Είναι από όλους αντιληπτό πλέον - όχι τυχαία, την τελευταία τριετία ιδίως - ότι οι προσωπικοί υπολογιστές με την "παραδοσιακή" έννοια ως αγορά μόνο προς συρρίκνωση βαδίζει, αφού υπάρχουν πλέον δεκάδες άλλοι τρόποι με τους οποίους το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση στο Internet και την πληροφορία του. Η Intel, η οποία είχε κάθε συμφέρον να μην συμβεί αυτό προφανώς, είχε διαβλέψει αυτήν την εξέλιξη χρόνια τώρα. Μέχρι στιγμής όμως έχει αποτύχει οικτρά να προσφέρει επεξεργαστές και γενικότερη υποδομή, κατάλληλη για άλλα πράγματα: στα smartphones πρακτικά δεν έχει παρουσία, τα tablet μέχρι την πρόσφατη κυκλοφορία του Microsoft Surface Pro ήταν άκρως απογοητευτικά (και αυτό έχει ακόμη πολλά να αποδείξει)... τί μένει; Ε, απ' ότι φαίνεται, η... τηλεόραση!
Πράγματι, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της αμερικανικής εταιρείας, η Intel έχει αναπτύξει ήδη επεξεργαστές και chipset υποστήριξης που θα μπορούσαν είτε (α) να φιλοξενηθούν σε συσκευή σχετικά μικρών διαστάσεων, σε ρόλο media player, είτε (β) μέσα σε τηλεοράσεις αυτές καθ' αυτές, με αποκλειστικό λόγο ύπαρξης τη λήψη και προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το Internet. O αντιπρόεδρος του τμήματος Intel Media, μάλιστα, ο Erik Huggers, επιβεβαίωσε πως από τεχνικής πλευράς η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο και ο στόχος είναι να διατεθούν σχετικά προϊόντα στην αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.
Τί εμποδίζει, λοιπόν, την Intel να κάνει την απόπειρά της νωρίτερα; Το περιεχόμενο, φυσικά. Όπως και η Apple, της οποίας η... μυθική iTV έχει τον ίδιο σκόπελο να προσπεράσει, έτσι και η Intel αντιμετωπίζει προβλήματα συνεργασίας με τα τηλεοπτικά κανάλια. Αυτά, για προφανείς λόγους, δεν τα συμφέρει να "σπάσει" ο τηλεθεατής τα δεσμά της συνδρομητικής σχέσης μαζί τους και να λαμβάνει το πρόγραμμά τους από το Internet. Είμαστε λοιπόν περίεργοι όσον αφορά στο αν και κατά πόσο - και πώς - η Intel θα καταφέρει να τα πείσει να συνεργαστούν, όταν όλοι οι άλλοι έχουν αποτύχει. Σε κάθε περίπτωση, η όποια "τεχνολογία" έχει αναπτύξει η Intel για την είσοδό της στο χώρο της τηλεόρασης είναι κατά 99% βέβαιο πως δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά κάποια εκδοχή των επεξεργαστών π.χ. για Ultrabooks, με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις και δυνατότητα αποκωδικοποίησης οπτικοακουστικού υλικού σε πραγματικό χρόνο. Θα έχουμε την έκπληξη από εκεί που δεν την περιμέναμε; Ίδωμεν!