνέδριο GTC Japan χθες, δημοσιοποιώντας σημαντικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική που θα στηρίξει τις επόμενες δικές της προτάσεις.
Η αρχιτεκτονική αυτή γνωρίζαμε ήδη πως ονομάζεται Pascal και πως θα χρησιμοποιεί την επόμενη έκδοση του τύπου μνήμης που αξιοποίησε φέτος η AMD στις Radeon R9 (την HBM2 δηλαδή). Όμως η nVidia κατέστησε συγκεκριμένη την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει υψηλότερης πυκνότητας τσιπ μνήμης στην ίδια διάταξη, ώστε μία κάρτα γραφικών βασισμένη στην αρχιτεκτονική Pascal να ενσωματώνει έως και 16 GB (!) μνήμης δικά της. Το άλμα από τα 12 GB των Titan X είναι μεγαλύτερο απ' όσο ακούγεται, γιατί μαζί με την περισσότερη μνήμη έρχεται να προστεθεί σημαντικά ευρύτερος δίαυλος μεταφοράς των σχετικών δεδομένων. Η συνολική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από και προς τον κεντρικό επεξεργαστή του Η/Υ που θα φέρει μία κάρτα γραφικών αρχιτεκτονικής Pascal, δε, στην οποία στοχεύει η nVidia, ανέρχεται στο 1 TB ανά δευτερόλεπτο (!), διπλάσια δηλαδή από την ανώτερη διαθέσιμη στην αγορά αυτή τη στιγμή.
Παρά το γεγονός ότι κάρτες γραφικών με αυτές τις προδιαγραφές θα πρέπει θεωρητικά να στηρίζονται σε ένα τσιπ επεξεργασίας ενεργοβόρο, η διάταξη της μνήμης HBM2 "σε στρώματα" και η μέθοδος κατασκευής στα 14 ή 16 nm επιτρέπουν στην nVidia να στοχεύει σε βελτίωση της τάξης του 200% στον δείκτη μέτρησης απόδοσης ανά απαιτούμενου watt ρεύματος. Τεχνικοί αναλυτές, πάντως, θεωρούν πως το σχετικό άλμα είναι υπερβολικά μεγάλο για να γίνει σε ολόκληρη σειρά καρτών γραφικών και πως η αρχιτεκτονική Pascal με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά θα αφορά - αρχικά τουλάχιστον - μόνο τις δύο ή τρεις κορυφαίες κάρτες γραφικών της nVidia για το 2016. Οι κάρτες γραφικών μέσης και εισαγωγικής κατηγορίας αναμένεται να παραμείνουν στη χρήση μνήμης τύπου GDDR5 και να είναι στην ουσία εξελικτικές εκδόσεις υπαρχόντων μοντέλων, αλλά πλήρως συμβατές πια με τις δυνατότητες των Windows 10 και της DirectX 12.
Περισσότερα στοιχεία για τις επόμενες κάρτες γραφικών της nVidia δεν προβλέπεται να αποκαλυφθούν πριν από τις αρχές του χρόνου - και τα προϊόντα αυτά καθ' αυτά σίγουρα όχι νωρίτερα από τον Μάρτιο ή Απρίλιο - οπότε, όπως πάντα, υπομονή!