Το νέο Call of Duty από την πρώτη μέρα στο Game Pass

Ο επερχόμενος νέος τίτλος της σειράς ήδη άκρως σημαντικός... ασχέτως ποιότητας, ορίστε γιατί

Η σχετική φημολογία των προηγούμενων ημερών αποδείχθηκε λοιπόν αληθινή και η πρόωρη διαρροή πληροφοριών απλώς... επιτάχυνε τις διαδικασίες, αφού είναι πλέον επίσημο: το επόμενο "κεφάλαιο" της δημοφιλέστατης σειράς τίτλων Call of Duty της Activision θα είναι διαθέσιμο τόσο στο Xbox Game Pass όσο και στο PC Game Pass από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του. Πρόκειται για το Call of Duty: Black Ops 6 - που λαμβάνει χώρα στην εποχή του Πολέμου του Κόλπου και είναι εστιασμένο στην δράση της CIA - το οποίο θα κυκλοφορήσει σε Xbox Series S/X, PS5 και PC μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Ουκ ολίγες αναφορές θέλουν τον τίτλο να κυκλοφορεί και για PS4/Xbox One, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Η Microsoft έκανε την σχετική ανακοίνωση περιεκτικά και διέθεσε ένα "live action trailer" (σκηνοθετημένο προωθητικό clip χωρίς υλικό μέσα από τον τίτλο δηλαδή), επιφυλασσόμενη πως θα δημοσιοποιήσει περισσότερες πληροφορίες σε ειδική Δικτυακή παρουσίαση στις 9 Ιουνίου. Καθώς ο τίτλος είναι βασισμένος σε σχετικά πρόσφατα ιστορικά γεγονότα, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς επέλεξε η Activision να παρουσιάσει το υπόβαθρο, τους χαρακτήρες και την πλοκή του συγκεκριμένου Call of Duty. Το Black Ops 6 βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδόν από τις Raven και Treyarch - η πρώτη έχει αναλάβει το σεναριακό του τμήμα ενώ η δεύτερη εκείνο της συμμετοχής πολλών παικτών - και οι προσδοκίες γι' αυτό είναι ήδη πολλές, ειδικά με δεδομένο το πόσο κακός αποδείχθηκε ο περσινός τίτλος Call of Duty στα μάτια κριτικών και παικτών.

Το γεγονός ότι το Call of Duty: Black Ops 6 θα ξεκινήσει την πορεία του (και) ως τίτλος του Game Pass ενδιαφέρει φυσικά εκατομμύρια gamers, αλλά αποτελεί και κομβικό σημείο στην ιστορία των Call of Duty, του Xbox και της Microsoft ακόμη. Η επιλογή της εταιρείας να προσφέρει έναν εξαιρετικά εμπορικό τίτλο αξίας €79.99 σε πάνω από 30 εκατομμύρια συνδρομητές του Game Pass ουσιαστικά δωρεάν - κάθε τίτλος Call of Dury σημειώνει πωλήσεις το λιγότερο 20 εκατομμυρίων αντιτύπων μέσα στους πρώτους 18 μήνες, συχνά κατά πολύ υψηλότερες - θεωρείται από πολλούς αυτήν την στιγμή ως εξαιρετικά ριψοκίνδυνη. Είναι σίγουρο πως η προσοχή όλων των κλαδικών μέσων ενημέρωσης θα είναι εστιασμένη στην Microsoft τον Ιανουάριο, όταν θα πρέπει να αναφέρει πώς ακριβώς αυτή η επιλογή επηρέασε τόσο τις αρχικές πωλήσεις του Call of Duty: Black Ops 6, όσο και την συνδρομητική βάση του Game Pass.

To αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ενδέχεται να επηρεάσει πολλές αντίστοιχες αποφάσεις της Microsoft τα επόμενα χρόνια. Αν οι πωλήσεις του Black Ops 6 εμφανιστούν αισθητά μειωμένες ενώ η πελατειακή βάση του Game Pass δεν διευρυνθεί σε βαθμό άξιο λόγου, τότε η εταιρεία ίσως δεν κυκλοφορήσει ποτέ ξανά τίτλο Call of Duty με αυτόν τον τρόπο (ο Phil Spencer και η ομάδα του βρίσκονται κάτω από σημαντική πίεση να αποδείξουν πως η πανάκριβη εξαγορά της Activision προσφέρει σοβαρά οικονομικά ωφέλη στην Microsoft). Αν, από την άλλη πλευρά, αυτό το πείραμα αποδειχθεί επιτυχές, τότε κάθε ετήσιος νέος τίτλος Call of Duty θα μπορούσε από μόνος του να βοηθήσει την συνδρομητική υπηρεσία της Microsoft μακροπρόθεσμα. Πολλοί συζητούν, βέβαια, και το ενδεχόμενο η εταιρεία να αυξήσει το κόστος συνδρομής στο Game Pass με αφορμή την κυκλοφορία του Call of Duty: Black Ops 6, κάτι που δεν αποκλείεται δεδομένης της δημοτικότητας της σειράς αυτής.

Στο πλαίσιο της ίδιας επιλογής, δε, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν η εταιρεία θα κρατήσει την υπόσχεσή της να μην προσφέρει κατώτερου επιπέδου εκδόσεις των μελλοντικών Call of Duty σε άλλα φορμά ώστε να ευνοήσει τα Xbox - υπόσχεσή που προφανώς αφορά στα PlayStation, όπου παραδοσιακά η σειρά σημειώνει υψηλές πωλήσεις. Αναμενόμενο είναι βέβαια πως αυτή την φορά δεν θα δούμε κανενός είδους ειδικές συνεργασίες ή προωθητικές συνέργειες μεταξύ των Activision και Sony, όμως... άλλο αυτό και άλλο να διατεθεί μία έκδοση του Call of Duty: Black Ops 6 που να μην είναι τεχνικά φροντισμένη ή πλήρης σε περιεχόμενο: σε αυτήν την περίπτωση θα επανέρχονταν οι συζητήσεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού που είχαν καθυστερήσει την εξαγορά της Activision.

Υπάρχουν πάρα πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για το Call of Duty: Black Ops 6 - και η αλήθεια είναι πως ορισμένα από αυτά δεν θα τα διαπιστώσουμε παρά αφού ο τίτλος κυκλοφορήσει και μετά - όμως όλα δείχνουν πως ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα ισχύει κάτι... παράδοξο: το νέο Call of Duty προδιαγράφεται ήδη ως ένα από τα σημαντικότερα μέλη της σειράς ασχέτως ποιότητας, βάσει της στρατηγικής σημασίας του για την Microsoft και την αγορά του gaming συνολικά. Όχι κάτι που μπορεί να πει κανείς για πολλές παραγωγές σήμερα, αν μη τί άλλο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ