banner

AMD: πανίσχυρη κάρτα γραφικών, προσωρινή

Και η πρώτη προσπάθεια των Αμερικανών στα προϊόντα εικονικής πραγματικότητας με πρωτότυπη υλοποίηση

Ομολογουμένως η AMD είναι μία εταιρεία που δεν παύει να μάς... εκπλήσσει - κάτι που καθόλου δεν θα μάς πείραζε αν τις πιο πολλές φορές δεν μάς εξέπληττε είτε δυσάρεστα, είτε ακατανότητα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Games Developers Conference 2016 οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν επιτέλους επίσημα την νέα κάρτα γραφικών που εδώ και μήνες φημολογούνταν πως σχεδίαζε: αναφερόμαστε φυσικά στην πολυσυζητημένη "διπλή" Radeon R9, η οποία ονομάζεται Radeon Pro Duo και είναι η ισχυρότερη που έχει κατασκευάσει η AMD μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα: κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς απευθύνεται, γιατί ανακοινώθηκε τώρα και γιατί κοστίζει τόσο πολύ.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία η Radeon Pro Duo είναι σχεδιασμένη για αξιοποίηση τόσο από τους παραγωγούς περιεχομένου εικονικής πραγματικότητας, όσο και από τους καταναλωτές με απαιτήσεις στους επερχόμενους τίτλους VR ή/και στην χρήση επαγγελματικών εφαρμογών όπου οι υψηλές επιδόσεις σε περίπλοκους υπολογισμούς (GPU compute) είναι απαραίτητες. Το πρόβλημα είναι, φυσικά, πως οι παραγωγοί περιεχομένου VR είναι σε αριθμό πολύ λίγοι για να χαρακτηριστούν καν "αγορά", πως αρκετό περιεχόμενο VR δεν υπάρχει ούτως ή άλλως ακόμη για να δικαιολογήσει την αγορά πανάκριβης κάρτας γραφικών και πως η Radeon Pro Duo θα εμφανιστεί στα καταστήματα το πολύ 3-4 μήνες πριν από τις... αληθινά νέες κάρτες γραφικών της AMD, της αρχιτεκτονικής Polaris δηλαδή. Με κόστος, δε, που ανέρχεται στα $1500/€1500, είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η απόκτησή της αυτή τη στιγμή - με εξαίρεση όσους έχουν... χαρακτηριστική οικονομική άνεση βέβαια.

H AMD θέλει, πάντως, να αξιοποιήσει το "κύμα" της εικονικής πραγματικότητας στον μέγιστο βαθμό φέτος, γι' αυτό και συνεργάστηκε με την (άγνωστη μέχρι χθες) κατασκευάστρια Sulon για τον σχεδιασμό ενός νέου "κράνους" VR με το... μάλλον εκκεντρικό όνομα Sulon Q. Αυτό ενσωματώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα ολόκληρο PC: επεξεργαστή και υποσύστημα γραφικών της AMD (FX-8800P και Radeon R7 αντίστοιχα), 8 GB μνήμης, δίσκο τεχνολογίας SSD και χωρητικότητας 256 GB, καθώς και πλήρη υποσυστήματα ήχου και ασύρματης διασύνδεσης, κάθε λογής αισθητήρες κλπ. Το Sulon Q έχει επίσης να επιδείξει την υψηλότερη ανάλυση οθόνης περιφερειακού του είδους μέχρι στιγμής (2560x1440 pixels με ρυθμό ανανέωσης στα 90 Hz), αλλά και δυνατότητες προβολής περιεχομένου επαυξημένης πραγματικότητας (AR) α λα Microsoft Hololens σε συνεργασία με τα Windows 10.

Το Sulon Q, σε συνδυασμό με το πλαίσιο λογισμικού LiquidVR της AMD, υπόσχεται ομαλότερη και λεπτομερέστερη απεικόνιση περιεχομένου VR/AR από τον ανταγωνισμό. Χωρίς επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας και τιμή πώλησης, ωστόσο, είναι δύσκολο να κρίνουμε πώς μπορεί να σταθεί απέναντι στα Oculus Rift, HTC Vive και PlayStation VR. Εν καιρώ, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner