Η έκθεση της IFA 2013 ήλθε και απήλθε, οι ανακοινώσεις των κατασκευαστών hardware έγιναν, νέα προϊόντα όλων των ειδών σχετικά με τα Windows 8.1 (τα οποία κυκλοφορούν σε ενάμισι μήνα από σήμερα) επιδείχθηκαν... μία ωστόσο δήλωση στελέχους της Lenovo "έκανε αίσθηση" και σχολιάστηκε ανάλογα. Ίσως γιατί, καλώς ή κακώς, αντικαθρεπτίζει μια αλήθεια πικρή και μία επιλογή σκληρή, που η Microsoft μπορεί ή μπορεί να μην κάνει - σίγουρα όμως θα πρέπει αργά ή γρήγορα να σκεφτεί. Ο Nick Reynolds, διευθυντής marketing της Lenovo Αυστραλίας, σε συνέντευξη Τύπου ερωτηθείς για τη γνώμη του σχετικά με το λειτουργικό Windows RT της Microsoft, απάντησε χωρίς... πολλές περιστροφές ακριβώς: "Δεν βλέπω νόημα στην ύπαρξή τους πλέον". Η δήλωση ενόχλησε και προβλημάτισε, μεν, δεν αφορά ωστόσο μόνο στην προσωπική γνώμη ενός στελέχους ή καν μόνο στη στρατηγική της Lenovo. Αφορά σε ένα γενικότερο πρόβλημα. Γι' αυτό και συζητήθηκε τόσο.
Tα Windows RT είναι η "έκδοση" εκείνη του πασίγνωστου λειτουργικού που σχεδιάστηκε για επεξεργαστές της ARM και όχι της Intel - κοινώς για π.χ. tablet α λα iPad και όχι π.χ. laptop με επεξεργαστές Core i3/i5/i7. Τα Windows RT δεν είναι σε θέση, με άλλα λόγια, να αξιοποιήσουν τα εκατομμύρια προγράμματα των "κανονικών" Windows, αλλά μόνο εφαρμογές σχεδιασμένες γι' αυτά. Στο γεγονός αυτό και μόνο πολλοί στήριξαν από πολύ νωρίς τις προβλέψεις τους για αποτυχία των RT - ακόμη και ο πλέον φανατικός οπαδός της Microsoft δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει πως η επένδυση της αμερικανικής εταιρείας εμπεριείχε εκεί ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Θεωρούσαμε, ωστόσο, πως ο κολοσσός του Redmond θα το αντιλαμβανόταν όλο αυτό και από μόνος του... και πως θα έκανε "ό,τι περνά από το χέρι του" ώστε, το λιγότερο, τα Windows RT να είναι αξιοπρεπής πρόταση κι εναλλακτική στην αγορά.
Fast forward στα μέσα του 2013 και η Microsoft μέσα από τα οικονομικά της αποτελέσματα (όχι ανοιχτά) παραδέχεται αυτό που η αγορά γνώριζε ήδη από τις αρχές της χρονιάς: τα Windows RT έχουν αποτύχει παταγωδώς, καθώς οι πωλήσεις του Surface RT - του μόνου ουσιαστικά tablet που στηρίχθηκε σε αυτά - είναι κάκιστες και το απούλητο στοκ που έχει απομείνει αγγίζει το 1 εκ. συσκευές (!). Την εικόνα αυτή γνώριζε, συζητούσε και σχολίαζε "ψιθυριστά" (ή όχι και τόσο) όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος εδώ και μήνες. Το αποτέλεσμα, άλλωστε, είναι μόνο φυσιολογικό της κατάστασης: το Surface RT και σημαντικά ακριβότερο των iPad ήταν (και παραμένει),και αρκετά γρήγορη ή ομαλή λειτουργία δεν προσέφερε, και το "πλήρες" Microsoft Office δεν είχε προεγκατεστημένο (δίχως Outlook και πολλές λειτουργίες δεν το λες "σωστό" MS Office), και ικανοποιητικό αριθμό από άλλα apps δεν διέθετε στο Marketplace του. Ήταν ένα αξιοπρεπέστατο δείγμα tablet ως συσκευή αυτή καθ' αυτή - λεπτό κι ελαφρύ και με καλή οθόνη - που όμως δεν δίνει σε κανέναν αρκετούς λόγους να το αγοράσει... και σε οποιονδήποτε ουκ ολίγους λόγους να το αποφύγει. Τόσο απλά.
Την κατάσταση φυσικά γνώριζαν και γνωρίζουν οι Samsung, Acer, Lenovo και Asus, οι οποίες μία-μία είτε σιωπηρά είτε "φωναχτά" απέσυραν τους περασμένους μήνες την υποστήριξή τους στα Windows RT. Καμία από τις παραπάνω δεν έχει πλέον στα σχέδια την κατασκευή και προώθηση tablet με αυτό το λειτουργικό. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν έχει όντως σημασία πια αφού, όπως διευκρίνισε και ο Reynolds της Lenovo μετά από τη δήλωσή του περί μη λόγου ύπαρξης των RT, η τεχνολογία "πρόφτασε" και "ξεπέρασε" αυτά τα Windows. Το όλο νόημα της ύπαρξής τους ήταν η χρήση των επεξεργαστών ARM, οι οποίοι (όντας πολύ χαμηλής κατανάλωσης) προσφέρουν την πολυπόθητη αυτονομία ημερών που οφείλουν να έχουν τα tablet. Με τους καινούργιους επεξεργαστές Haswell της Intel, ωστόσο, το κοινό μπορεί να έχει πλέον συγκρίσιμους χρόνους αυτονομίας και αναμονής, σε συνδυασμό με καλύτερες επιδόσεις. Eπιδόσεις αρκετές ώστε τα "πλήρη" Windows και οι εφαρμογές τους να εκτελούνται γρήγορα και άνετα. Ποιός ο λόγος να περιμένει η αγορά να ωριμάσει ένα λειτουργικό και οι εφαρμογές του, με άλλα λόγια, όταν το hardware για ένα ήδη ώριμο λειτουργικό κι εφαρμογές είναι ήδη εδώ και μόνο καλύτερο θα γίνεται με το πέρασμα του χρόνου;
Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital, όλα αυτά ελάχιστα αγγίζουν ή αφορούν εμάς, το ελληνικό καταναλωτικό κοινό: το Surface RT ούτε ήλθε, ούτε θα έλθει στην ελληνική αγορά (για παρόμοιες προτάσεις από άλλους κατασκευαστές ούτε λόγος), ο διάδοχός του είναι επίσης δύσκολο να βρει στη χώρα μας εμπορικό νόημα (φταίνε τα περίφημα Excelόφυλλα)... οπότε πρακτικά οι επιλογές μας παραμένουν αυτές που ήταν: τα tablet με "κανονικά" Windows και όχι RT. Είναι ωστόσο απογοητευτικό και ανησυχητικό το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία - παγκόσμιας στρατηγικής υποτίθεται και βλέψεων ανάλογων - ακόμη και μετά την αναδιάρθρωσή της συνεχίζει να τηρεί τις... παλιές κακές συνήθειες διατήρησης ενός "γοήτρου" ανόητου και φιλοδοξιών που ολοκάθαρα πια δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν. Εξ ου και τα σχέδιά της όχι μόνο για Microsoft Surface RT 2 (το οποίο περιμένουμε να ανακοινωθεί όσο πλησιάζουμε στη διάθεση των Windows 8.1), αλλά και για ανάλογο tablet με brand... Lumia (!), που θα προκύψει από την εξαγορασμένη πλέον Nokia. Ακόμη περισσότεροι πόροι και χρόνος προς σπατάλη, δηλαδή. Το... καλό σε όλα αυτά; Το γεγονός ότι ο Reynolds έχει όντως δίκιο: είναι πλέον εύκολο να "αφήσουμε πίσω μας" τα Windows RT, ακριβώς επειδή - κρίνοντας από τα όσα επιδείχθηκαν στην IFA 2013 - μπορούμε πια να αρχίσουμε να ασχολούμαστε σοβαρά με τα tablet που προσφέρουν τα πλήρη Windows. Και ας αφήσουμε τα RT να "σβήσουν" όπως τους αναλογεί: σιωπηλά και με κάποια έστω αξιοπρέπεια.