Η Microsoft, τα Windows και η τρικυμία εν κρανίω

Αντιφατικά μηνύματα, ακατανόητες επιλογές από τον αμερικανικό κολοσσό και το 2017

Ο κόσμος που παρακολουθεί την αγορά της τεχνολογίας από κοντά ή/και για πολύ καιρό γνωρίζει πως δεν είναι ακριβώς η ευκολότερη για να κάνει κάποιος σχεδιασμό μακροπρόθεσμο στο πλαίσιό της, ούτε η ασφαλέστερη για να ρισκάρει πολλά πράγματα με λιγοστά στοιχεία στα χέρια του. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, θα περίμενε κανείς πως μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες "δυνάμεις" της σύγχρονης πληροφορικής, η Microsoft, εν έτει 2017 θα είχε πλέον "ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες" αυτών των προσπαθειών, θα είχε μάθει πού και πότε έχει την πολυτέλεια να πειραματιστεί, θα έχει τουλάχιστον εξερευνήσει πέρα από ποιό όριο οι κινήσεις και οι επιλογές της μεταμορφώνονται σε... boomerang. Μα, όπως δείχνουν τα πράγματα, όχι: ο κολοσσός του Redmond και φέτος δείχνει να τελεί υπό σύγχυση, παρά την όχι μικρή πια διαδρομή της παρούσας του διοίκησης. Σύγχυση που ενδεχομένως θα ήταν μόνο δικό του πρόβλημα και δεν να μάς απασχολούσε, αν δεν ήταν πρακτικά βέβαιο πως τους επόμενους μήνες θα προξενήσει πολλαπλάσια σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.

Η αφορμή της διαπίστωσης: πριν από λίγα 24ωρα η Microsoft ανακοίνωσε έκδοση του νεότερού της λειτουργικού συστήματος που είχε πρόσφατα διαρρεύσει με τον χαρακτηρισμό "Windows 10 Cloud" και είναι επίσημα γνωστή πλέον με το όνομα "Windows 10 S". Αυτή υποτίθεται πως θα διατεθεί με αφορμή την προσπάθεια της Microsoft να μην "παραδώσει αμαχητί" τον τομέα της εκπαίδευσης των ΗΠΑ στην Google και τα Chromebooks, αλλά θα είναι προεγκατεστημένη σε όλων των ειδών τα PC. Υποτίθεται πως θα καταστήσει εφικτή την διάθεση φθηνότερων laptop από ποτέ, αλλά η ίδια η Microsoft τα δικά της τα τιμολόγησε υψηλά και αναμένεται να την αντιγράψουν κι άλλοι κατασκευαστές σε δικά τους μοντέλα. Υποτίθεται πως με τους περιορισμούς της καθιστά τα Windows 10 ασφαλέστερα από ποτέ, αλλά οποιοσδήποτε χρήστης παρόντων Windows 10 μπορεί να εγκαταστήσει το πρόσφατο Creators Update και να εισπράξει το ίδιο πρακτικά αποτέλεσμα κυριολεκτικά "με ένα κλικ".

Η... τρικυμία εν κρανίω, με άλλα λόγια, γίνεται αντιληπτή αμέσως-αμέσως από την διαφορά που χωρίζει τα όσα η Microsoft ισχυρίζεται "για λόγους PR" και τα όσα ισχύουν στ' αλήθεια: κανένα σοβαρό στέλεχος "στα σωστά του" θα πίστευε πως δεν μπορούμε να διακρίνουμε την ανακολουθία ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Η σύγχυση με την οποία λαμβάνονται αυτές οι στρατηγικές αποφάσεις στο εσωτερικό της Microsoft, όμως, διαφαίνεται κι απ' το ίδιο το αντικείμενό τους: τα Windows 10 S είναι ένα λειτουργικό σύστημα περιορισμένο σε σχέση με τον "μεγάλο αδελφό" του, τα Windows 10 Pro, όμως η μεγάλη πολυεθνική εννοεί να το προωθήσει με τα ίδια PC που φιλοξενούν και τις δύο εκδοχές. Τα "S" επιβάλλουν συγκεκριμένο τρόπο χρήσης, συγκεκριμένο browser, συγκεκριμένο μηχανισμό αναζήτησης κλπ., αλλά πρόκειται για κάτι που είναι δύσκολο να καταστεί αντιληπτό πριν ο ενδιαφερόμενος προβεί σε αγορά Η/Υ με τα S και όχι τα Pro. Αρνούμαστε να πιστέψουμε πως στην Microsoft κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό - και το όποιο... λάθος ισοδυναμεί με $49 για όσους καταναλωτές δεν είναι μαθητές (τόσο κοστίζει η μη αναστρέψιμη αναβάθμιση των S σε Pro).

Ως αποτέλεσμα σύγχυσης μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς και την ολοφάνερα ανέτοιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Microsoft Store των Windows 10 να "στηρίξει" αποκλειστικά με apps την χρήση Η/Υ όπου τα Windows 10 S είναι προεγκατεστημένα. Στο Store δεν υπάρχει ο δημοφιλέστερος browser, ο Chrome (και δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει ποτέ). Δεν υπάρχει το αντιπαθές μεν, απαραίτητο δε σε εκατομμύρια χρήστες iTunes (και αυτό μάλλον δεν θα υπάρξει ποτέ). Δεν υπάρχουν πολλά άλλα δημοφιλή προγράμματα σε μορφή app. Δεν υπάρχει καν το σημαντικότερο όλων ακόμη, το Office της ίδιας της Microsoft (!), έστω κι αν θα εμφανιστεί κάποια στιγμή (τα σχετικά apps όμως θα είναι "μετατροπές" των παραθυρικών προγραμμάτων και άρα όχι ακριβώς τα καλύτερα δυνατά). Στις 15 Ιουνίου, με άλλα λόγια, που θα διατεθούν τα Surface Laptop της αμερικανικής εταιρείας, για να επεξεργαστεί κανείς σε βασικό επίπεδο ένα αρχείο Office θα πρέπει να... εισέλθει στο δωρεάν Office Online, αναγκαστικά με τον Edge, για να το κάνει - κάτι σήμερα εφικτό με οποιονδήποτε browser, σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, με σχεδόν οποιουδήποτε επιπέδου PC.

Η σύγχυση που θα δημιουργηθεί, μάλιστα, είναι μόνο τμήμα της... ακόμη μεγαλύτερης που θα προκύψει στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς: τότε θα κυκλοφορήσουν και οι πρώτες συσκευές με Windows 10 αλλά βασισμένες σε επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM και όχι Intel. Αυτές θα προσφερθούν - ναι, εύκολα πια μαντεύει κανείς - και με "πλήρη" Windows 10 Pro, αλλά και με Windows 10 S. Είναι το ίδιο "έργο" με αυτό που ζήσαμε τα δύο χρόνια των αποτυχημένων Windows RT, κοινώς, αλλά με... ακόμη υψηλότερο δείκτη δυσκολίας για το καταναλωτικό κοινό: άλλα laptops θα επιβάλλουν την χρήση μόνο apps, άλλα όχι. Άλλα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και εφαρμογές παραθυρικές, άλλα όχι όλες, μα κάποιες. Δημοφιλείς εφαρμογές ή/και apps όπως το Office με άλλα laptops θα λειτουργούν, με άλλα όχι.

Όλα αυτά θα συμβαίνουν κάτω από το γενικό όνομα των Windows 10, με την Microsoft ουσιαστικά να προϋποθέτει πως όλοι οι καταναλωτές θα... "το έχουν ψάξει" πρώτα το θέμα και θα ξέρουν αν το laptop που τούς ενδιαφέρει στηρίζεται σε επεξεργαστή αρχιτεκτονικής ARM ή Intel, αν επιτρέπει την χρήση του Chrome ή όχι, αν οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν καθημερινά υπάρχουν και σε μορφή app ή όχι (και αν αυτό υπάρχει και στο Microsoft Store για ARM ή μόνο στο Microsoft Store για Intel). Αν η παραπάνω κατάσταση δεν είναι ο... ορισμός της τρικυμίας εν κρανίω, τότε ποιά θα μπορούσε; Και να υπάρχει, δεν θα θέλαμε να την μάθουμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ