H αμερικανική έκθεση της CES ιστορικά ανήκε κατά το πρώτο διάστημα της διαδρομής της στην πληροφορική, βέβαια, όμως την τελευταία δεκαετία η αλήθεια είναι πως το ενδιαφέρον του κοινού και των μέσων ενημέρωσης έχει στραφεί περισσότερο στα οπτικοακουστικά και λιγότερο στους προσωπικούς υπολογιστές. Ακόμη κι έτσι οι μεγάλες πολυεθνικές με κύριο αντικείμενο τα PC και τα περιφερειακά τους φροντίζουν πάντοτε να επιδεικνύουν τα πιο πρόσφατα προϊόντα τους σε όλες τις κατηγορίες, ακόμη κι αν η συνολική εντύπωση που αποπνέουν στις τελευταίες 3-4 CES είναι αυτή της... προσεκτικής εξέλιξης και όχι της εντυπωσιακής προόδου. Ένας αριθμός από highlights υπήρξε, ωστόσο, και αξίζει ξεχωριστού άρθρου αν μη τί άλλο επειδή ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται και ουκ ολίγα... ακραία σε σύλληψη και υλοποίηση!
H Intel αμέσως πριν από την έναρξη της CES είχε επιτρέψει την δημοσίευση των πρώτων δοκιμών για τους νέους της επεξεργαστές, τους κωδικά γνωστούς ως Kaby Lake - με όχι ακριβώς διθυραμβικές κριτικές, κάτι ωστόσο αναμενόμενο - οπότε στο πλαίσιο της έκθεσης δεν ανακοίνωσε περισσότερα τέτοια προϊόντα. Ανακοίνωσε όμως πέντε νέα μοντέλα των περίφημων mini-PC της, των NUC, βασισμένα σε αυτούς τους επεξεργαστές - σε διάφορα επίπεδα τιμών και με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά - καθώς και κάτι εν δυνάμει περισσότερο σημαντικό μακροπρόθεσμα: έναν Η/Υ σε μέγεθος... αληθινά πιστωτικής κάρτας (και πάχος μερικών τέτοιων μαζί), ο οποίος είναι αναβαθμίσιμος και μπορεί να ενσωματωθεί σε όλων των ειδών τις συσκευές, επεκτείνοντας την λειτουργικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου. Ο αμερικανικός κολοσσός υποσχέθηκε διαθεσιμότητα μέσα στο 2017, αλλά... θα δείξει προφανώς.
Τα μάτια πολύ περισσότερων ανθρώπων, συγκεκριμένα φέτος, ήταν προσηλωμένα στην AMD, η οποία είχε υποσχεθεί πως θα παρουσιάσει καινοτομικά προϊόντα ευθέως ανταγωνιστικά στους επεξεργαστές της Intel και τα chip γραφικών της nVidia. Τυπικά μιλώντας την κράτησε την υπόσχεσή της η AMD, παρουσιάζοντας επίσημα για πρώτη φορά τους επεξεργαστές Ryzen και το chipset γραφικών Vega - όμως αναφέρθηκε μόνο σε στοιχεία της αρχιτεκτονικής τους και δεν έδωσε κανένα απτό στοιχείο για εμπορικά προϊόντα, την διάθεσή τους και τις τιμές πώλησής τους. Τόσο οι Ryzen όσο και το Vega "στα χαρτιά" δείχνουν εντυπωσιακά και σηματοδοτούν σημαντικό κομβικό σημείο για την AMD - αυτό όπου θα αρχίσει να απευθύνεται στα απαιτητικά εταιρικά περιβάλλοντα, την επιστημονική κοινότητα και άλλες "κάθετες" αγορές λόγω της δυνατότητας κλιμάκωσης των επεξεργαστών κι υποσυστημάτων γραφικών της - όμως περισσότερα δεν θα ξέρουμε μέχρις ότου κάποιες έστω από αυτές τις νέες προτάσεις δοκιμαστούν και μετρηθούν πρακτικά. Ευελπιστούμε κάποια στιγμή έως τον Ιούνιο ή Ιούλιο.
H nVidia, από την πλευρά της, κινήθηκε... στρατηγικά στην CES: αφού η AMD δεν παρουσίασε αναλυτικά κάρτες γραφικών στηριγμένες στο Vega, τα στελέχη του "πράσινου στρατοπέδου" δεν αποκάλυψαν την GeForce GTX 1080 Ti όπως όλοι περιμέναμε - έχει έτσι να προσβλέπει σε λίγο καιρό ακόμη εμπορικής εκμετάλλευσης των Titan X και GeForce GTX 1080 πριν η Ti "γεφυρώσει το χάσμα" ανάμεσά τους. Αντιθέτως η nVidia αποκάλυψε την δεύτερη έκδοση του SHIELD TV, του οικιακού συστήματος ψυχαγωγίας που συνδυάζει apps, λήψη ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, καθώς και games: παραδόξως δεν είναι ισχυρότερο αλλά είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να συνεργάζεται με άλλες συσκευές "έξυπνου σπιτιού", να διεκπεραιώνει εργασίες μέσω του Google Assistant και να δέχεται φωνητικές εντολές μέσω ειδικού περιφερειακού α λα Amazon Echo που μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στο σπίτι (και σε πολλαπλά δωμάτια). Οι δύο εκδοχές του νέου SHIELD TV παραμένουν στα $199/$299 (με σκληρό δίσκο των 500GB το δεύτερο).
Σε άλλα highlights: η Dell παρουσίασε ένα όμορφο και λειτουργικό υβριδικό tablet/laptop βασισμένο στο δημοφιλέστατο XPS 13, ένα PC γραφείου "όλα-σε-ένα" με οθόνη 4Κ αλλά (έτσι γι' αλλαγή) εξαιρετικό σύστημα απόδοσης ήχου, ένα εντυπωσιακό περιφερειακό tablet για γραφίστες ή σχεδιαστές, καθώς και το πρώτο monitor ανάλυσης 8Κ (!) για PC. Η Razer παρουσίασε πειραματικό laptop με τρεις οθόνες (!), καθώς οι δύο "επεκτείνονται" δεξιά κι αριστερά της κύριας (το οποίο μάλιστα... κλάπηκε κιόλας από τον εκθεσιακό χώρο). H Kingston παρουσίασε το πρώτο USB stick χωρητικότητας... 2 TB (αν και όχι ακριβώς μικρό σε μέγεθος βέβαια), οι Samsung, Alienware, Asus και Acer παρουασίασαν laptop για gamers σε διάφορες συνθέσεις κι επίπεδα κόστους (από $799 έως και... $7999), ενώ οι Toshiba και Lenovo παρουσίασαν επαγγελματικά laptop με 16 κι 23 (!) ώρες αυτονομίας αντίστοιχα.
Όπως θα περίμενε κανείς, φυσικά, ήταν πολλοί οι Η/Υ για εικονική πραγματικότητα και gaming στο σαλόνι από πολλαπλούς κατασκευαστές, πολλές οι μητρικές για τους επεξεργαστές Kaby Lake, πολλά τα monitor (κυρτά ή μη σε διάφορες διαγωνίους) από όλους σχεδόν τους... "συνήθεις υπόπτους" - και όλα επαρκώς εξελικτικά ώστε να μην απογοητεύουν για το μέλλον και τις προοπτικές των PC, αλλά να μην εντυπωσιάζουν κιόλας είναι η αλήθεια. Business as usual, τρόπον τινά, σε μία αγορά που αντιλαμβάνεται πως χρειάζεται ανανέωση, μεν, αλλά δεν αποτολμά να απομακρυνθεί πολύ από αυτά που γνωρίζει καλά για δεκαετίες. Θα αποδειχθεί το 2017 η χρονιά που ο προσωπικός υπολογιστής θα κατορθώσει να ανανεώσει το προβλέψιμο προφίλ του; Του χρόνου τέτοιο καιρό, θα ξέρουμε!