Δεν μπορεί να διαφωνήσει οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital, ακόμη κι αν παρακολουθεί για λίγο σχετικά καιρό την αγορά της τεχνολογίας, με το... προφανές: είναι "δίκοπο μαχαίρι" η τακτική της δημιουργίας προσδοκιών που ακολουθούν όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες για να σημειώσουν υψηλότερες πωλήσεις τα προϊόντα τους. Όλες σχεδόν πασχίζουν να δημιουργήσουν ενθουσιασμό γι' αυτά με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους, ξεκινώντας πολύ καιρό πριν αυτά γίνουν διαθέσιμα στα καταστήματα. Όσο περισσότερες οι υποσχέσεις, τόσο υψηλότερες οι προσδοκίες. Και όσο μεγαλύτερο το ύψος των προσδοκιών... τόσο μεγαλύτερη η απογοήτευση τόσο των μέσων ενημέρωσης, όσο και των καταναλωτών όταν το τελικό αποτέλεσμα δεν πλησιάζει τα υποσχόμενα.
Η κυκλοφορία των δύο κορυφαίων smartphones της αγοράς βασισμένων σε Android αυτή τη στιγμή, των HTC One και Samsung Galaxy S4, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερο παράδειγμα. To One όχι μόνο υποσχέθηκε πολλά, αλλά πρακτικά ήταν... υποχρεωμένο να το κάνει: η HTC είχε δεχθεί, παρά την ποιότητα των προϊόντων της, εμπορικές ήττες σημαντικές το 2011 και το 2012. Χρειαζόταν ένα προϊόν αληθινά ξεχωριστό. Επέλεξε να επικεντρωθεί στο design, στην διαφορετική προσέγγιση της κάμερας του One και στο συνοδευτικό software - ακριβώς για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Επικεντρώθηκε λοιπόν σε αυτά και υποσχέθηκε πολλά, πάρα πολλά: τίποτε λιγότερο από μία μικρή "επανάσταση" στο θέμα της κάμερας, συνοδευτικές εφαρμογές και λειτουργίες που αλλάζουν το "ύφος" του κινητού, εξελιγμένο σχεδιασμό και για πρώτη φορά σε smartphone με Android, ενιαίο μεταλλικό περίβλημα.
Δύο μήνες μετά, κρίνουμε με βεβαιότητα πλέον: όσον αφορά το design και την ποιότητα κατασκευής, νίκη. Το HTC One όντως ξεχωρίζει, όντως αποπνέει ποιότητα, όντως είναι το ομορφότερο smartphone αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά στο ρίσκο της κάμερας χαμηλότερης ανάλυσης και καλύτερου φακού για περισσότερη αξιοπιστία στη σύλληψη φωτογραφιών με κακό φωτισμό... έτσι κι έτσι. Δεν ήταν τα αποτελέσματα τόσο οφθαλμοφανή και αδιαμφισβήτητα, ώστε να πείσουν τους πάντες πως "της βγήκε" το ρίσκο. Όσον αφορά στο συνοδευτικό λογισμικό, δε: κάποιοι συμπάθησαν, κάποιοι αντιπάθησαν το Blinkfeed και τις άλλες δευτερεύουσες εφαρμογές, όλοι όμως συμφωνούν πως δεν είναι συγκριτικό πλεονέκτημα και λόγος αγοράς ενός One, όπως είναι π.χ. το design του.
Το Galaxy S4, από την πλευρά του, επίσης δημιούργησε προσδοκίες για πράγματα που πρακτικά αποδεικνύονται ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Η Samsung έκανε από την αρχή του χρόνου "φασαρία μεγάλη" για τον Exynos Octa, τον οκταπύρηνο επεξεργαστή της που "θα αξιοποιούνταν σε μελλοντικά της προϊόντα", ποτέ αρνούμενη τις εικασίες πως το πρώτο από αυτά θα ήταν το S4. Ο Μάιος ήλθε, το S4 κυκλοφόρησε, όμως ούτε πρόσβαση στην έκδοση με τον νέο Exynos έχει η πλειοψηφία της παγκόσμιας αγοράς, ούτε η ισχύς του φαίνεται ξεκάθαρα κάπου σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
"Φασαρία μεγάλη" και για όλες αυτές τις πρόσθετες λειτουργίες και εφαρμογές που αξιοποιούν το πλήθος αισθητήρων του S4... για να διαπιστώσουμε πρακτικά πως η συντριπτική πλειοψηφία τους όχι μόνο δεν είναι τίποτε το αληθινά χρήσιμο, αλλά δεν είναι καν τίποτε το ιδιαίτερο. Κι ενώ ελπίζαμε αυτή τη φορά - και το είχαμε ξεκάθαρα εκφράσει ως λογική απαίτησή μας που αφορά σε όλους τους κατασκευαστές - η έμφαση στο software θα έφερνε "το επόμενο βήμα" στην καθημερινή χρήση αυτών των πανίσχυρων κινητών, μείναμε... "με τα demos στο χέρι" και με το νέο Galaxy. Λειτουργίες που τις δείχνεις στους φίλους σου μια-δυο φορές σε στυλ "κοίτα, δεν έχει πλάκα;" και δεν τις αξιοποιείς ξανά; Ποιό το νόημα; Δεν είναι τυχαίο που η Samsung προωθεί διαγωνισμό για την ανάπτυξη apps του S4 αυτές τις μέρες. Όλα αυτά, τα γνωρίζει και η ίδια.
Σε ποιά θέση φέρνουν οι υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν τις δύο εταιρείες; Στη δυσάρεστη να αντιμετωπίζουν δημοσιεύματα για "βελτιωμένα" μοντέλα των S4 και One, ακόμη και μέσα στο έτος. Για ενδεχόμενη έκδοση του S4 με μεταλλικό περίβλημα, ώστε να δικαιολογείται η τιμή πώλησής του και ο χαρακτηρισμός του ως "ναυαρχίδας", αλλά και για αντίστοιχη φημολογούμενη έκδοση του One κάποια στιγμή στο μέλλον με κάμερα πολλών Megapixel, αφού αυτό δείχνει να θέλει τελικά ο κόσμος. Όλα αυτά ενόσω οι δύο εταιρείες πρακτικά αποδέχονται την αδυναμία τους να προσφέρουν "το κάτι παραπάνω" στο Android με το αποκλειστικό τους πρόσθετο software, κυκλοφορώντας και οι δύο... Nexus Editions των S4 και One μέσα στο επόμενο δίμηνο στις ΗΠΑ. Εκδόσεις δηλαδή με "καθαρό" Android 4.2.2 και τίποτε άλλο. Είναι να μην τις συμβουλεύσει κανείς για πολλοστή φορά να είναι περισσότερο φειδωλές με τις υποσχέσεις τους στο μέλλον; Και να τούς υπενθυμίσει πως καλύτερα να υποσχεθείς λίγα και να προσφέρεις πιο πολλά απ' όσα ο κόσμος περιμένει, παρά το αντίθετο...; Ε, μα!