banner

Rasberry Pi 4: λιλιπούτειο, πανίσχυρο

Η νέα έκδοση του δημοφιλέστερου... PC τσέπης προσφέρει πολλά περισσότερα, το ίδιο φθηνά

To Rasberry Pi, ο απλοϊκός και προσιτός προσωπικός υπολογιστής για πειραματισμό και μάθηση που ίδρυσε ουσιαστικά ολόκληρη τέτοια κατηγορία συσκευών πριν από 7 χρόνια, ομολογουμένως είχε παραμείνει στάσιμος την τελευταία διετία: οι παραλλλαγές "+" του Pi 3 δεν είχαν προσθέσει στο θρυλικό "βατόμουρο" σοβαρά πλεονεκτήματα, ενώ με την καθιέρωση της εικόνας 4Κ οι δυνατότητές του για μοντέρνα απεικόνιση είχαν επίσης πάψει να ικανοποιούν. Γνωρίζαμε πως το Rasberry Foundation ανέπτυσσε "διάδοχο" για το περσινό Pi 3Β+ μα δεν το περιμέναμε στην αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα το λιγότερο. Ωστόσο... έκπληξη: το Rasberry Pi 4 είναι από χθες διαθέσιμο και τα νέα πράγματα που φέρνει στο προσκήνιο είναι πάρα, μα πάρα πολύ σημαντικά.

Ο λίστα με τις βελτιώσεις είναι μεγάλη, εστιάζουμε λοιπόν στα βασικά: το Pi 4 ενσωματώνει κατά πολύ ισχυρότερο επεξεργαστή από το 3B+, προσφέρει επιλογή για 1, 2 και (για πρώτη φορά) 4 GB μνήμης λειτουργίας, συνδέεται με δύο οθόνες ταυτόχρονα μέσω miniHDMI (η μία μπορεί να είναι ανάλυσης 4Κ/60 Hz), φέρει θύρα Gigabit Ethernet για ταχύτατη ενσύρματη διασύνδεση. Οι ταχύτητες ανάγνωσης κι εγγραφής στην κάρτα μνήμης microSD, όπου συνήθως εγκαθιστούμε το λειτουργικό σύστημα στα Pi, έχουν διπλασιαστεί αλλά, ακόμη καλύτερα, το Pi 4 επιτέλους προσφέρει θύρες USB 3.0: έτσι ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει λειτουργικό σύστημα σε εξωτερικό δίσκο τεχνολογίας SSD και να... δεκαπλασιάσει τις τυπικές ταχύτητες πρόσβασης, καθιστώντας το Pi 4 κατάλληλο για τα "απλά και καθημερινά" ενός τυπικού PC.

Το Pi 4 βέβαια διατηρεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα των Rasberry μέχρι σήμερα, δηλαδή το πολύ χαμηλό κόστος απόκτησης: στην απλούστερη έκδοσή του στην Ελλάδα κοστίζει περίπου €40, ενώ η πληρέστερη - κυριολεκτικά... "με απ' όλα", αυτή δηλαδή των 4 GB RAM με τροφοδοτικό, καλώδια εικόνας/ήχου, πληκτρολόγιο, mouse, κάρτα μνήμης με το λειτουργικό, ακόμη και το ειδικό περίβλημα - κοστίζει €130. Ο κύριος ρόλος του Pi 4 θα παραμείνει βεβαίως αυτός ενός "εισαγωγικού" προσωπικού υπολογιστή, όμως τώρα όντας ισχυρότερο από ποτέ το συγκεκριμένο Raspberry θα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα με πολλή περισσότερη άνεση. Κοινώς: σούπερ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner