Είναι γνωστό, φυσικά, το γεγονός ότι στον κόσμο της τεχνολογίας... "οι αριθμοί λένε ό,τι τους πεις", όμως η συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς έχει προ πολλού προσπεράσει το σημείο στο οποίο οι αριθμοί επιδέχονται πιο πολλές από μία ερμηνείες. Στα οικονομικά της αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς η Microsoft ανέφερε πωλήσεις μόλις 4.5 εκ. κινητών Lumia παγκοσμίως - μία μείωση της τάξης του 60% σχεδόν σε σχέση με τις πωλήσεις στο αντίστοιχο τρίμηνο ένα χρόνο πριν. Λαμβάνοντας ως γενικότερο πλαίσιο τοποθέτησης αυτών των πωλήσεων, τις συνολικές όλων των smartphones στο ίδιο τρίμηνο σύμφωνα με την IDC (περισσότερα από 400 εκατομμύρια παγκοσμίως), καταλήγει σε ένα ποσοστό αληθινά καταθλιπτικό: 1.1%. Αυτό είναι το μερίδιο αγοράς στο οποίο έχουν περιοριστεί πλέον τα Windows Phone, από το περίπου 3% της περασμένης χρονιάς. Και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για καμία άλλη διαπίστωση εκτός από την προφανή.
Τα Windows Phone ως τρίτη πρόταση απέναντι στα iOS και Android, είναι - και τυπικά πλέον, αφού ουσιαστικά ήταν εδώ και πολύ καιρό - εκτός αγοράς. Νεκρά. Εν τέλει, ασήμαντα.
Αυτό το 1.1% δεν αποτελεί κανενός είδους... ορόσημο για την παραπάνω διαπίστωση, βέβαια - αυτόν τον ρόλο όμως τον διεκδικεί με πολύ περισσότερες αξιώσεις το εσωτερικό e-mail που έστειλε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Microsoft πέρυσι το καλοκαίρι στους υπαλλήλους όλης της εταιρείας, αναγνωρίζοντας προβλήματα και αναπροσδιορίζοντας στόχους. Αυτό το e-mail είχαμε υπογραμμίσει και τότε πως ουσιαστικά δρομολογεί συγκεκριμένη πια διαδρομή για τα Windows Phone, όμως χρειάστηκαν έξι ακόμη επώδυνοι μήνες κακής εμπορικής πορείας, και τα ανακοινωμένα οικονομικά αποτελέσματα, για να καταστεί σαφές πως η πενταετής προσπάθεια της Microsoft να αποκτήσει μία έστω βιώσιμη, αν όχι αξιόμαχη, θέση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας δεν πρόκειται να αποφέρει καρπούς. Ποτέ.
Οι... επικήδειοι είναι, ωστόσο, το εύκολο τμήμα της διαπίστωσης. Το δύσκολο είναι το "από δω και πέρα, τί;" και, στο χρονικό σημείο που στεκόμαστε τουλάχιστον, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τα σχέδια του Redmond. Άλλοι υποστηρίζουν πως η Microsoft θα πρέπει επιτέλους ν' αποδεχθεί την ήττα της, να μην επενδύσει δολάριο παραπάνω στην υπόθεση "smartphones" και να επικεντρωθεί στις επικερδείς της δραστηριότητες. Άλλοι υποστηρίζουν πως τα Windows 10 Mobile τής δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία που οφείλει να προσπαθήσει τουλάχιστον να αξιοποιήσει πριν πάρει την τελική απόφαση. Άλλοι υποστηρίζουν πως οι Αμερικανοί πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες, αν μη τί άλλο ώστε στο συνολικό τους όραμα για το μέλλον της χρήσης Η/Υ - παντού, με οποιαδήποτε συσκευή και με ακρογωνιαίο λίθο για υπηρεσίες και αποθήκευση δεδομένων το πολυσυζητημένο "σύννεφο" (cloud) - να έχει θέση και το κινητό τηλέφωνο, έστω και ως παράδειγμα επιλογής για συγκεκριμένα σενάρια χρήσης.
Ιδέα δεν έχουμε αναφορικά με το ποιά από τις παραπάνω επιλογές θα ήταν πλέον η καλύτερη για τον αμερικανικό κολοσσό. Η Microsoft δεν στερείται οικονομικής επιφάνειας, οπότε τη δυνατότητα να συνεχίσει την προσπάθεια με τα Windows 10 Mobile ολοφάνερα την έχει. Tα θέματα εδώ, ωστόσο, είναι δύο. Ένα, για πόσο καιρό ακόμη μπορεί να υπόκειται αυτόν τον εξευτελισμό της περιθωριοποίησης από τα iOS και Android, πριν η αρνητική αυτή εικόνα αρχίσει να επηρεάζει και άλλα της προϊόντα ή υπηρεσίες. Ας μην ξεχνάμε: σε όλη τους τη διαδρομή μέχρι σήμερα τα Windows Phone έχουν σημειώσει πωλήσεις 110 εκ. κινητών, ενώ τα iOS και Android μαζί... 4.5 δισεκατομμυρίων κινητών. Δύο, για να έχει νόημα η προώθηση των Windows 10 Mobile, θα πρέπει να στηριχθεί στην μόνη αληθινά αποκλειστική δική τους δυνατότητα, το Continuum. Τη χρήση δηλαδή του κινητού με σύνδεση σε οθόνη και πληκτρολόγιο σε ρόλο κανονικού, κανονικότατου PC. Για να προσφερθεί ωστόσο σωστά κάτι τέτοιο, και τα μελλοντικά smartphones της Microsoft να αξιοποιούν πλήρεις (desktop κι όχι τις... άλλες) εφαρμογές των Windows, θα πρέπει επιτέλους να κατασκευάσει κατάλληλο επεξεργαστή η Intel - κι αυτή έχει αποτύχει οικτρά μέχρι στιγμής να παρουσιάσει κάτι τέτοιο.
Το ειρωνικό, φυσικά, σε όλα αυτά εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Microsoft ήταν "μπροστά από την εποχή της" όσον αφορά στα smartphones και τελικά βρέθηκε ηττημένη κι εκτοπισμένη από εταιρείες που ουδεμία σχέση είχαν άλλοτε με αυτήν την κατηγορία. Φορητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Windows CE και Windows Mobile που εμφανίστηκαν στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 επεδίωκαν να προσφέρουν αυτό που ζητά ακόμη και σήμερα η αγορά, δηλαδή ευμεγέθη κινητά με ισχύ αρκετή για να προσφέρουν τα πάντα μέσω apps. Η υλοποίησή τους ήταν κακή, τα προβλήματά τους πολλά και η προσέγγιση της Microsoft για το λειτουργικό σύστημα ("ας προσπαθήσουμε απλώς να συρρικνώσουμε τα κανονικά Windows") τραγικά λανθασμένη. Το όραμα όμως δεν ήταν - όπως δεν ήταν και η ανανεωμένη προσέγγιση στο περιβάλλον χρήσης ενός φορητού λειτουργικού συστήματος, καθώς θεωρούμε πως τα Windows Phone σε αυτόν τον τομέα συνεχίζουν να υπερέχουν.
Όμως είναι τα apps αυτά που καθορίζουν τη μοίρα ενός λειτουργικού συστήματος, όχι το αντίστροφο. Και έτσι βρισκόμαστε εδώ, μετά από μία πενταετία πανάκριβων και άκαρπων προσπαθειών, μετά από μία αποτυχημένη και σε πολλά στοιχεία της ύποπτη εξαγορά (αυτήν της Nokia) και μετά από πολλές δηλώσεις εκ μέρους του αμερικανικού κολοσσού που... έμειναν δηλώσεις (όσον αφορά το πόσο σοβαρά εννοεί να προωθήσει το δικό της οικοσύστημα), να "γράφουμε τον επικήδειο" των Windows Phone. Το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης συνεχίζει φυσικά να το έχει η παρελθούσα ηγεσία της - ο Steve Balmer έχει και το θράσος να ζητά... τα ρέστα όποτε ανακοινώνονται οικονομικά αποτελέσματα της Microsoft - όμως η παρούσα έχει την "πολυτέλεια" περισσότερων της μίας επιλογών. Ποιά από αυτές θα είναι η περισσότερο σωστή ή λιγότερο λανθασμένη (δεν είναι το ίδιο πράγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση), θα φανεί πιθανότατα του χρόνου τέτοιο καιρό. Έως τότε...