Στα παραπάνω είναι, θεωρούμε, απαραίτητο να συμπεριληφθούν και μερικά ακόμη στοιχεία. Όπως η εθνικιστική - συνειδητή ή όχι - μεροληψία των ενόρκων: καλώς ή κακώς είναι πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολο ένα αμερικανικό δικαστήριο να αναδείξει ως ένοχη μια αμερικανική εταιρεία απέναντι σε μία ξένη (ειδικά της Άπω Ανατολής). Η "συνείδηση" των Αμερικανών σε αυτά τα πράγματα είναι... θεαματικά "κάθετη", αν και δεν είναι φυσικά δικό τους ίδιον: κωμικά, σε αντίστοιχη δίκη στην Κορέα πρόσφατα η Samsung στο δικό της "γήπεδο" αναδείχθηκε νικήτρια έναντι της Apple (!). Όπως το γεγονός ότι και η Apple έχει αδίστακτα κι απροκάλυπτα υιοθετήσει στο iOS στοιχεία από άλλα λειτουργικά, για τα οποία δεν διώχθηκε ποτέ ποινικά - τα Notifications στα εικονίδια και το Notification Center στην κορυφή της οθόνης είναι παραδείγματα που "βγάζουν μάτι", μα υπάρχουν κι άλλα.
Με άλλα λόγια, αν έπρεπε να επιδιωχθεί "δίκαιο" στο ποιός έφευρε τί και ποιός υλοποίησε τί βάσει ποιάς ιδέας σε φορητές συσκευές την τελευταία πενταετία, η Apple θα βρισκόταν επίσης ένοχη για ουκ ολίγα. Όμως η Google - που βρίσκεται πίσω από το Android και πολλά από αυτά που η Apple οικιοποιήθηκε... άνετα κι αθόρυβα - δεν είναι το είδος της εταιρείας που έχει μονομανία με τις μηνύσεις και τις φανταστικές προσβολές στην πνευματική της ιδιοκτησία. Καταλαβαίνει πως στην τεχνολογία η παρθενογέννεση είναι κάτι πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολο (και σχετικό). Πως η τεχνολογία προχωρά μέσα από ζυμώσεις, οι οποίες προκύπτουν φυσιολογικά γιατί πολύ απλά όλοι κοιτούν τί κάνουν όλοι οι άλλοι. Είναι - και θα έπρεπε να είναι - μια διαδικασία που σέβονται οι πάντες. Εκτός της Apple, προς την οποία ολοφάνερα... πρέπει να αισθανόμαστε όλοι ευγνώμονες. Για κάποιο λόγο.
Όταν όλα έχουν ειπωθεί, στις δηλώσεις τους μετά την ανακοίνωση της απόφασης τόσο η Samsung όσο και η Apple ήταν... "άκυρες". Παραπλανητικά τοποθετημένες. Η Apple δεν δικαιούται να μιλάει για "αξίες όπως η καινοτομία" ή για "δικαίωση κατά της κλοπής": ακόμη και ο ίδιος ο Jobs είχε ανοιχτά ομολογήσει πως η Apple έχει πολλάκις αντιγράψει τον ανταγωνισμό και "κλέψει" απροκάλυπτα ("Good Artists Copy, Great Artists steal"), ενώ τις βασικές ιδέες των προϊόντων της τις έχουμε δει αμέτρητες φορές αλλού, χρόνια πριν. Η Samsung δεν δικαιούται, από την άλλη, να μιλά για μονοπωλιακές πρακτικές ή υψηλότερες τιμές, γιατί σε άλλες περιπτώσεις έχει βρεθεί δικαίως ένοχη για τα ίδια πράγματα.
Η Samsung, ωστόσο, δικαιούται να μιλά για δύο άλλα πράγματα: ένα, για το μη λειτουργικό, βλαβερό σύστημα απόδοσης των ευρεσιτεχνιών, το οποίο πλέον "κρατά πίσω" την εξέλιξη της τεχνολογίας. Δύο, για τις λιγότερες επιλογές που έχει ο καταναλωτής μέσα από αυτήν την εξέλιξη. Ναι, η κορεάτικη εταιρεία αντέγραψε. Δυστυχώς γι' αυτήν, άγαρμπα. Αλλά η νίκη της Apple δεν είναι "μάθημα" θετικό: είναι απώλεια για το καταναλωτικό κοινό και ελπίζουμε να μη δούμε πολλές τέτοιες "νίκες" στο μέλλον. Στο κάτω-κάτω, δεν είναι τα... ταμεία της Apple που μάς ενδιαφέρουν, αλλά η αγορά στο σύνολό της - κι αυτή, μέσα από τη συγκεκριμένη δίκη, μόνο ωφελημένη δεν είναι. Τελικά.