banner

PC με Windows 10: επιτέλους πιο πολλά απ' ότι με 7

Ορόσημο στην πορεία του πολυσυζητημένου λειτουργικού, πολλαπλές ωστόσο οι αναγνώσεις του

To 2018 μπορεί να ήταν μία χρονιά μάλλον κακή για την Microsoft όσον αφορά στα Windows 10 - για μία σειρά από λόγους που έχουμε αναλύσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν - όμως έληξε με μία ευχάριστη εξέλιξη για τον κολοσσό του Redmond, έστω κι αν ακόμη και αυτή σε ευρύτερο πλαίσιο έχει συζητήσιμες προεκτάσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία χρήσης προσωπικών υπολογιστών που συλλέγει η Net Market Share από ολόκληρο τον κόσμο, τα Windows 10 ξεπέρασαν επιτέλους σε ποσοστό ενεργών PC τα Windows 7, την πλέον διαδεδομένη έκδοση Windows μέχρι σήμερα: στις 31/12 τα Windows 10 ξεπέρασαν το 39% του συνόλου των εγκαταστάσεων Windows, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Windows 7 κινήθηκε για πρώτη φορά κάτω από το 37%. Για τα δεύτερα, έτσι, ξεκινά και τυπικά η αντίστροφη μέτρηση απόσυρσής τους από την αγορά, η οποία θα ολοκληρωθεί - καλώς εχόντων των πραγμάτων... - με την παύση υποστήριξής τους τον Ιανουάριο του 2020.

Για τα Windows 10 το ορόσημο έχει μεν μία διάσταση ουσιαστική, αλλά δεν παύει να υπογραμμίζει και το γεγονός ότι αυτά έχουν εν πολλοίς αποτύχει στους στόχους που είχε θέσει η Microsoft στις αρχές του 2015. Από την μία πλευρά δεν άγγιξαν ποτέ το 1 δισεκατομμύριο ενεργές εγκαταστάσεις όχι μόνο μέσα στην πρώτη τριετία διαδρομής τους, όπως προέβλεπε το πλάνο, αλλά όχι ακόμη. Από την άλλη πλευρά η εξάπλωσή τους επιβραδύνθηκε πάρα πολύ μετά την λήξη της προσφοράς δωρεάν αναβάθμισης από Windows 7/8.1 που είχε ισχύσει τον πρώτο χρόνο - συνέπεια τόσο των όχι υψηλών πωλήσεων νέων PC, αλλά και της απροθυμίας πολλών εκατομμυρίων χρηστών Windows 7 να μεταβούν στα 10 λόγω των προσωπικών δεδομένων που συλλέγει η Microsoft με αυτά και των κακών, κάκιστων επιθετικών πρακτικών που εφάρμοσε για να τους "πιέσει" να το κάνουν.

H Microsoft του 2019 έχει φυσικά αλλάξει προσανατολισμό εδώ και καιρό: γι' αυτήν στρατηγικά τα Windows 10 δεν είναι τόσο σημαντικά όσο ήταν το 2015. Λαμβάνοντας στα υπ' όψιν το πώς έχει διαχειριστεί μεγάλο αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με το πολυσυζητημένο λειτουργικό σύστημα, όμως, αποδεικνύεται πως δεν μπορούσε να ζητήσει άλλη αντιμετώπιση και από την αγορά όσον αφορά στα Windows 10. Οι κατασκευαστές έχουν δικαίωμα να παραπονούνται για την δίχως προσανατολισμό επικοινωνιακή της τακτική, οι διαχειριστές εταιρικών δικτύων έχουν δικαίωμα να παραπονούνται για τον κακό ποιοτικό έλεγχο των διαφόρων εκδόσων κι αναβαθμίσεων Windows 10, ενώ οι κανταλωτές έχουν δικαίωμα να παραπονούνται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν ως κοινό ενός ευρύτατα χρησιμοποιούμενου προϊόντος συνολικά.

Φυσικά τα Windows θα συνεχίσουν να προσδίδουν στον κολοσσό του Redmond "ειδικό βάρος" σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αυτά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στην συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών προσωπικών υπολογιστών: το macOS κατέχει ποσοστό της τάξης του 9.61% μόλις, ενώ το Linux το 2.09%. Εννιά στα δέκα PC, ουσιαστικά, στηρίζονται σε λειτουργικό Microsoft. Όμως δεν μπορούμε να μην σκεπτόμαστε πως και σε καλύτερη θέση θα βρίσκονταν τα Windows 10 σήμερα, και θα αντιμετωπίζονταν ως ορθή συνειδητή επιλογή και όχι ως "αναγκαίο κακό" στην χρήση προσωπικών υπολογιστών, αν δεν είχε κάνει τόσες λανθασμένες κινήσεις η Microsoft στην διαχείρισή τους. Επιλογές του καθενός, σωστά;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner