banner

Ακόμη καλύτερο Wi-Fi, ακόμη όμως μακριά

Το πρότυπο 802.11ax υπόσχεται καλύτερες επιδόσεις σε καταστάσεις... συνωστισμού και φυσικά υψηλότερες ταχύτητες

"Στο περιθώριο", όπως λέμε, της έκθεσης CES 2018 που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του ειδικού Τύπου την περασμένη εβδομάδα είχαμε και μία σειρά από ανακοινώσεις με σημασία περισσότερο... μελλοντική παρά ο,τιδήποτε άλλο: η Intel επιβεβαίωσε, για παράδειγμα, την πρόθεσή της να προσφέρει μέσα στο 2018 στους κατασκευαστές τα πρώτα της chip ελέγχου ασύρματης διασύνδεσης που θα λειτουργούν βάσει της επόμενης έκδοσης του προτύπου Wi-Fi. Αυτό για την ώρα ονομάζεται απλώς "802.11ax" και θα διαδεχθεί το παρόν 802.11ac με την ελπίδα να προσφέρει περισσότερα πράγματα στο καταναλωτικό κοινό, μα σε συγκεκριμένους πια τομείς και για συγκεκριμένα σενάρια χρήσης σε καθημερινό πλαίσιο.

Η νέα έκδοση του προτύπου Wi-Fi "στα χαρτιά" θα προσφέρει φυσικά υψηλότερες ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων ανάμεσα στους σχετικούς routers και ανάλογα εξοπλισμένες συσκευές όπως smartphones, tablets ή laptops: σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εξετάζει προς παγίωση το ελεγκτικό σώμα της Wi-Fi Alliance, οι ταχύτητες αυτές θα αγγίζουν τα... 5 Gbps (!) σχεδόν. Με τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που γνωρίζουν ήδη πως ακόμη και οι ταχύτερες οικιακές συνδέσεις που υπάρχουν στον κόσμο αυτήν την στιγμή πρακτικά δεν ξεπερνούν το 1 Gbps - και άρα τα 5 δείχνουν υπερβολικά - φυσικά συμφωνούμε. Υπάρχουν πάντως κάποια σενάρια χρήσης στα οποία η τόσο γοργή επικοινωνία ανάμεσα σε ασύρματες συσκευές μπορεί να έχει κάποιο νόημα, προφανώς για την μεταφορά πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων σε ρυθμούς... ενσύρματης διασύνδεσης.

Το πρότυπο 802.11ax, ωστόσο, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει ένα πρακτικό πρόβλημα και όχι τόσο για να μεταφέρει GB δεδομένων αστραπιαία: αυτό της ύπαρξης και ταυτόχρονης χρήσης πολλών διαφορετικών ασύρματων συσκευών μέσα σε έναν χώρο ή σε μικρή εμβέλεια γύρω από τον εκάστοτε router. Όταν πολλά κινητά, laptop και άλλες συσκευές "διεκδικούν" γοργή σύνδεση όλες μαζί από ένα σημείο πρόσβασης αφενός δημιουργούν "συνωστισμό" με την ταυτόχρονη λειτουργία τους στην ίδια συχνότητα (2.4 ή 5 GHz), αφετέρου δεν επιτρέπουν στον router να κάνει την καλύτερη ακριβώς διαχείριση της Δικτυακής σύνδεσης που προσφέρει. To καινούργιο πρότυπο Wi-Fi αξιοποιεί υποχρεωτικά πλέον - στην έκδοση 802.11ac ήταν προαιρετικό - την τεχνική MU-MIMO (Multiple User Multiple Input Multiple Output) η οποία όχι μόνο αντιμετωπίζει τον... "συνωστισμό" με επιτυχία, αλλά εξασφαλίζει και ταχύτητα αποστολής δεδομένων ίση με αυτήν της λήψης.

Το καινούργιο πρότυπο Wi-Fi είναι, φυσικά, σχεδιασμένο και έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει απροβλημάτιστα το περιβάλλον του λεγόμενου smart home: όταν κυριολεκτικά δεκάδες διαφορετικές οικιακές συσκευές - από λάμπες φωτισμού και θερμοστάτες μέχρι φούρνοι μικροκυμάτων και ψυγεία - χρειάζονται ταυτόχρονη και μόνιμη ασύρματη σύνδεση με το Internet, το σημερινό πρότυπο Wi-Fi δεν επαρκεί, εξ ου και το νέο. Ως... είθισται, πάντως, το ότι η Intel ανακοίνωσε τα σχετικά chip ελέγχου (η Qualcomm έχει ανακοινώσει τα αντίστοιχα από πέρυσι) δεν σημαίνει πως θα δούμε το Wi-Fi AX σε δράση σύντομα, αφού και οι προδιαγραφές του δεν έχουν ακόμη επίσημα παγιωθεί, και οι καταναλωτικές συσκευές που θα το αξιοποιούν βρίσκονται το λιγότερο 18 μήνες μακριά. Καλό... 2019, λοιπόν, ή και 2020 αν θέλουμε να μιλάμε για ευρεία χρήση του. Όπως πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner