Ο Ιανουάριος τελείωσε, διανύουμε ήδη τον Φεβρουάριο κι όλα δείχνουν πως ακόμη και το τελευταίο... επιχείρημα της Microsoft προς τα 200+ εκατομμύρια χρηστών Windows 7 για μετάβασή τους στα Windows 10 - αυτό της παύσης υποστήριξης των πρώτων με ενημερώσεις ασφαλείας και αναβαθμίσεις - δεν ήταν αρκετά πειστικό. Του λόγου το αληθές: η NetMarketShare δημοσιοποίησε τα στατιστικά χρήσης Η/Υ για τον περασμένο μήνα και τo ποσοστό χρήσης των Windows 7 μειώθηκε μόλις... μία ποσοστιαία μονάδα, διαμορφωμένο στο 25.56% των ενεργών PC παγκοσμίως από το 26.64% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου. Ναι, δεν είναι ορθογραφικό λάθος. 1%!
Τα Windows 10 αύξησαν κατά 1.5% το δικό τους ποσοστό, ξεπερνώντας το 57% - όμως αυτή σίγουρα δεν είναι η εξέλιξη που θα ήθελε η Microsoft την στιγμή που η λήξη υποστήριξης των Windows 7 καλύφθηκε ειδησεογραφικά από τα τεχνολογικά Websites εκτενώς ενώ και η ίδια από τις 14/1 εμφανίζει στο desktop των PC με αυτό το λειτουργικό σύστημα σχετική ειδοποίηση. Πρόκειται, ωστόσο, για πρακτική επιβεβαίωση αυτού που πολλοί από μας πίστευαν εξ αρχής: η παραμονή τόσων εκατομμυρίων χρηστών στα Windows 7 και η μη μετάβασή τους στα Windows 10 δεν αποδίδεται σε... αμέλεια τόσα χρόνια, μα σε συνειδητή επιλογή. Εκατομμύρια χρήστες απλώς δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα Windows 7 παρά την ανασφαλή τους πλέον θέση, ενώ άλλα τόσα δεν θέλουν να μεταβούν στα Windows 10 κι ας γίνεται ακόμη δωρεάν.
Αυτό ισχύει, μάλιστα, για το καταναλωτικό κοινό - ενώ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες, το λιγότερο, άλλα PC που ανήκουν σε κυβερνήσεις, μεγάλες εταιρείες, κρατικούς ή άλλους οργανισμούς που επίσης δεν είχαν ξεκινήσει την διαδικασία απόσυρσης των παλιών μηχανημάτων κι αντικατάστασής τους με νέα βασισμένα σε Windows 10. Η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο σταδιακά και παίρνει χρόνο, γι' αυτό και εταιρείες, κυβερνήσεις και οργανισμοί που βρίσκονται σε αυτήν την θέση καταβάλλουν και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν (ως το 2023!) αδρά ποσά προκειμένου η Microsoft να συνεχίσει να τούς προσφέρει τουλάχιστον τις ενημερώσεις ασφαλείας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ναι, θα βλέπουμε τους επόμενους μήνες ή χρόνια το ποσοστό χρήσης των Windows 7 να μειώνεται, μα θα πάρει πολύ περισσότερο καιρό απ' όσο περιμέναμε και πιθανώς δεν θα πέσει κάτω από ένα πάντα υπολογίσιμο π.χ. 5%. Το οποίο είναι υπολογίσιμο ακριβώς επειδή αντιστοιχεί σε πιο πολλά από π.χ. 40 εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές, εν δυνάμει "κερκόπορτες" για Δικτυακές επιθέσεις κάθε είδους. Είναι δύσκολο να μην ερμηνεύσει κανείς την κατάσταση αυτή ως αποτυχία της Microsoft και των Windows 10, αλλά και ως... τιμωρία, ίσως, για τις αμέτρητες κακές κινήσεις με τις οποίες χειρίστηκε αρχικά (και σε ορισμένα πράγματα συνεχίζει να χειρίζεται) την προώθησή τους. Την ίδια την ενδιαφέρει; Ιδέα δεν έχουμε. Την τιμά όλο αυτό; Μονολεκτικά κι αδιαμφισβήτητα: όχι.