Έχει καταστεί... σπάνιο φαινόμενο πλέον να έχει ο ειδικός Τύπος κάτι θετικό να αναφέρει για τα Windows 10 - οι πιο πολλοί τίτλοι άρθρων σχετίζονται με τα προβλήματα που δημιουργούν οι αναβαθμίσεις τους και οι ενημερώσεις τους - όμως βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοσιεύσουμε μία τέτοια ευχάριστη εξέλιξη: η Microsoft σε δημοσίευση στο επίσημο blog της για τα Windows ανακοίνωσε πως σχεδιάσει επιτέλους να διαχωρίσει τις ενημερώσεις των Windows 10 σε "προαιρετικές" και "ασφαλείας". Είναι η σημαντικότερη αλλαγή που σκοπεύει να κάνει ο αμερικανικός κολοσσός στον μηχανισμό αναβαθμίσεων του λειτουργικού της συστήματος από την αρχή της διαδρομής του στην παγκόσμια αγορά, πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια.
H απόφαση αυτή της Microsoft φυσικά μόνο τυχαία δεν είναι: τα "έχει κάνει θάλασσα" τόσες φορές και σε τέτοιο βαθμό με τις ενημερώσεις των Windows 10 που κατά βάση υποχρεώθηκε πια να υιοθετήσει την οπτική γωνία των χρηστών τους. Αυτοί θέλουν κάτι πολύ απλό: ένα σύστημα ασφαλές από Δικτυακές απειλές (υποτίθεται το αναλαμβάνουν τα security updates) χωρίς να αισθάνονται πως... "παίζουν κορώνα-γράμματα" την σταθερότητά του κάθε φορά που εγκαθιστούν ομαδικές ενημερώσεις (cumulative updates), οι οποίες περιέχουν και άλλες αναβαθμίσεις ή προσθήκες που αποδεδειγμένα μπορούν να δημιουργήσουν όλων των ειδών τα προβλήματα.
Έτσι στην περιοχή των ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος τα security updates θα εμφανίζονται πρώτα (και θα εγκαθίστανται αυτόματα ή όχι ανάλογα με τις σχετικές ρυθμίσεις), ενώ όλα τα υπόλοιπα ξεχωριστά και πάντοτε κάτω από την λίστα των optional updates (προαιρετικών). Έτσι θα βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του χρήστη το πότε και το αν θα εγκαταστήσει τα δεύτερα. Ναι, Microsoft, επιτέλους το κατάλαβες ή τέλος πάντων το αποδέχθηκες: θέλουμε ασφαλή Windows 10 που να λειτουργούν, όχι ενημερωμένα Windows 10 που μπορεί και να... μην λειτουργούν μετά τις αναβαθμίσεις σου. Συγχαρητήρια. Ούτε πέντε χρόνια δεν χρειάστηκες!
Αυτά, ωστόσο, είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα (έπρεπε να υπάρχουν κι αυτά) είναι πως ο διαχωρισμός αυτός θα γίνει με την μεθεπόμενη έκδοση των Windows 10, αυτήν που σήμερα γνωρίζουμε ως "20Η1" και βρίσκεται ήδη υπό δοκιμή - όχι την επόμενη, η οποία θα παίξει τον ρόλο περισσότερο Service Pack και αναμένεται να γίνει διαθέσιμη τον Νοέμβριο. Την συγκεκριμένη μεθεπόμενη έκδοση, ωστόσο, δεν την περιμένουμε πριν από τα μέσα ή τέλη Μαΐου του 2020, οπότε εν τέλει η Microsoft θα έχει... όντως χρειαστεί μια πενταετία για να προσφέρει αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει εξ αρχής προς όφελος των πελατών της. Κάλλιο αργά παρά ποτέ; Ο ορισμός της έκφρασης αλλά, ακόμη κι έτσι, πρόοδος.