Η Microsoft μπορεί να είναι το είδος της εταιρείας-κολοσσού που στο παρελθόν δεν έχει επιδείξει... αστραπιαία ακριβώς αντανακλαστικά σε αλλαγές ή ολοφάνερες απαιτήσεις της αγοράς, όμως τα πράγματα δείχνουν πως - υπό νέα διοίκηση και με άλλη συλλογιστική λειτουργίας γενικότερη εδώ και μήνες - η εικόνα αυτή αλλάζει άρδην. Για του λόγου το αληθές δεν έχει κανείς παρά να δώσει βάση στις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με τον διάδοχο των Windows 8.1, τα κωδικά ονομαζόμενα Windows Threshold ή Windows 9, όπως είναι πιθανότερο να αποκαλούνται εμπορικά. Ενώ το αρχικό πλάνο της αμερικανικής εταιρείας προέβλεπε - πάντοτε σύμφωνα με πηγές μέσα από το Redmond - διάθεση της δοκιμαστικής τους έκδοσης στις αρχές του καλοκαιριού 2015 και ευρεία κυκλοφορία το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, το πιθανότερο είναι πως αυτά τα χρονικά πλαίσια έχουν πλέον αλλάξει. Προς το... συντομότερο!
Πράγματι, πολλαπλές ειδησεογραφικές πηγές που ειδικεύονται στο ρεπορτάζ της Microsoft αναφέρουν ότι ο αμερικανικός κολοσσός έχει πλέον ως στόχο να διαθέσει την πρώτη δοκιμαστική έκδοση των Windows 9 πολύ νωρίτερα - για την ακρίβεια, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Αυτή η προσέγγιση τοποθετεί την εμπορική κυκλοφορία τους όχι στον... πατροπαράδοτο Σεπτέμβρη της γνωστής περιόδου "back to school" (όταν πωλούνται πολλά νέα PC συνήθως), αλλά μέσα στην άνοιξη του 2015. Έως τα τέλη Μαΐου δηλαδή.
Οι λόγοι για τους οποίους η Microsoft επισπεύδει την κυκλοφορία του διαδόχου των Windows 8.1 είναι πολλοί και διάφοροι, ο πιθανότερος ωστόσο είναι συγκεκριμένος: παρά το γεγονός ότι αυτά είναι πέρα από κάθε αμφιβολία τα καλύτερα Windows που διέθεσε ποτέ ο αμερικανικός κολοσσός, το όνομά τους έχει σε κάποιο βαθμό "σπιλωθεί" από τα αρχικά επικοινωνιακά του λάθη, το εν μέρει ανέτοιμο (από πλευράς διαθέσιμων εφαρμογών κυρίως) νέο γραφικό περιβάλλον που κάποτε αποκαλούσαμε "Metro" και την επιθετική του προώθηση. Δυστυχώς, δείχνει να μην έχει σημασία το γεγονός ότι τα Windows 8.1 είναι αυτή τη στιγμή απολύτως παραμετροποίησιμα όσον αφορά στο περιβάλλον που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας - το σύνηθες desktop ή αυτό των εφαρμογών σχεδιασμού "Metro" - όντας παράλληλα ταχύτερα, σταθερότερα και ασφαλέστερα από τα Windows 7. Η... ζημιά, κατά μία έννοια, έχει ήδη γίνει.
Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Net Applications, το μερίδιο αγοράς των Windows 7 το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκε ενώ των Windows 8/8.1... μειώθηκε (!), πιθανώς "μιλά από μόνο του". Όσοι χρήστες, με την λήξη πια της υποστήριξης των Windows XP, έπρεπε να αναβαθμιστούν σε νέα έκδοση των Windows, επέλεξαν τα 7 και όχι τα 8/8.1. H επιλογή είναι σαφέστατα λανθασμένη, όμως δεν παύει να είναι αποτέλεσμα όλης αυτής της πολεμικής που έχουν δεχθεί τα πιο πρόσφατα Windows από τον ειδικό Τύπο (και όχι μόνο). Καμία απορία λοιπόν που η Microsoft θέλει να φέρει στην αγορά τα Windows 9 όσο το δυνατόν πιο σύντομα, μετατοπίζοντας την έμφαση της λειτουργίας τους ξανά στο περιβάλλον του desktop και όχι σε αυτό των εφαρμογών αφής. Τα Windows 9, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, όχι μόνο θα επαναφέρουν το πολυσυζητημένο Start Menu με την μορφή που είχε στα Windows 7, αλλά θα το εμπλουτίσουν με extra επιλογές. Κατά την εγκατάσταση, δε, θα ανιχνεύουν το είδος του συστήματος που θα τα φιλοξενεί - Η/Υ desktop, H/Y laptop, tablet, υβριδικό PC κλπ. - και θα εμφανίζουν το κατάλληλο περιβάλλον εργασίας από μόνα τους (η επιλογή να το αλλάξει ο χρήστης θα είναι πάντα διαθέσιμη).
Κάνοντας... "μερικά βήματα πίσω", όπως λένε, ώστε να έχει κανείς την πλήρη εικόνα της κατάστασης, γρήγορα καταλαβαίνει ότι στην πραγματικότητα τα Windows δεν βρίσκονται σε κανενός είδους κίνδυνο απώλειας μεριδίου αγοράς. Ο κόσμος που αναβάθμισε, αναβαθμίζει και θα αναβαθμίζει υπάρχοντα PC με Windows XP ή αγοράζει νέο PC, και πάλι σε επόμενα Windows επιλέγει να μεταβεί: τα Windows 7 ξεπέρασαν μόνα τους το 50% όλων των Η/Υ στον κόσμο, τα XP συνεχίζουν να έχουν το 25% και τα Windows 8/8.1 το 12.5%. Συνολικά, τα Windows αγγίζουν το σχεδόν... μονοπωλιακό ποσοστό του 90% της αγοράς. Σε αντιδιαστολή το OS-X της Apple δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το 4%, ενώ όλες οι οικιακές διανομές του Linux μαζί δεν ξεπερνούν το 2%. Ακόμη και το ποσοστό των πολυσυζητημένων Windows 8/8.1 σε "απόλυτα νούμερα" ανάγεται σε πελατειακή βάση... 185 εκατομμυρίων PC (!) παγκοσμίως. Όμως η Microsoft ολοφάνερα αναγνωρίζει πως η στρατηγική που ακολούθησε με τα Windows 8 δεν ήταν αλάθητη, γι' αυτό θα κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές με νέα έκδοση το συντομότερο δυνατό. Εν αναμονή, λοιπόν!