banner

Μαμά, έρχονται τα... πεντάιντσα!

Smartphones με οθόνη 5 ιντσών, δηλαδή - είναι απαραίτητα ωφέλιμη η τάση;

Οι τάσεις που διέκρινε με... ευκολία περισσή κανείς στη φετινή έκθεση της CES ήταν ουκ ολίγες και θα αναφερθούμε σε όλες τις επόμενες ημέρες, μία ωστόσο τη γνωρίζαμε από πριν και στο Las Vegas απλώς επιβεβαιώθηκε. Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις: τέσσερις διαφορετικοί κατασκευαστέςωπαρουσίασαν smartphones βασισμένα στο λειτουργικό της Google, το Android, με οθόνες αφής διαγωνίου 5 ιντσών και ανάλυσης 1920x1080 pixel (όσα έχει και η τηλεόραση του σαλονιού των πιο πολλών από μας). Οι Sony, ZTE, Sharp και Huawei είναι οι τέσσερις κατασκευαστές, ενώ πρακτικά επιβεβαιωμένη είναι η πρόθεση και της HTC να προσφέρει στις Δυτικές αγορές αντίστοιχο μοντέλο (το κάνει ήδη στην Ιαπωνία). Η Sony, δε, παρουσίασε δύο διαφορετικά smartphones με αυτά τα χαρακτηριστικά - οπότε το επόμενο διάστημα περιμένουμε 6 τέτοιες συσκευές συνολικά. Και να σκεφτεί κανείς πως το Νοέμβρη δεν υπήρχε στην αγορά τίποτε αντίστοιχο!

Τα προμηνύματα ήταν φυσικά πολλά. Ενώ η Apple περιορίστηκε στο να προσθέσει... μισή ίντσα στη διαγώνιο της οθόνης τoυ iPhone 5 σε σχέση με το iPhone 4S, οι κατασκευαστές συσκευών Android πειραματίζονταν με όλο και πιο μεγάλες διαγωνίους εδώ και 18 μήνες. Από τις οθόνες 3.5 και 3.7 ιντσών πήγαμε στην 4 ιντσών, από την 4.3 ιντσών πήγαμε σε αυτή των 4.7 (σε κάποια μοντέλα στην 4.8) οπότε, από κάποιες απόψεις, οι 5 ίντσες μάλλον ως φυσιολογικό βήμα κρίνονται. Η ανάλυση των 1920x1080 pixel, δε, σε αυτήν την τελευταία διαγώνιο θα προσδώσει στην εικόνα των smartphones πιστότητα πρωτόγνωρη για αυτής της κατηγορίας τις συσκευές. Πέρα από τη... Retina, κυριολεκτικά.

Το πρόβλημα, φυσικά, εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα των οθονών αυτών συνεχίζουν να διίστανται. Ναι, η μεγαλύτερη διαγώνιος προσφέρει τη δυνατότητα για απεικόνιση περισσότερης πληροφορίας. Ναι, κάποιες "αποστολές" όπως το Web browsing ωφελούνται τα μάλλα από αυτήν. Όμως δεν παύουμε να μιλάμε για κινητά τηλέφωνα, συσκευές των οποίων η πρωταρχική λειτουργία είναι οι κλήσεις και τα μηνύματα, καθώς και (τις μόνες ίσως) συσκευές που όλοι έχουμε μαζί μας καθημερινά, παντού και οποτεδήποτε. Η φορητότητα λοιπόν είναι ένα θέμα, η αυτονομία ένα δεύτερο, ενώ τίθενται πάντοτε και θέματα ευχρηστίας αυτής καθ' αυτής: τα χέρια των περισσότερων χρηστών απλώς δεν είναι αρκετά μεγάλα για να καλύπτουν άνετα όλη την επιφάνεια της μιας οθόνης 5 ιντσών. Και αν δεν μπορείς να κάνεις μια σειρά από πράγματα με το κινητό σου τηλέφωνο κρατώντας το με το ένα χέρι, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσεις και το άλλο... ίσως κάτι δεν πάει καλά.

Αυτή, τουλάχιστον, είναι η άποψη της Apple - γι' αυτό και οι μηχανικοί της επέλεξαν να μεγαλώσουν μόνο καθ' ύψος την οθόνη του iPhone 5. Με αυτόν τον τρόπο ο αντίχειρας του χρήστη μπορεί όντως να φτάσει μέχρι το πάνω σημείο της οθόνης - κάτι με το οποίο ομολογούμε πως έχουμε πρόβλημα να καταφέρουμε στο αγαπημένο One X. Το smartphone της HTC είναι εξαιρετικό, αλλά έχουμε εισπράξει... ουκ ολίγα πειρακτικά σχόλια όταν χειριζόμαστε π.χ. την κεντρική οθόνη ή τον media player της συσκευής αυτής και με τα δύο χέρια, ένα κρατώντας και ένα πατώντας. Και να σκεφτεί κανείς ότι η διαγώνιος του One X είναι 4.7 ιντσών, όχι 5!

Αυτό που αντιπαραθέτει ως κύριό του επιχείρημα το στρατόπεδο του... "όσο πιο μεγάλη η οθόνη, τόσο το καλύτερο", φυσικά, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ένα σύγχρονο smartphone περισσότερο για άλλα πράγματα χρησιμοποιείται πια, παρά για κλήσεις και μηνύματα. Και το στρατόπεδο αυτό έχει επίσης δίκιο: οι συσκευές της κατηγορίας από το 2010 και μετά είναι προσωπικοί υπολογιστές με... ένα κινητό τηλέφωνο μέσα τους και όχι το αντίστροφο. Μπορεί να είναι ελαφρώς αστείο να κρατά κανείς στο αυτί του όταν μιλά μία συσκευή που δεν χωρά στο χέρι του, όμως όταν αυτά τα smartphones προβάλλουν χάρτες, Web sites, πλήθος πληροφοριών σε apps και φυσικά games, αποζημιώνουν και με το παραπάνω. Η χρήση τους παραμένει ελαφρώς άκομψη καθώς συχνά είναι ανέφικτο να γίνει με το ένα χέρι, οι οθόνες αυτές είναι σαφώς περισσότερο ενεργοβόρες, όμως ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών θεωρεί το σχετικό αντίτιμο μικρό, αναλογικά με το όφελος.

Αν και κατά πόσο η τάση για όλο και μεγαλύτερες οθόνες στα smartphones θα... σταματήσει στις 5 ίντσες ή αν θα έχουμε ακόμη περισσότερο συζητήσιμη συνέχεια, απομένει ν' αποδειχθεί: το κοινό θα αποφασίσει αν κάτι τέτοιο έχει νόημα ή όχι, τελικά. Στο μεταξύ, ως... "κερασάκι στην τούρτα"; Η μία εκ των τεσσάρων κατασκευαστών που παρουσίασαν smartphone με οθόνη 5 ιντσών, η Huawei, επέδειξε στην πρόσφατη έκθεση της CES και μία συσκευή που η ίδια ονομάζει μεν κινητό τηλέφωνο, αλλά... ο Θεός να το κάνει τέτοιο, με οθόνη 6.1 ιντσών! Εκεί, πλέον, βρισκόμαστε πλήρως στην χιουμοριστικά αποκαλούμενη κατηγορία των... phablets (από το phone και tablet) και καθόλου μακριά από το σενάριο στο οποίο θα κρατούσε κανείς στο αυτί του για να μιλήσει ένα... Asus Google Nexus 7. Θέαμα με το οποίο, υποψιαζόμαστε, θα γελάγαμε ακόμη κι εμείς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner