Όσο πλησιάζει η ημέρα διάθεσης του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, των Windows 10, τόσο περισσότερα πράγματα αποσαφηνίζονται τόσο γι' αυτό, όσο και για τα μελλοντικά σχέδια της αμερικανικής εταιρείας γι' αυτό συνολικά. Κάτι που δεν θα περίμενε κανείς, αλλά εν τέλει... χρειάστηκε να διευκρινίσει ο γίγαντας του Redmond και επίσημα ήταν το αυτονόητο μεν (για όσους έχουν παρακολουθήσει τί συνηθίζει να κάνει σε κάθε έκδοση των Windows από τα XP και μετά), όχι δεδομένο δε (ίσως επειδή τα Windows 10 διαφέρουν σε πολλά με τους προκατόχους τους) χρονικό διάστημα υποστήριξής τους. Τα καλά νέα: τίποτε θετικό στις καθιερωμένες συνήθειες της δεν έχει αλλάξει. Τα κακά νέα: υπάρχουν κάποιοι "αστερίσκοι" που πρακτικά ίσχυαν και παλαιότερα, είναι όμως και επίσημα πεφρασμένοι πια στους όρους χρήσης που το νομικό τμήμα της Microsoft έχει συντάξει αυτή τη φορά.
Όπως συμβαίνει από το 2001, λοιπόν: τα Windows 10 θα υποστηριχθούν από τη Microsoft για δέκα χρόνια, στις γνωστές δύο φάσεις της "ευρείας" κλίμακας και της "εκτεταμένης" κλίμακας. Στην "ευρεία" υποστήριξη, διάρκειας πέντε ετών, περιλαμβάνονται όχι μόνο οι ενημερώσεις ασφαλείας και επίλυσης προβλημάτων, αλλά και οι προσθήκες νέων χαρακτηριστικών και βελτιωμένων λειτουργιών που εμπλουτίζουν και εξελίσσουν τα Windows ως σύστημα γενικότερα. Στην δεύτερη φάση της "εκτεταμένης" υποστήριξης θα παύσουν να προστίθενται νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά, αλλά θα συνεχίζουν να προσφέρονται από τη Microsoft όλες οι ενημερώσεις ασφαλείας και επίλυσης προβλημάτων που βεβαιώνουν πως τα Windows 10 δεν θα είναι έκθετα σε Δικτυακές απειλές από τους hackers που συνεχώς ψάχνουν για "ρήγματα" στην προστασία όλων των λειτουργικών συστημάτων (η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Windows XP πλέον). Στην ουσία, με άλλα λόγια, όσον αφορά στην υποστήριξη των νέων Windows από τη Microsoft, ισχύει αυτό που ανέκαθεν ίσχυε.
Κάτι άλλο που... χρειάστηκε να διευκρινίσει η Microsoft είναι το γεγονός ότι όλες οι ενημερώσεις, όλων των ειδών, για όλα τα χρόνια της υποστήριξής της στα Windows 10, θα προσφερθούν δωρεάν. Για λίγες μέρες υπήρξαν (αστήρικτες στην ουσία αλλά... πάμε παρακάτω) συζητήσεις σχετικά με το αν και κατά πόσο η αμερικανική εταιρεία, αφού προσφέρει δωρεάν σε τόσα εκατομμύρια χρήστες των Windows 7/8.1 την αναβάθμιση σε Windows 10, θα μπορούσε να χρεώνει κάποιο αντίτιμο για την υποστήριξη και την εξέλιξη των δεύτερων από κάποιο χρονικό σημείο και πέρα. Τα στελέχη της ήταν κατηγορηματικά σε αυτό: δεν υπάρχει κάποιου είδους "κρυφή χρέωση" στο μέλλον των Windows 10 - πέρα από το κόστος απόκτησής τους αν δεν γίνει μέσω αναβάθμισης ή αγοράς νέου PC προφανώς - και δεν πρόκειται να υπάρξει. Σε μία αγορά όπου ο ανταγωνισμός προσφέρει αυτήν την υπηρεσία των αναβαθμίσεων και ενημερώσεων δωρεάν εδώ και πολύ καιρό... πώς θα μπορούσε, άλλωστε;