Σειρά PlayStation 30th Anniversary: ιστορική και ρέτρο

Επετειακές εκδόσεις συστημάτων και αξεσουάρ PlayStation για τα τριαντάχρονα γενέθλιά του, συλλεκτικές... εξ ορισμού

Το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρονιάς είναι σημαντικό για την αγορά της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας αλλά το συγκεκριμένο του 2024 έχει ακόμη περισσότερη σημασία για την Sony: είναι αυτό που σηματοδοτεί την επέτειο 30 χρόνων από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο PlayStation (3 Δεκεμβρίου 1994 στην Ιαπωνία), εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή για τα video games παγκοσμίως. Η εταιρεία σκοπεύει να γιορτάσει το ορόσημο αυτό με πολλούς και διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων γνωστοποιήθηκε με... κάθε επισημότητα: τον Νοέμβριο θα γίνει διαθέσιμη η PlayStation 30th Anniversary Collection, μία ειδική επετειακή σειρά προϊόντων που αποτείνει "φόρο τιμής" στο αρχικό εκείνο PlayStation με τρόπο ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Όπως αναφέρει η Sony στο επίσημο blog του PlayStation, θα προσφέρει στο κοινό πέντε προϊόντα της των οποίων ο σχεδιασμός παραπέμπει στο ιστορικό εκείνο αρχικό μοντέλο του 1994: ένα χειριστήριο DualSense, ένα χειριστήριο DualSense Edge, ένα PlayStation Portal, ένα "πακέτο" PS5 και ένα "πακέτο" PS5 Pro. Το ειδικό "πακέτο" PS5 περιλαμβάνει βέβαια το αντίστοιχα σχεδιασμένο επετειακό DualSense, ένα ταιριαστά σχεδιασμένο "καπάκι" για τον οδηγό οπτικών δίσκων, βάση κάθετης στήριξης και διάφορα μικροαντικείμενα PlayStation. Το ειδικό "πακέτο" PS5 Pro είναι πλουσιότερο, περιλαμβάνοντας όσα και αυτό του PS5 αλλά επίσης ταιριαστά σχεδιασμένο DualSense Edge και μία αντίστοιχα διαμορρφωμένη βάση φόρτισης για τα δύο χειριστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο κοινό θα γίνουν διαθέσιμα μόνο 12.300 "πακέτα" PlayStation5 Pro 30th Anniversary Limited Edition, με τον αριθμό του καθενός τυπωμένο πάνω στην συσκευή. Δεν έγινε γνωστό αν ο αριθμός των αντίστοιχων "πακέτων" με το σύνηθες PS5 θα είναι αντίστοιχα περιορισμένος, αλλά δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την Sony να κατασκευάζει πολλά ακόμη τέτοια μοντέλα μετά το πέρας της επετείου του 2024, οπότε και αυτά θα αποκτήσουν... εκ των πραγμάτων συλλεκτικό χαρακτήρα και αξία.

Από το σχετικό video που δημοσίευσε η Sony στο YouTube είναι σαφές πως ο ιαπωνικός κολοσσός έδωσε... το μάξιμουμ της προσοχής στην λεπτομέρεια όσον αφορά στον σχεδιασμό αυτών των επετειακών προϊόντων, από το ιστορικό γκρι του αρχικού PlayStation που έχει αποδοθεί με υπέροχη διχρωμία στα PS5 και τα αξεσουάρ τους, μέχρι το πρόσθετο "σκάλισμα" του αριθμού 3 μαζί με τα τέσσερα χαρακτηριστικά σύμβολα του PlayStation στην εσωτερική επιφάνεια των PS5/PS5 Pro και το πολύχρωμο λογότυπο "PS" που αντικαθιστά σε όλα τα προϊόντα το μοντέρνο μονόχρωμο. Η αίσθηση ρετρό και ταυτόχρονα μοντέρνα που αποπνέουν και τα πέντε είναι πρακτικά βέβαιο πως θα... επαναφέρει αμέτρητες αναμνήσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια παικτών σε όλο τον κόσμο.

Η σειρά προϊόντων PlayStation 30th Anniversary θα γίνει διαθέσιμη στις 21 Νοεμβρίου. Οι προπαραγγελίες στις χώρες όπου λειτουργεί το ηλεκτρονικό κατάστημα της Sony για τα PlayStation ξεκινούν στις 26/9 για όλα τα προϊόντα πλην του "πακέτου" PS5 (γι' αυτό ξεκινούν στις 10/10 για τις χώρες όπου δεν λειτουργεί το κατάστημα αυτό). Στην Ελλάδα οι σχετικές προπαραγγελίες θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα μέσω των εμπορικών συνεργατών της Sony Hellas και αναμένουμε επιβεβαίωση των σχετικών ημερομηνιών.

Τιμές πώλησης για τα επετειακά αυτά προϊόντα, πάντως, δεν έχουν ανακοινωθεί για καμία αγορά στον κόσμο, κάτι που... μπορεί ή μπορεί να μην είναι ενδεικτικό. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ