Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, αφήνει πίσω της με τα χρόνια μεγάλο αριθμό συσκευών που αντικαθίστανται, δωρίζονται σε δεύτερους και... τρίτους συγγενείς και φίλους, χρησιμοποιούνται και εκεί μέχρι - κάποια αναπόφευκτη στιγμή - να "μείνουν πίσω" σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταστούν άχρηστες. Οι φορητοί υπολογιστές εξαετίας, επταετίας "και πάνω" - και μεγάλο ποσοστό από τα διαβόητα netbooks - βρίσκονται πια σε αυτό το "τελευταίο στάδιο πριν τον κάλαθο των αχρήστων", καθώς το πιθανότερο είναι και να στηρίζονται σε Windows XP (τα οποία δεν υποστηρίζονται πλέον), και να μην έχουν την απαραίτητη ισχύ για να εκτελέσουν σύγχρονες εφαρμογές. Η μία επιλογή που έχει κανείς για να τα "αναστήσει" σε κάτι χρήσιμο και ικανό να φέρει σε πέρας ουκ ολίγες εργασίες, είναι η εγκατάσταση κάποιας διανομής Linux. Ο άλλος, περισσότερο σύγχρονος κι ευθυγραμμισμένος με το πνεύμα της εποχής, είναι να κάνει αυτά τα παλιά laptops... Chromebooks!
Η επιλογή των διανομών Linux δεν κοστίζει τίποτε και, τώρα, το ίδιο ισχύει και για την επιλογή μετατροπής ενός παλιού laptop σε Chromebook. Το μόνο που έχει να κάνει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος είναι να μεταβεί στoν σύνδεσμο λήψης του CloudReady της NeverWare: πρόκειται για μία έκδοση του Chromium OS, με τη σειρά του έκδοση του Chrome OS που στηρίζει τα Chromebooks της Google και άλλων κατασκευαστών. To μεγάλο πλεονέκτημα του CloudReady έναντι άλλων αντίστοιχων προσπαθειών (και πολλών διανομών Linux βέβαια) είναι η ευρύτατη υποστήριξή του σε διαφορετικών ειδών και δυνατοτήτων hardware, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες το λειτουργικό αυτό να συνεργάζεται άψογα με πάρα πολλά μοντέλα laptop. Την καλύτερη ως τώρα υποστήριξη έχουν μοντέλα που στηρίζονται σε ευρύτατη γκάμα επεξεργαστών και chipset της Intel, η NeverWare ωστόσο διευρύνει συνεχώς την γκάμα των μοντέλων αυτών συμπεριλαμβάνοντας και υποδομή τεχνολογίας AMD.
Προκειμένου να είναι κανείς, πάντως, βέβαιος πως το CloudReady θα εγκατασταθεί με απόλυτη επιτυχία στο παλιό του laptop, μπορεί αφενός να το εγκαταστήσει πρώτα σε ένα USB flash drive και να το εκτελέσει από εκεί (ώστε να διαπιστώσει αν όλα τα υποσυστήματα του laptop αναγνωρίζονται σωστά), αφετέρου να το ορίσει ως δεύτερο λειτουργικό μαζί με τα υπάρχοντα Windows του εκάστοτε παλιού laptop, αρκεί αυτά να είναι 7 ή νεότερα (αν και βέβαια αυτό δεν έχει το ίδιο νόημα αφού από 7 γίνεται δωρεάν και η αναβάθμιση σε Windows 10 με το ίδιο μηδενικό κόστος). Το σίγουρο είναι πως το CloudReady λειτουργώντας κανονικά θα αποδίδει εξαιρετικά στο hardware των παλιότερων laptop, με μόνο προφανώς "περιορισμό" την πρακτική ανάγκη σύνδεσής του με το Internet. Από το να... μαζεύει σκόνη, όμως, περιμένοντας την ανακύκλωση, καλύτερα δεν είναι να έχει μία "δεύτερη θητεία" ένας φορητός υπολογιστής; Ε, ακριβώς!