Μπορεί οι πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών -οποιουδήποτε είδους, ειδικά των "τυπικών" - να σημειώνουν... σταθερή πτώση τα τελευταία χρόνια, όμως για κάποιο λόγο τα ισχυρά laptop με Windows δείχνουν να περνούν μία... δεύτερη νεότητα αυτόν τον καιρό: αποκτούν λεπτότερο, ελκυστικότερο προφίλ, χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αυτονομία και προσφέρουν οθόνες υψηλής ανάλυσης, ταχύτατα μέσα αποθήκευσης και πιο πολλή ισχύ από ποτέ. Μόνη "παραφωνία" τους ήταν τα υποσυστήματα γραφικών, τα οποία - για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας - απείχαν πολύ από τα αντίστοιχα των καρτών γραφικών για τα desktop PC. Η nVidia, πάντως, με κάθε νέα γενιά chip γραφικών που σχεδιάζει "γεφυρώνει το χάσμα"... και με την 800Μ που ανακοίνωσε χθες, αυτό δείχνει μικρότερο από ποτέ - τουλάχιστον σε μερικά από τα μοντέλα της συγκεκριμένης σειράς.
Κατά την... προσφιλή της συνήθεια - που είναι ωστόσο επικριτέα - η nVidia συμπεριέλαβε με την ίδια ονοματολογία, δύο διαφορετικές αρχιτεκτονικές chip γραφικών στη σειρά 800M. Το κορυφαία μοντέλα, το GTX 880M και 870Μ, προσφέρουν μεν τους περισσότερους πυρήνες επεξεργασίας και την υψηλότερη ταχύτητα λειτουργίας, αλλά ανήκουν στον σχεδιασμό Kepler της σειράς 700Μ. Τα μοντέλα 860Μ και 850Μ, αντιθέτως, ανήκουν στη νέα αρχιτεκτονική Maxwell και, ως εκ τούτου, είναι 30% και 40% περισσότερο αποδοτικά από τα αντίστοιχα μοντέλα της σειράς 700Μ. Προσφέρουν, δε, κάποια καινούργια χαρακτηριστικά και δυνατότητες: η προαιρετική λειτουργία Battery Boost προσαρμόζει τις ρυθμίσεις στα 3D γραφικά των games ώστε το υποσύστημα να μην "καταπιέζεται" τόσο και η μπαταρία του εκάστοτε laptop να διαρκεί περισσότερο, ενώ η λειτουργία ShadowPlay (που εγγράφει σε video τα όσα συμβαίνουν στην οθόνη ενόσω ο χρήστης παίζει κάποιο PC game), είναι πλέον διαθέσιμη και σε φορητούς υπολογιστές.
H nVidia έχει δημοσιοποιήσει όλων των ειδών τα αριθμητικά στοιχεία και στατιστικά βάσει των οποίων τα νέα της chip γραφικών είναι για πρώτη φορά ισχυρότερα και ταυτόχρονα λιγότερο ενεργοβόρα από υποσυστήματα γραφικών ενσωματωμένα σε επεξεργαστές, όπως π.χ. το Iris/Iris Pro της Intel. Στα περισσότερα έχει κατά πάσα πιθανότητα δίκιο, όμως αυτό που "κρατάμε" ως σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι και πολύ λεπτά, ελαφριά laptops - όπως τα νεότερα Ultrabooks - θα είναι σε θέση να ενσωματώνουν πλέον ξεχωριστό υποσύστημα γραφικών χάρις σε αυτά τα chip και δεν θα στηρίζονται μόνο στα τυπικά της Intel. Δυστυχώς και τα νέα "φορητά" chip γραφικών της nVidia δεν προσφέρουν θύρα HDMI 2.0, αλλά την καθιερωμένη, συνήθη 1.4, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορούν να προβάλλουν εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας σε συμβατές τηλεοράσεις ή προβολείς με ρυθμό ανανέωσης στα 60 Hz. Άντε να δούμε σε ποιόν μήνα του 2014 πρέπει να φτάσουμε για να δούμε τα PC να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα επιτέλους!