Έχοντας αποσαφηνίσει τις προθέσεις της σχετικά με το πώς θα κινηθεί στην προϊοντική κατηγορία των tablet, με τα δικά της Surface RT και Surface Pro, η Microsoft προχώρησε χθες στην αποκάλυψη των σχεδίων της για τα smartphones που θ' αξιοποιούν το δικό της λειτουργικό σύστημα, τα Windows Phone, στην καινούργια τους έκδοση. Τα Windows Phone 8, που θα διαδεχθούν τα παρόντα Windows Phone 7.5, επιβεβαιώθηκε πως θα φέρουν στο προσκήνιο όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία γίνεται λόγος από το χειμώνα του 2011 και μετά, ενώ δεν έλλειψαν και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις στο σύνολο των ανακοινώσεων. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: φέρνουν οι βελτιώσεις και οι προσθήκες αυτές τα Windows Phone στο ίδιο επίπεδο πληρότητας κι ωριμότητας σε σχέση με τα επερχόμενα iOS 6 και Android 5.0, που επίσης αναμένονται φέτος;
Πρώτα, τα νέα ή εξελικτικά στοιχεία που περιμέναμε. Στα Windows Phone 8 έρχεται επιτέλους η υποστήριξη για επεξεργαστές 2 ή 4 πυρήνων, για υψηλότερες αναλύσεις οθόνης (1280x720 και 1280x768 pixel), για κάρτες μνήμης microSD, καθώς και για κυκλώματα NFC (ασύρματης απευθείας επικοινωνίας ανάμεσα σε συσκευές με απλή επαφή τους). Παρών και ο νέος Internet Explorer 10 (με χαρακτηριστικά ασφαλείας), παρούσες και οι αγορές extra υλικού μέσα από τις ίδιες τις εφαρμογές (in-app purchases/payments), παρόν και τη ψηφιακό "πορτοφόλι" που κρατά κωδικοποιημένα στοιχεία του χρήστη σχετικά με πιστωτικές κάρτες, συνδρομές κλπ. Τα παραπάνω φέρνουν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft στο ίδιο περίπου επίπεδο δυνατοτήτων με τις παρούσες εκδόσεις των iOS και Android των Apple και Google αντίστοιχα.
Τα Windows Phone 8 προσφέρουν, ωστόσο, και κάποια στοιχεία που ο ανταγωνισμός δεν μπορεί (ακόμη) να προσφέρει. Η Microsoft, για παράδειγμα, έχει ενσωματώσει στη νέα έκδοση την εφαρμογή και τα δεδομένα των Maps της Nokia: οι συγκεκριμένοι χάρτες επιτρέπουν και δρομολόγηση με καθοδήγση (turn by turn) και χρήση των χαρτών χωρίς σύνδεση στο Internet (offline maps). Έχει ενσωματώσει επίσης όλη την απαραίτητη υποδομή για Δικτυακή τηλεφωνία (Voice over IP), ώστε όχι μόνο εξειδικευμένες εφαρμογές όπως π.χ. το διάσημο Skype, αλλά και άλλες, ανεξάρτητων εταιρειών, να είναι σε θέση να κάνουν ή λάβουν τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Internet. Πραγματικότητα, δε, είναι και η "αληθινή" εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα (multirasking) και όχι η εκτέλεση "με τη σειρά" ή η απλή "εναλλαγή" από τη μία στην άλλη εφαρμογή.