Είναι γεγονός ότι όπου υπάρχει καταναλωτική ζήτηση και... λογική βάση, η αγορά της τεχνολογίας θα βρει τρόπους να ξεπεράσει περιορισμούς που αρχικά φαντάζουν μη συμβιβάσιμοι - και αυτό ακριβώς φαίνεται να συνέβη με τους φορητούς υπολογιστές και την (μη) δυνατότητά τους να παίζουν σύγχρονα PC games. Ενώ το μέγεθος, η κατασκευή και η φορητότητα των laptop δεν επιτρέπει σε αυτά την χρήση "πλήρους μεγέθους" καρτών γραφικών, είναι πολύς ο κόσμος που θα ήθελε να έχει την επιλογή, καθώς τα πιο πολλά αληθινά, πανίσχυρα gaming laptops... δεν τα λες και άνετα φορητά ακριβώς! Η λύση, ωστόσο, βρέθηκε: εξωτερικές κάρτες γραφικών. Και θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε όλους.
Η ιδέα δεν είναι νέα, καθώς υλοποιήσεις σχετικές έχουμε δει και άλλοτε - όπως αυτήν της Alienware, τον πολυσυζητημένο Graphics Amplifier, που είχαμε αναφέρει σχεδόν 18 μήνες πριν. Όμως οι υλοποιήσεις αυτές ήταν "κλειστές", λειτουργούσαν δηλαδή μόνο με συγκεκριμένα laptop και με συγκεκριμένες παραδοχές. Το πρότυπο σύνδεσης περιφερειακών Thunderbolt 3, όπως έχει υλοποιηθεί από την Intel σε Η/Υ desktop και laptop εδώ και κάποιους μήνες, προσφέρει αρκετά μεγάλη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων ώστε να επιστρέπει σε οποιοδήποτε κατάλληλα εξοπλισμένο PC να αξιοποιήσει οποιαδήποτε κάρτα γραφικών.
Το "κλειδί" σε αυτήν την επιλογή είναι προϊόντα όπως το εικονιζόμενο Razer Core: ένα περίβλημα που μπορεί να φιλοξενήσει μία κάρτα γραφικών - πρακτικά οποιαδήποτε πρόσφατη, ακόμη και τις περισσότερες από τις ισχυρότερες που υπάρχουν - και στη συνέχεια να συνδεθεί μέσω θύρας και καλωδίου Thunderbolt 3 σε έναν ανάλογα εξοπλισμένο Η/Υ. Αυτός ο Η/Υ θα πρέπει να ενσωματώνει φυσικά θύρα Thunderbolt 3, η μητρική του να υποστηρίζει αυτού του είδους την σύνδεση καρτών γραφικών (να υπάρχει δηλαδή σχετική επιλογή ρύθμισης στο BIOS) και να στηρίζεται σε Windows 10 (με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις). Από εκεί και πέρα, laptops όπως το κατάλληλα εξοπλισμένο Stealth της Razer μπορούν να χρησιμοποιούν για τα "απλά πράγματα" το δικό τους ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών, ενώ για απαιτητικά games, επεξεργασία video ανάλυσης 4Κ κλπ. την εξωτερική κάρτα γραφικών που ο χρήστης έχει εγκαταστήσει μέσα στο Razer Core.
Το μόνο.. πρόβλημα - επίσης σύνηθες στις περιπτώσεις που η τεχνολογία προσπαθεί να ξεπεράσει τους ίδιους της τους περιορισμούς - είναι πως η πολυτέλεια τού να έχεις ελαφρύ και κομψό laptop που παίζει σύγχρονα PC games με άνεση, κοστίζει πολύ. Πάρα πολύ. Για την ακρίβεια... άλλο ένα laptop: το Razer Core θα πωλείται από μόνο του προς €500, πράγμα που σημαίνει πως με μία πολύ καλή κάρτα γραφικών (ας πούμε μία κόστους επίσης €500 ώστε να έχει εύλογη αντοχή στο χρόνο) το όλο "πακέτο" θα αγγίζει ή και θα ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Ναι, έτσι θα μπορεί να απολαμβάνει κανείς "τα καλύτερα και των δύο κόσμων" αλλά με το ανάλογο τίμημα. Ανακοίνωση συγκεκριμένη για την διάθεση του Razer Core στη χώρα μας δεν έχει ακόμη γίνει από την επίσημη αντιπροσωπεία της, θα επανέλθουμε λοιπόν στο θέμα όταν αυτό συμβεί. Έως τότε...