banner

Microsoft: νέος Η/Υ Surface, αυτή τη φορά γραφείου

Με αριθμό από ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά συγκεκριμένο, τελικά, κοινό

Όπως αναμενόταν από τον δημοσιογραφικό κόσμο (καθώς οι... καθιερωμένες πια διαρροές πληροφοριών στο Web μάς είχαν όλους προετοιμάσει σχετικά) στην εκδήλωσή της την σχετική με τα Windows και τα νέα της προϊόντα hardware η Microsoft παρουσίασε τον πρώτο της Η/Υ γραφείου. Ονομάζεται Surface Studio και ενώ αρχικά δίνει την εντύπωση πως είναι σχεδιασμένος βάσει της συλλογιστικής "all-in-one" - όχι ξεχωριστά τμήματα αλλά ένα ενιαίο α λα π.χ. iMac - στην ουσία είναι και αυτός υβριδικός όπως τα Surface Book και Surface Pro, καθώς η κεντρική μονάδα δεν εμπεριέχεται στην οθόνη αλλά στην βάση της. Υπήρξαν κι άλλα παραδείγματα αυτής της προσέγγισης στην αγορά, όμως το Surface Studio ξεχωρίζει από αυτά τόσο λόγω του εξαιρετικά όμορφου σχεδιασμού του, αλλά και κάποιων άλλων δυνατοτήτων με τις οποίες η Microsoft ευελπιστεί πως θα προσελκύσει συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών.

Το Surface Studio προσφέρει οθόνη 28 ιντσών υπερυψηλής ανάλυσης - μεγαλύτερης της λεγόμενης υπερυψηλής ευκρίνειας ή εικόνας 4Κ - και δευρυμένης χρωματικής γκάμας, παραμένοντας αφής και εντυπωσιακά λεπτού προφίλ. Στηρίζεται στην, ομολογουμένως πολύ μικρή γι' αυτό που είναι, βάση της με δύο βραχίονες των οποίων η γωνία μπορεί να ρυθμιστεί στον κάθετο άξονα με μεγάλη ευκολία. Αποτέλεσμα: η οθόνη του Surface Studio μπορεί να είναι κάθετη όπως κάθε άλλου monitor, αλλά με ελάχιστη προσπάθεια μπορεί επίσης να κατεβεί σε ύψος και να έλθει σε θέση σχεδόν οριζόντια, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως "παραδοσιακή" (αλλά φυσικά ψηφιακή) επιφάνεια σχεδίασης. Δεν είναι η πρώτη φορά που προϊόν με αυτήν την ιδιότητα εμφανίζεται στην αγορά, όμως είναι ολοφάνερη η προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Microsoft ώστε η μετάβαση από την μία κατάσταση χρήσης του Surface Studio στην άλλη να είναι περισσότερο ομαλή και φυσική από ποτέ - και τής αξίζουν τα σχετικά εύσημα.

Ως PC αυτό καθ' αυτό το Surface Studio είναι ικανό αλλά όχι το ίδιο εντυπωσιακό: αξιοποιεί τους επεξεργαστές έκτης γενιάς Core i5 και i7 της Intel, προσφέρει από 8 έως και 32 GB μνήμης λειτουργίας, από 1 έως 2 TB αποθηκευτικού χώρου - δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι σχετικοί δίσκοι είναι υβριδικοί μηχανικοί ή SSD με πρόσθετους μηχανικούς α λα iMac - καθώς και τα προηγούμενης γενιάς υποσυστήματα γραφικών GeForce GTX 965M/980M της nVidia. Δεν θα είχαμε ενστάσεις με τις... συντηρητικές επιλογές του hardware στο οποίο στηρίζεται το Surface Studio, αν το κόστος του δεν ξεκινούσε από τα $3000 για το εισαγωγικό μοντέλο και δεν άγγιζε τα $4200 για το ανώτερο. Τα χρήματα είναι πολλά, λαμβάνοντας στα υπ' όψιν ακόμη και την ποιοτικότατη οθόνη. Τουλάχιστον η πρόταση της Microsoft είναι πλήρης στα υπόλοιπα - ενσύρματη κι ασύρματη διασύνδεση, θύρες περιφερειακών κλπ. - συνοδεύεται δε και από πληκτρολόγιο, mouse και γραφίδα. Στηρίζεται, εννοείται, σε Windows 10 Pro.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Surface Studio η Microsoft επέδειξε και το Surface Dial, ένα περιφερειακό που θυμίζει... αναλογικό ρυθμιστικό ήχου σε ηχοσυστήματα αλλά επικοινωνεί ασύρματα με όλα τα Surface για να φέρει στο προσκήνιο ένα πρόσθετο επίπεδο αλληλεπίδρασης και χειρισμού. Περιστρέφοντάς το σε διάφορες γωνίες ο χρήστης μπορεί να εξετάσει γκάμα επιλογών, να επιλέξει διάφορες ρυθμίσεις κλπ. χρησιμοποιώντας το με το αριστερό χέρι, παράλληλα δηλαδή με το mouse ή την γραφίδα στο δεξί. Τα Windows 10 και συμβατές εφαρμογές τους μπορούν να "αντιληφθούν" πότε ο χρήστης έχει τοποθετήσει το Surface Dial πάνω στην οθόνη αφής και να προσαρμόσουν το περιβάλλον λειτουργίας τους ανάλογα. Ούτε αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε περιφερειακό, αλλά η εγγενής υποστήριξή του από την Microsoft σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος ενδέχεται να "κάνει την διαφορά" στην περίπτωση του Surface Dial, βοηθώντας το να επιτύχει εκεί που άλλα προϊόντα απέτυχαν.

Η αποκάλυψη του Surface Dial στην εκδήλωση για το Surface Studio δεν είναι βεβαίως τυχαία: το Dial είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο που δεν έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στο ευρύτερο κοινό, αλλά μόνο στους ανθρώπους που δουλεύουν με γραφικά και ήχο σε απαιτητικό περιβάλλον και θέλουν να είναι παραγωγικοί στο maximum. Δυστυχώς το ίδιο θα πρέπει να ειπωθεί και για το Studio, τόσο λόγω του σημαντικότερου χαρακτηριστικού του - της χρήσης του δηλαδή ως επιφάνειας σχεδίασης - όσο και λόγω του υψηλού του κόστους. Με αυτές της τις επιλογές η Microsoft θα επιδιώξει (α) να προσελκύσει ποσοστό των γραφιστών, σχεδιαστών κλπ. που μέχρι σήμερα παραμένουν "πιστοί" στην Apple και τους Mac, αλλά και (β) να "εμπνεύσει" τους κατασκευαστές PC να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2017 τις δικές τους προτάσεις βασισμένες στο Surface Studio, με χαμηλότερο προφανώς κόστος. Το αν και κατά πόσο θα επιτύχει ο αμερικανικός κολοσσός οποιονδήποτε από τους δύο αυτούς στόχους, απομένει ν' αποδειχθεί.

Στο πλαίσιο της ίδιας παρουσίασης η Microsoft επέδειξε και την ανανεωμένη έκδοση του υβριδικού Surface Book, του tablet που προσαρμόζεται σε βάση πληκτρολογίου για να γίνει πλήρες laptop: το νέο μοντέλο διατηρεί τον ίδιο σχεδιασμό και οθόνη, στηρίζεται όμως σε επεξεργαστή Core i7 της Intel, προσφέρει 8 ή 16 GB μνήμης λειτουργίας, καλύτερο υποσύστημα γραφικών (nVidia GeForce GTX 965M με 2 GB μνήμης) και αυξημένης χωρητικότητας μπαταρία που υπόσχεται αυτονομία 16 ωρών. Όλα αυτά, δυστυχώς, συνεχίζουν να μην ενδιαφέρουν παρά ελάχιστο ποσοστό του κοινού της χώρας μας, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός συνεχίζει να αγνοεί την ελληνική αγορά όσον αφορά τους Η/Υ της: επίσημα δεν προσφέρθηκε ποτέ κανένα Surface - οι όποιες εισαγωγές από εμπορικά καταστήματα γίνονται με δική τους πρωτοβουλία και σε αυξημένη αναγκαστικά τιμή πώλησης - οπότε δεν έχουμε κανέναν λόγο να περιμένουμε ότι το νέο Surface Book ή το Surface Studio θα είναι ευρέως διαθέσιμα στην Ελλάδα για την φετινή εορταστική περίοδο. Σε περίπτωση που κάτι αλλάξει σχετικά, ενημερώνουμε. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner