Πιστή στην υπόσχεση που είχε δώσει στο κοινό της στην εκδήλωση WWDC του Ιουνίου, η Apple διέθεσε πριν από μερικές ώρες μέσω Internet την νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για τους προσωπικούς υπολογιστές της: το πρώτο, ονοματολογικά μιλώντας πάντα, macOS με το κωδικό όνομα "Sierra". Αυτό μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε Η/Υ desktop ή laptop της αμερικανικής εταιρείας από το 2009 και μετά - παλαιότερα μοντέλα δεν υποστηρίζονται κι ας μην υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τεχνικός λόγος γι' αυτό - ενώ, όπως οι τελευταίες πέντε εκδόσεις του... συνταξιοδοτημένου πια OS-X, προσφέρεται στους κατόχους των υπολογιστών αυτών εντελώς δωρεάν. Το εγκαταστήσαμε σε ένα MacBook Pro Retina 2013 και σε έναν iMac 27 Retina 2015 - και τα δύο σε διαμόρφωση dual boot με Windows 10 - χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
To macOS Sierra φέρνει στο προσκήνιο κυρίως λειτουργικές προσθήκες παρά αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην απόδοση - κάτι, ωστόσο, που επεδίωξαν να κάνουν οι δύο προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού της Apple και σε σημαντικό βαθμό κατάφεραν. Στην νέα έκδοση έρχεται στο παραθυρικό περιβάλλον η εικονική βοηθός των iPhone/iPad, η Siri, με όλες τις δυνατότητες αναζήτησης πληροφοριών και την φωνητική επικοινωνία που προσφέρει σε αυτά, το σύστημα πληρωμών Apple Pay μέσω Web, η επέκταση του iCloud Drive ώστε να λειτουργεί όπως στο One Drive των Windows 10 (συγχρονισμός αρχείων κλπ. ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευές της Apple), καθώς και πολλαπλά αρχεία ενεργά στην ίδια εφαρμογή (μέσω tabs όπως αυτά που χρησιμοποιούμε στους browsers).
Αξιοσημείωτες νέες δυνατότητες του macOS που είναι εφικτές λόγω του σχεδόν απόλυτου ελέγχου που έχει η Apple στις συσκευές της: το λεγόμενο universal clipboard (που επιτρέπει π.χ. την "αντιγραφή" μίας εικόνας σε iPad και την "επικόλλησή" της σε Mac), καθώς και η είσοδος στο λειτουργικό σύστημα με την ύπαρξη απλώς ενός Apple Watch σε κοντινή απόσταση (αλλά όχι ενός iPhone όπως λανθασμένα βλέπουμε αλλού να γράφεται). Αυτές οι δυνατότητες που αξιοποιούν πολλαπλές συσκευές της Apple είναι πρακτικά βέβαιο πως θα επεκταθούν με το πέρασμα του χρόνου, καθώς η αμερικανική εταιρεία δείχνει να δίνει πλέον ασύγκριτα περισσότερη βαρύτητα στα iPhone/iPad και Watch/TV απ' ότι στους Η/Υ Mac (λογικό με την διαφορά στα κέρδη που φέρνουν οι πρώτες συσκευές σε σχέση με τις υπόλοιπες).
Σε κάθε περίπτωση το macOS δείχνει ενδιαφέρον: χωρίς να φέρνει... συνταρακτικές αλλαγές ή βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι υπολογιστές της Apple, επεκτείνει την λειτουργικότητά τους και, για την ώρα τουλάχιστον, δεν δείχνει να έχει προβλήματα με εφαρμογές και υπηρεσίες. Και από τη στιγμή που προσφέρεται δωρεάν...