banner

Chrome OS Flex και... παλιό PC, σαν καινούργιο

Αυτό υπόσχεται το δωρεάν λειτουργικό σύστημα της Google, υπάρχουν όμως σημεία άξια προσοχής

Μπορεί το 92% των ενεργών προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο να στηρίζονται σε Windows ή MacOS, αλλά... ναι, των ενεργών υπολογιστών. Υπάρχουν πάρα, μα πάρα πολλοί άλλοι παλιότεροι υπολογιστές που λειτουργούν κανονικά, στην θεωρία τουλάχιστον, μα στην πράξη έχουν "παροπλιστεί" για διάφορους λόγους: είτε επειδή στην χρήση αποδεικνύονται αργοί, είτε επειδή τα λειτουργικά τους συστήματα δεν υποστηρίζονται πια με ενημερώσεις ασφαλείας οπότε είναι ευάλωτοι σε Δικτυακές απειλές (όπως π.χ. όλα τα PC με Windows XP ή 7) είτε γιατί, πολύ απλά, δεν καλύπτουν πια τις ανάγκες των κατόχων τους. Σε αυτό το σημείο πολλοί έμπειροι χρήστες Η/Υ προτείνουν να αξιοποιήσει κανείς μία από τις δεκάδες διαθέσιμες εκδοχές του Linux με αυτούς τους παλιότερους υπολογιστές - όμως αυτό δεν ενδείκνυται για όλους και, συν τοις άλλοις, για τα απολύτως "απλά και καθημερινά" (για τα οποία είναι το πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν παλαιότερα PC) ακόμη και το Linux αποτελεί εν τέλει υπερβολή.

Το Chrome OS, όμως;

Στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα, μα το λειτουργικό σύστημα της Google είναι δημοφιλέστατο στο εξωτερικό - και δη στις σχολικές κοινότητες - κυρίως στα λεγόμενα Chromebooks για συγκεκριμένους λόγους. Οι φορητοί αυτοί Η/Υ είναι φθηνοί, επαρκώς γρήγοροι στην λειτουργία - το Chrome OS είναι κατά βάση ένας πυρήνας Linux που συνοδεύεται από το ελάχιστο δυνατό γραφικό περιβάλλον για να εκτελείται ο Chrome ή άλλα απλά apps - κι απολύτως κατάλληλοι για εκείνα τα "απλά και καθημερινά" που οι πιο πολλοί από μας κάνουν σε Δικτυακό πλαίσιο έτσι κι αλλιώς. Υπήρχαν ήδη τρόποι να "τρέξει" κανείς Chrome OS σε υπολογιστές που δεν είναι Chromebook ή Chromebox, όμως η Google τώρα προσφέρει έναν απλό και επίσημο τρόπο. Λέγεται Chrome OS Flex και είναι ακριβώς αυτό: μία έκδοση του Chrome OS σχεδιασμένη να λειτουργεί σε PC ή Mac παράλληλα με το δικό τους λειτουργικό σύστημα ή ακόμη και αντικαθιστώντας το πλήρως.

Το Chrome OS Flex λειτουργεί σε υπολογιστές με μόλις 4GB μνήμης λειτουργίας, 16GB αποθηκευτικού χώρου και επεξεργαστές Intel ή AMD έως και από το... 2008. Φορητοί Η/Υ MacBook από τις αρχές του 2009, πολλά κοινά netbook (τα θυμάται αυτά κανείς;), ακόμη και Intel Compute Sticks μπορούν να "τρέξουν" αυτό το λειτουργικό σύστημα με άνεση, κάτι που συχνά δεν μπορεί να πει κανείς για το... αρχικό λειτουργικό σύστημα με το οποίο πωλήθηκαν αυτές οι συσκευές. Η Google διατηρεί κατάλογο (το Flex βρίσκεται άλλωστε σε προέκδοση ακόμη) με "πιστοποιημένα" μοντέλα Η/Ύ που έχει η ίδια δοκιμάσει και διασταυρώσει τον βαθμό συμβατότητάς τους με το λειτουργικό της σύστημα, ο οποίος θα εμπλουτίζεται συνεχώς και υποθέτουμε πως θα ενημερώνεται και από όσα διαπιστώνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές όταν αυτό διατεθεί σε τελική έκδοση.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να το δοκιμάσουν σήμερα κιόλας, πάντως, για να κρίνουν την συμβατότητα και τις επιδόσεις του στο παλιό PC που σκέπτονται να "αναστήσουν", μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια εγκαθιστώντας το Chrome OS Flex σε USB stick και χρησιμοποιώντας το από εκεί, όπως γίνεται με πολλές διανομές Linux. Μιλώντας, δε, για Linux, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ορισμένες εκδοχές του θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, όμως το Flex προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα που το καθιστούν για πολλούς καταναλωτές καλύτερη επιλογή: η Google θα το αναβαθμίζει και ενημερώνει στον ίδιο βαθμό που κάνει και το "κανονικό" Chrome OS, ο βαθμός ασφαλείας του είναι υψηλότερος συνολικά και λειτουργεί απευθείας με όλες τις δημοφιλείς υπηρεσίες και apps της Google τόσο σε σύνδεση με το Internet όσο και εκτός. Tο Flex είναι άλλωστε η έκδοση του Chrome OS που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των πιο πολλών, κακά τα ψέματα, για δύο λόγους... προφανείς: γιατί προσφέρεται δωρεάν και γιατί δεν συνεπάγεται την αγορά νέας συσκευής.

Εκεί, φυσικά, βρίσκεται και το όλο νόημα του Chrome OS Flex για την Google: η εταιρεία χρειαζόταν ένα λειτουργικό σύστημα για H/Y ώστε να διαθέτει αντιπρόταση απέναντι στις Microsoft και Apple - ένα λειτουργικό που θα μπορούσε να παίξει τον ίδιο ρόλο που έχει το Android στις φορητές συσκευές, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν όλο και πιο πολλές υπηρεσίες και apps της Google. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ο αμερικανικός κολοσσός εξαγόρασε μία μικρή εταιρεία ονόματι Neverware το 2020: αυτή είχε δημιουργήσει το CloudReady, ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο "ανοιχτού λογισμικού" Chromium OS που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε Η/Υ. Αυτό που έκανε πρακτικά η Google ήταν να ενσωματώσει το CloudReady στο δικό της Chrome OS και να προσφέρει έτσι το Chrome OS Flex, διευρύνοντας την επιρροή του πρώτου μέσα από το δεύτερο.

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποιά θα είναι η γνώμη των καταναλωτών για το Chrome OS Flex όταν διατεθεί στην τελική του μορφή κάποια στιγμή μέσα στο έτος. Από την μία πλευρά, δεν μάς δίνουν... κάθε μέρα κάτι με μηδενικό αντίτιμο: στην προκειμένη περίπτωση, έναν υπολογιστή που μπορεί να αξιοποιηθεί σε πλειάδα χρήσεων, ενώ πριν "μάζευε σκόνη", χωρίς να πληρώσουμε τίποτε γι' αυτό. Από την άλλη πλευρά, δεν προσφέρεται στην πραγματικότητα εντελώς δωρεάν το Chrome OS Flex, καθώς - όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις - το αντίτιμο είναι το πλήθος των στατιστικών αλλά και προσωπικών, εμπορικά αξιοποιήσιμων δεδομένων που συλλέγει η Google όταν χρησιμοποιούμε τα προϊόντα της. Για όσους και όσες έχουν ήδη επενδύσει στο οικοσύστημα υπηρεσιών και apps της Google... "μικρό το κακό", φυσικά, οπότε γι' αυτούς το Chrome OS Flex έχει σαφώς νόημα. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner