Απολύτως δικαιολογημένα, θα έλεγε κανείς, συγκέντρωσε στο Mobile World Congress η Samsung την περιέργεια και το ενδιαφέρον του ειδικού Τύπου: βάσει των όσων επέδειξε στην αποκάλυψη των Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, οι Κορεάτες φαίνονται να έχουν επιτέλους δώσει βάση στην αρνητική κριτική που ασκήθηκε στο Galaxy S5 (και τη μέτρια εμπορική πορεία του βέβαια) και να καταβάλλουν προσπάθεια εξέλιξης συνειδητή πια - και μάλιστα με όχι έναν, αλλά δύο "διαδόχους" του, ανανεωμένους σχεδιαστικά και κορυφαίους τεχνολογικά. Φροντίσαμε να έλθουμε στον εκθεσιακό χώρο του MWC στη Βαρκελώνη σε επαφή και με τα δύο αυτά μοντέλα Galaxy S6. Ποιές είναι οι πρώτες μας σκέψεις γι' αυτά;
Ξεκινώντας με το "απλό" Galaxy S6: η Samsung ολοφάνερα προσπάθησε να απαντήσει στους επικριτές της, χωρίς όμως ν' απομακρυνθεί τόσο πολύ από τον χαρακτήρα των παρελθόντων Galaxy S, ώστε να ξενίσει το κοινό που τα προτιμούσε. Έτσι το πλαστικό εξαφανίστηκε μεν (επιτέλους), τη θέση του πήραν το γυαλί και το μέταλλο ως κύρια υλικά κατασκευής του περιβλήματος, οι σχεδιαστικές γραμμές ωστόσο συνεχίσουν να παραπέμπουν σε παλαιότερα μοντέλα. Δεν θεωρούμε την επιλογή των Κορεατών σωστή, την καταλαβαίνουμε όμως. Το κύριο πλήκτρο (που ενσωματώνει πλέον καλύτερο αισθητήρα αποτυπωμάτων) ξεχωρίζει πλέον πιο πολύ, κάτι που σε άλλους θα αρέσει και σε άλλους όχι - η εντύπωση που δίνει, ωστόσο, όταν το πατά κανείς είναι αυτή της άμεσης ανταπόκρισης. Σαφώς καλύτερη απ' ότι άλλοτε.
Ο σχεδιασμός του Galaxy S6 δανείζεται ουκ ολίγα στοιχεία από τον αντίστοιχο του iPhone 6 (από συγκεκριμένες γωνίες μοιάζουν... ύποπτα πολύ), όμως η συνολική του εικόνα είναι διαφορετική και η αίσθηση που αποπνέει όταν το κρατά και χρησιμοποιεί κανείς αναμφισβήτητα αυτή ενός premium προϊόντος. Η Samsung, άλλωστε, αξίζει τα εύσημα τόσο επειδή ενσωμάτωσε οθόνη 5 ιντσών σε μέγεθος συσκευής που δεν είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερο από το iPhone 6, όσο και για το γεγονός φυσικά ότι η οθόνη αυτή καθ' αυτή είναι πολύ μεγαλύτερης ανάλυσης. Ως τεχνολογίας Super AMOLED συνεχίζει να μην μας αρέσει η αντιρεαλιστική απόδοση των χρωμάτων της, όμως είναι τόσο καθαρή και λεπτομερής, ώστε ίσως για πρώτη φορά θα μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε επί μακρώ χωρίς... γκρίνια.
Όσον αφορά στην αίσθηση της ταχύτητας λειτουργίας του Galaxy S6 θα πρέπει να την μετρήσουμε με τα σχετικά προγράμματα και να την αξιολογήσουμε επί σειρά ημερών, μεν, όμως τα όσα είδαμε είναι πολλά υποσχόμενα. Οι συσκευές της έκθεσης στηρίζονταν στο Android 5.0.2 και δεν θυμόμαστε να έχουμε δει πουθενά ομαλότερο και γρηγορότερο το λειτουργικό της Google - ή οποιαδήποτε άλλη έκδοσή του σε παρελθούσες συσκευές. Η Samsung έχει ευτυχώς κάνει αυτό που έκαναν και άλλοι κατασκευαστές μεταβαίνοντας στο νέο Android: "ευθυγράμμισε" εικαστικά το δικό της γραφικό περιβάλλον, το TouchWiz, με το εικαστικό ύφος του Lollipop, απλοποιώντας το σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι ολοφάνερα περισσότερο καλαίσθητο απ' ότι παλαιότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως προτιμούμε το Touchwiz από το ακόμη "καθαρότερο" και απλούστερο γραφικό περιβάλλον των HTC και Sony. Η βελτίωση, ωστόσο, σε σχέση με το περυσινό Touchwiz στο Galaxy S5 είναι μεγάλη και αυτό, συν η απίθανη ταχύτητα λειτουργίας του S6 βέβαια, παραμένει το σημαντικότερο.