banner

iPad Pro...; Χωρίς νέο λειτουργικό, όχι

Επανέρχεται ως πιθανότητα το επαγγελματικό tablet της Apple - αλλά υπάρχουν... θέματα!

Πολλές, πάρα πολλές παραμένουν οι συζητήσεις σχετικά με την όποια καινούργια προϊοντική κατηγορία η Apple έχει υποσχεθεί να αποκαλύψει αργότερα στη χρονιά - το iWatch, η iTV, κάτι iΆλλο; - όμως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και δημοσιογράφοι που από τις αρχές της χρονιάς έχουν εκφράσει προβληματισμό με μία υπάρχουσα: τα iPad. Με την κυκλοφορία του πάρα πολύ καλού iPad Air και του iPad Mini με οθόνη ανάλυσης Retina, επικρατεί (και όχι άδικα) η εντύπωση πως τα δύο αυτά προϊόντα πλησιάζουν επικίνδυνα στο σημείο ωριμότητας πέρα από το οποίο είναι δύσκολο να υπάρξει ευδιάκριτη εξέλιξη: τα μοντέλα του 2014 άντε να είναι κάπως ταχύτερα (επεξεργαστής A8), κάπως λεπτότερα, κάπως ελαφρύτερα, με τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος των iPhone 5S, αλλά... αυτά. Πώς θα διατηρήσει η Apple την εικόνα της κορυφαίας κατασκευάστριας tablet με αυτά τα δεδομένα; Η απάντηση ίσως κρύβεται στο, από πέρυσι φημολογούμενο, iPad Pro. Μόνο που, ως συνήθως, τα πράγματα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι απλά.

Το φημολογούμενο iPad Pro πρωτοξεκίνησε να εξετάζεται ως ενδεχόμενο πέρυσι τέτοιο καιρό, όταν διαρροές από το κανάλι εταιρειών με τις οποίες η Apple συνεργάζεται για την κατασκευή των iPad υποστήριξαν σε έναν αριθμό περιπτώσεων ότι η αμερικανική εταιρεία πειραματίζεται με οθόνες μεγαλύτερες των 9.7 ιντσών. Διάσπαρτες αναφορές τους επόμενους μήνες αναφέρθηκαν σε διαγωνίους των 11.5 ιντσών, των 12.5, ακόμη και των 14 (!) για την οθόνη του υποτιθέμενου iPad Pro, οι πιο πολλές πρόσφατες όμως συγκλίνουν στις 12.9 ίντσες και ανάλυση 4096x3072 pixel (το ακριβές x4 του παρόντος iPad Air και όχι τυχαία πολύ κοντά στην ανάλυση εικόνας 4Κ της υπερυψηλής ευκρίνειας). Αυτά τα χαρακτηριστικά θα οδηγούσαν την απεικόνιση αυτού του tablet πέρα από το όριο των σημερινών αναλύσεων Retina και φυσικά το κόστος αντίστοιχα ψηλά - ο κύριος λόγος για τον οποίο, μαζί με το μεγαλύτερο μέγεθος ενός υποτιθέμενου τέτοιου tablet, το όποιο iPad Pro είναι βέβαιο πως θα απευθυνόταν πρωτίστως σε επαγγελματίες.

Υπάρχουν ωστόσο δύο προβλήματα καθαρά... πρακτικής φύσης τα οποία θα χρειαζόταν να λυθούν πριν καν ξεκινήσουμε να μιλάμε με σοβαρότητα για το ενδεχόμενο ενός iPad Pro - και, δυστυχώς, κανένα από τα δύο δεν δείχνει να... απασχολεί ιδιαίτερα τους "αναλυτές" που εικάζουν "ελαφρά τη καρδία", υπερβολικά πολύ ενίοτε. Θέμα πρώτο: η ανάλυση ενός iPad Pro θα ήταν τόσο υψηλή, που το iOS στην παρούσα μορφή του απλά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε οθόνη αυτών των προδιαγραφών. Όλα τα στοιχεία των apps θα ήταν τόσο μικρά που, ακόμη και με τον τυπικό μηχανισμό "υπερδιπλασιασμού" τους (όπως γινόταν αρχικά με τις Retina και μη Retina εφαρμογές), δεν θα ήταν εύχρηστα ή έστω διαχειρίσιμα. Θα χανόταν, άλλωστε, και το νόημα της πολύ μεγαλύτερης διαθέσιμης αλληλεπιδραστικής επιφάνειας ενός iPad Pro με αυτήν την προσέγγιση.

Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που θα προέκυπτε όταν αναπόφευκτα οι πρώτοι "τολμηροί" δημιουργοί "apps αιχμής" θα ανέπτυσσσαν τις πρώτες "εφαρμογές 4Κ": αυτό του αποθηκευτικού χώρου. Ήδη οι εφαρμογές Retina χρειάζονται πολλά, ενίοτε πάρα πολλά ΜΒ για να λειτουργούν τόσο στα iPad 3/4/Air όσο και στα 2/Mini. Τα επαγγελματικά apps προδιαγραφών... Super Retina, ακόμη και αν δεν υπήρχε πρόθεση να διατηρήσουν "προς τα πίσω" συμβατότητα με τα παρόντα iPad, θα χρειάζονταν GB ολόκληρα σε ακραίες περιπτώσεις - κάτι που ίσως θα αντιμετωπιζόταν με π.χ. 128 GB αποθηκευτικού χώρου σε ένα iPad Pro, θα ήταν ωστόσο σαφέστατα περιοριστικός παράγοντας.

Αυτοί οι λόγοι, κάποιοι ακόμη τεχνικοί συν μία σειρά από κινήσεις που έχει κάνει η Apple την τελευταία διετία έχουν οδηγήσει ένα ποσοστό των δημοσιογράφων στο συμπέρασμα πως ένα iPad Pro, με απεικόνιση 4Κ και για επαγγελματική κυρίως χρήση, ίσως είναι ένα προϊόν-ευκαιρία: εκείνο το προϊόν που θα μπορούσε να "γεφυρώσει" το χάσμα ανάμεσα στα tablet και τα desktop ή laptop της Apple, φιλοξενώντας για πρώτη φορά έκδοση του OS-X των Mac και όχι το iOS. Σε θεωρητικό επίπεδο, έχει νόημα: το OS-X ήδη εμπεριέχει το μηχανισμό που κλιμακώνει τα στοιχεία του λειτουργικού σωστά σε υψηλότερες αναλύσεις, ένα iPad Pro θα μπορούσε να φιλοξενεί σαφώς ταχύτερα υποσυστήματα και πιο πολλή μνήμη λειτουργίας από ένα τυπικό iPad, η οθόνη θα προσέφερε άπλετο χώρο για δουλειά... με ένα πληκτρολόγιο και mouse, θα είχε κανείς ένα υψηλών προδιαγραφών all-in-one εύκολα! Και, με το OS-X να έχει αναπτυχθεί για επεξεργαστές Αx, ένα MacBook Air με τα ίδια υποσυστήματα θα ήταν σχετικά εύκολο να κατασκευαστεί.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι όταν ο Tim Cook μιλά για σαφή διαχωρισμό των tablet και των PC ως μορφές συσκευών, εμμέσως πλην σαφώς αποκλείει τη "γεφύρωση" των OS-X και iOS σε ένα λειτουργικό ή έστω σε λειτουργικά με κοινό πυρήνα. Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει, μπορεί και όχι - βέβαιο, ωστόσο, παραμένει το γεγονός ότι ένα iPad Pro δεν θα ήταν καθόλου άσχημη προσθήκη στην οικογένεια των tablet της Apple, με την προϋπόθεση η αμερικανική εταιρεία να φροντίσει ώστε να έχει νόημα η αγορά του βάσει λειτουργιών που τα άλλα iPad δεν προσφέρουν. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με νέο λειτουργικό σύστημα, όχι με... υπερμεγεθυμένο iOS. Θα μας εκπλήξει όλους ευχάριστα η Apple φέτος ή του χρόνου; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner