Ο κόσμος απλώς αντιπαθεί τα Windows 11, Microsoft

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ζημιά στην δημόσια εικόνα τους αρκετή για να επηρεάσει πιθανώς και τα Windows 12

Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο που οριακά έχει νόημα πλέον να ασχολούμαστε με το θέμα, όμως αξίζει αν μη τί άλλο επειδή πρόκειται για μία περίπτωση... ξεχωριστή με την κακή έννοια: τα στοιχεία της StatCounter για τα μερίδια αγοράς των εκδόσεων Windows σε ενεργά PC ανανεώθηκαν πρόσφατα και, για πολλοστή φορά, αποδεικνύουν πως το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft συνεχίζει να μην βρίσκεται ούτε κατά διάνοια εκεί όπου πιθανώς θα έπρεπε όσον αφορά στην αποδοχή του από τους καταναλωτές. Τα Windows 11 κατέγραψαν αύξηση μεριδίου αγοράς κατά μόλις 1.3% τον περασμένο μήνα, η οποία μάλιστα θα πρέπει να θεωρηθεί νίκη καθώς τον Απρίλιο και τον Μάρτιο είχαν καταγράψει μείωση (!) μεριδίου αγοράς και αντίστοιχη αύξηση των Windows 10. Ασυνήθιστο, αν μη τί άλλο, να βλέπει κανείς ένα λειτουργικό σύστημα σχεδόν δεκαετίας να επανακτά μερίδιο αγοράς από τον διάδοχό του!

Την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η StatCounter ανέφερε πως τα Windows 10 χρησιμοποιούνταν σε όχι λιγότερο από το 68% των ενεργών PC βασισμένων σε Windows σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα Windows 11 να περιορίζονται στο 27.7%. Σημειώνεται πως όλα τα νέα PC που πωλούνται από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά - και πάρα πολλά απ' όσα πωλήθηκαν ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 - βασίζονται αποκλειστικά σε Windows 11, ενώ η Microsoft έχει επισήμως σταματήσει να πωλεί άδειες χρήσης Windows 10 από τον Ιανουάριο του 2023. Για να κατέχουν τα Windows 10 ακόμη μερίδιο αγοράς της τάξης του 70% σχεδόν, τα Windows 11 έχουν αποτύχει να αποσπάσουν έστω και 1% μεριδίου αγοράς των ενεργών PC παγκοσμίως σε κάθε έναν από τους τελευταίους 32 μήνες. Γεγονός που φυσικά "μιλά από μόνο του".

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως όχι μόνο ο κόσμος που χρησιμοποιεί υπολογιστές βασισμένους σε Windows 10 επέλεξε να μην αναβαθμιστεί δωρεάν στα Windows 11 (υποθέτοντας πως είχε αυτήν την επιλογή), αλλά ακόμη και ο κόσμος που συναρμολογεί μόνος του νέα PC προτιμά να ψάχνει στο Internet για παλιούς κωδικούς ενεργοποίησης Windows 10 αντί να προμηθευτεί πανεύκολα έναν τέτοιο καινούργιο για τα Windows 11. Αν αυτό δεν ίσχυε, τότε η σταδιακή απόσυρση παλιότερων PC βασισμένων σε Windows 10 και όλες οι πωλήσεις νέων PC με προεγκατεστημένα Windows 11 θα ήταν αρκετές για να βοηθήσουν το νεότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft να αγγίξει το μερίδιο αγοράς του 30% που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ξεπεράσει σε αυτό το χρονικό σημείο της πορείας του. Αντιθέτως, βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα από το 28%.

Και άλλοτε στην μακρά ιστορία των Windows υπήρξαν εκδόσεις τους που το κοινό δεν υποδέχθηκε με... ενθουσιασμό ακριβώς, όπως π.χ. τα Windows Vista ή τα Windows 8. Εδώ, ωστόσο, παρατηρούμε πλέον πως ο κόσμος αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τα Windows 11 ενεργά και συνειδητά. Το κάνει μόνο αν δεν έχει καμία άλλη επιλογή (όταν π.χ. είναι προεγκατεστημένα στο νέο του PC). Το να μην ενδιαφέρεται κανείς και πολύ για πρόσθετα στοιχεία που η νεότερη έκδοση των Windows έχει να επιδείξει σε σχέση μ' αυτήν που αντικαθιστά, είναι ένα πράγμα. Το να μην θέλει κανείς να ασχοληθεί καθόλου με τα νέα Windows ακόμη κι αν τού προσφέρονται χωρίς κανένα κόστος, είναι ένα άλλο πράγμα. Καμία απορία που πολλοί δημοσιογράφοι - και εμείς ανάμεσα σε αυτούς - χαρακτήρισαν τα Windows 11 ως αποτυχία από πολύ νωρίς. Τα αναγνωριστικά στοιχεία για κάτι τέτοιο ήταν όλα εκεί από την αρχή.

Είναι βέβαιο πως σε όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους (και) τα αυστηρά προαπαιτούμενα της Microsoft όσον αφορά στο hardware των PC που χαρακτηρίζονται ως συμβατά με Windows 11. Αυτά, ωστόσο, δεν αρκούν για να εξηγήσουν τόση αρνητικότητα εκ μέρους των καταναλωτών για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Είτε επειδή βρίσκονταν ολοφάνερα σε ημιτελή μορφή όταν έγιναν διαθέσιμα στο κοινό, είτε επειδή τα ζητήματα ιδωτικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων που έχουν δημιουργήσει είναι πλέον πολύ σοβαρά, είτε επειδή οι διαφημίσεις της Microsoft που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά είναι περισσότερες από ποτέ, τα Windows 11 έχουν εξελιχθεί σε απλώς ανεπιθύμητο λογισμικό. Η Microsoft δεν έκανε τίποτε με αυτό για να "κερδίσει" το κοινό της ενώ αντιθέτως έκανε πάρα πολλά για να χάσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του. Όλα σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν.

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι - ειδικά τον τελευταίο χρόνο - έχουν αυξηθεί θεαματικά οι δημοσιεύσεις, τα άρθρα και τα video μελών της τεχνολογικής κοινότητας που εξηγούν για ποιούς λόγους αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα Windows και να μεταβούν στο macOS, το Linux ή ακόμη και το ChromeOS. Πολύς κόσμος έχασε πλέον την υπομονή του με την Microsoft και τις εχθρικές προς το καταναλωτικό κοινό επιλογές της, είναι τόσο απλό. Και μπορεί όλα αυτά να μην σημαίνουν το... "τέλος των Windows" όπως πολλοί ισχυρίζονται, εννοείται πως όχι, όμως όλα δείχνουν πως ο αμερικανικός κολοσσός ξεπέρασε τα όρια σε αρκετά πράγματα ώστε το λειτουργικό του σύστημα να βρίσκεται πλέον σε "σημείο χωρίς γυρισμό". Το αν και κατά πόσο το φιλόδοξο σχέδιο της Microsoft για τα "AI PC" μπορεί να αναστρέψει αυτήν την πορεία απομένει ν' αποδειχθεί, μα κάτι τέτοιο δείχνει αυτήν την στιγμή πολύ δύσκολο. Θα είναι σε θέση τα Windows 12 να διορθώσουν την ζημιά των Windows 11 όταν κυκλοφορήσουν το 2025 ή το 2026; Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ