Internet οπτικών ινών: ξεκίνημα με... αστερίσκους

Σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης, διαθεσιμότητα ακόμη χαμηλή

Με όλον αυτόν τον... θόρυβο για την πολυσυζητημένη Black Friday και τις προσφορές της, δεν είναι δύσκολο να "προσπεράσει" κανείς το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτές τις μέρες περνά σε ένα νέο στάδιο ανάπτυξης όσον αφορά στην Δικτυακή πρόσβαση. Τόσο η COSMOTE όσο και η Wind ανακοίνωσαν και διαφημίζουν την εμπορική διάθεση των πρώτων συνδρομητικών υπηρεσιών που αξιοποιούν υποδομή οπτικών ινών (fiber), προσφέροντας επιλογές σύνδεσης σε ταχύτητες των 100 και 200 Mbps σε επιχειρήσεις και καταναλωτικό κοινό. Ξεκινά έτσι μία διαδικασία η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε σχεδόν 3 εκατομμύρια σημερινές τηλεφωνικές συνδέσεις της χώρας (από σύνολο 4.5 εκ.) την δυνατότητα πρόσβασης στο Internet στις ταχύτητες έως το τέλος του 2018, με θεωρητικό περιθώριο αύξησής τους έως και το 1 Gbps - πάντοτε σε βάθος χρόνου, εννοείται.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, καθώς οι Δικτυακές συνδέσεις που αξιοποιούν υποδομή οπτικών ινών δεν είναι μόνο ταχύτερες, αλλά τείνουν να είναι περισσότερο αξιόπιστες και πιο κοντά στις ονομαστικές τους απ' ότι οι αντίστοιχες που στηρίζονται αποκλειστικά στον "απλό" χαλκό των παραδοσιακών τηλεφωνικών γραμμών. Δεν έχουμε ακόμη να κάνουμε βέβαια, σε αυτήν την πρώτη φάση, με την λεγόμενη σύνδεση FTTH (Fiber to the Home - όταν δηλαδή η οπτική ίνα φτάνει μέχρι το σπίτι του καταναλωτή), αλλά με συνδέσεις FTTC (Fiber to the Cabinet - σε ελεύθερη μετάφραση "ως την γειτονιά" και τα λεγόμενα ΚΑΦΑΟ κάθε περιοχής). Οι νέες συνδέσεις που προσφέρονται αξιοποιούν και την τεχνολογία VDSL Vectoring (ουσιαστική βελτιστοποίηση της παρούσας υποδομής), οπότε σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται καν αλλαγή εξοπλισμού εκ μέρους του κοινού.

Tόσο το επόμενο βήμα πάντως, οι συνδέσεις FTTB (Fiber to the Building - έως το κτίριο καταναλωτών ή επιχειρήσεων), όσο και οι συνδέσεις FFTH ήδη βρίσκονται στα μελλοντικά σχέδια επενδύσεων κι υποδομών και των τριών μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας μας. Όταν τα σχέδια αυτά πλησιάσουν περισσότερο στην ολοκλήρωση θα είναι σε θέση να στηρίξουν για πολύ μεγαλύτερο τμήμα του καταναλωτικού κοινού νέες προηγμένες υπηρεσίες ψυχαγωγίας και αλληλεπιδραστικού περιεχομένου, από τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες σε υπερυψηλή ευκρίνεια (ανάλυση εικόνας 4Κ) μέχρι φωτορεαλιστικά games που "μεταδίδονται" για να παιχθούν (δεν απαιτούν δηλαδή π.χ. PC ή PlayStation ή Xbox), βιντεοκλήσεις υψηλής ευκρίνειας με πολλαπλούς συμμετέχοντες και αθλητικά γεγονότα εμπλουτισμένα με στοιχεία εικονικής πραγματικότητας (VR) και άλλα. Από πολλές απόψεις μόνο να... φανταστούμε μπορούμε, στα τέλη του 2017, πώς θα αξιοποιεί το κοινό Δικτυακές ταχύτητες της τάξης του 1 Gbps σε λίγα χρόνια.

Λαμβάνοντας στα υπ' όψιν τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς και το γεγονός ότι οι τεχνολογίες αιχμής συνοδεύονται συνήθως από αυξημένο κόστος, τα τιμολόγια των νέων αυτών συνδέσεων που αξιοποιούν υποδομή οπτικών ινών κρίνονται ως ικανοποιητικότατα: η COSMOTE προσφέρει την ταχύτητα των 100 Mbps προς €49.50 μηνιαίως, ελάχιστα ευρώ παραπάνω από την μέχρι χθες βέλτιστη των 50 Mbps, συνδυασμένη με δωράν σταθερή τηλεφωνία και σχεδόν 500 λεπτά ομιλίας προς κινητά. Ακόμη περισσότερο συμφέρει, δε, η επιλογή των 200 Mbps, που με €10 πιο πολλά προσφέρει την διπλάσια ταχύτητα συν τα προαναφερθέντα της τηλεφωνίας. Τα αντίστοιχα τιμολόγια της Wind βρίσκονται στα €42 και €62 αντίστοιχα, αν και με περισσότερο δωρεάν χρόνο ομιλίας προς κινητά.

Επειδή, φυσικά, στην ελληνική αγορά υπάρχουν πάντα... "τα καλά νέα και τα κακά νέα", έτσι και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι όλα ρόδινα όσον αφορά τις νέες "fiber" προτάσεις των COSMOTE και Wind - και αναφερόμαστε στο αμιγώς πρακτικό τμήμα των προτάσεών τους, αυτό της διαθεσιμότητας στο κοινό. Το τμήμα του δικτύου και των δύο που απαρτίζεται από οπτικές ίνες δεν είναι ακόμη επαρκώς μεγάλο ώστε να προσφέρει σε σημαντικό ποσοστό του καταναλωτικού κοινού την επιλογή μετάβασης στην ταχύτητα των 100 Mbps (πόσο μάλλον των 200 Mbps), σίγουρα όχι στον βαθμό που η διαφημιστική τους προώθηση υποννοεί. Κάποιου είδους χρονοδιάγραμμα, δε, έστω γενικό, για τον σχεδιασμό κάλυψης των περιοχών που αυτήν την στιγμή δεν "αγγίζουν" οι οπτικές ίνες δεν είναι διαθέσιμο από τους παρόχους στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές (και θα ήταν σαφώς χρήσιμο).

Έπειτα είναι και το... γνωστό θέμα των "έως 100 Mbps" ή "έως 200 Mbps", το οποίο πρακτικά σημαίνει πως ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του κοινού δεν θα "εισπράξει" αυτές τις ονομαστικές ταχύτητες στο έπακρο λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων: αυτοί ποικίλλουν από την ηλικία/ποιότητα του χαλκού στο τηλεφωνικό δίκτυο κάθε περιοχής (και κάθε σπιτιού μεμονωμένα), την απόσταση της εκάστοτε οικίας από το ΚΑΦΑΟ στο οποίο υπάγεται, τον αριθμό των συνδρομητών που μοιράζονται το ίδιο κέντρο πρόσβασης κλπ. Τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ έχουν, ομολογουμένως, ομαλοποιήσει σε κάποιον βαθμό τα τελευταία χρόνια το τοπίο από... χαώδεις διαφορές στις πρακτικές ταχύτητες πρόσβασης που αντιμετωπίζαμε κάποτε, όμως το στοιχείο του απρόβλεπτου συνεχίζει να υπάρχει στην όλη "εξίσωση". Με πλήρεις συνδέσεις οπτικών ινών (FTTH) αυτά τα θέματα δεν θα υφίστανται, καθώς η αμιγώς ψηφιακή σύνδεση θα είναι δεδομένων χαρακτηριστικών, μέχρι τότε όμως...

Δεν χωρά αμφιβολία, ωστόσο, στο γεγονός ότι με την εξάπλωση της υποδομής οπτικών ινών στα μεγάλα αστικά κέντρα και την επαρχία της Ελλάδας η εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά "περνά σε νέα φάση" και παύει να υπολείπεται (σε τεχνολογικό τουλάχιστον επίπεδο) των πιο πολλών ευρωπαϊκών. Σε εμπορικό και καταναλωτικό επίπεδο θα χρειαστεί σαφώς περισσότερος χρόνος, έτσι ώστε να ωριμάσουν οι υποδομές και τα τιμολόγια, αλλά και να εξοικειωθεί το κοινό με τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των υψηλότερων ταχυτήτων σύνδεσης. Όμως το πρώτο αυτό βήμα είναι πολύ σημαντικό - όπως κάθε πρώτο, άλλωστε - οπότε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ευπρόσδεκτο απ' όλους. Και μακάρι μέσα στο 2018 οι οπτικές ίνες να φτάσουν... παντού!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ