Νέο Mac OS, νέοι Mac, τίποτε το σπουδαίο

Εξαίρεση ο εντυπωσιακός νέος iMac Pro, φυσιολογικές ή/και βαρετές βελτιώσεις στα υπόλοιπα

Η Apple έχει σφόδρα κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια για την ολοφάνερη προσήλωσή της στα iPhone/iPad και την υποβάθμιση, σε επίπεδο hardware και software, του τμήματος Η/Υ της, του Mac OS των άλλοτε θρυλικών Mac παντός είδους δηλαδή. Στην χθεσινή του παρουσίαση ο αμερικανικός κολοσσός έδωσε την εντύπωση πως θα ήθελε να ανατρέψει την εικόνα αυτή, όμως επί του πρακτέου... την επιβεβαίωσε, προσφέροντας απλώς εξελικτική νέα έκδοση του MacOS και απλώς "λογικά" αναβαθμισμένες εκδόσεις των iMac και MacBook του. Όσον αφορά στους δεύτερους, αρκεί... μία πρόταση: οριακά καλύτεροι επεξεργαστές (Intel "Kabylake"), κάπως καλύτερα υποσυστήματα γραφικών στα μοντέλα οθόνης 13 ιντσών, καλύτερα αντίστοιχα στα μοντέλα 15 ιντσών και... αυτό ήταν όλο. Οι ίδιες οθόνες, το ίδιο design. Μόνο η προσθήκη ενός φθηνότερου μοντέλου MacBook Pro 13 χωρίς την Touch Bar και η αναβάθμιση του αδύναμου MacBook ώστε να είναι χρήσιμος σε περισσότερα σενάρια αξίζουν αναφοράς.

Στην κατηγορία των iMac η Apple έδειξε, τουλάχιστον, την διάθεση να διαφοροποιήσει τα νεότερα μοντέλα από τα παλαιότερα σε μεγαλύτερο βαθμό. Και αυτοί οι υπολογιστές all-in-one θα ενσωματώνουν πλέον τους επεξεργαστές "Kabylake" της Intel, και αυτοί διατηρούν ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό, όμως οι οθόνες τους είναι αναβαθμισμένες ώστε να προσφέρουν 500 nits "φωτεινότητας" και να είναι έτσι ικανές ν' απεικονίσουν σε βασικό επίπεδο εικόνα τεχνολογίας HDR και παλέτα ενός δισεκατομμυρίου χρωμάτων συνολικά (ισχύει τόσο για τα μοντέλα Retina όσο και για τα απλά). Όλοι οι iMac αποκτούν περιθώριο για περισσότερη μνήμη λειτουργίας (32 GB τα μοντέλα με οθόνη 21.5 ιντσών και 64 GB τα μοντέλα με οθόνη 27 ιντσών), καθώς και υποστήριξη σε περιφερειακά USB-C/Thunderbolt 3. Οι μικρότεροι iMac ενσωματώνουν το υποσύστημα γραφικών Iris Pro 640 της Intel ή τα Radeon Pro 555/560 της AMD (αναλόγως με την οθόνη), ενώ οι μεγαλύτεροι τα υποσυστήματα Radeon 570, 575 ή 580.

Μεγαλύτερη απογοήτευση όλων ήταν σαφέστατα αυτή που δημιουργεί το MacOS... High Sierra - σαν να "ομολογεί" και η ίδια η Apple πως οι διαφορές του με το υπάρχον Sierra δεν αξίζουν καν χαρακτηριστική ονομασία. Πρακτικά έχει δίκιο: πέρα από την επίσημη καθιέρωση του νέου συστήματος αρχείων APFS, την δεύτερη έκδοση του υποσυστήματος ελέγχου γραφικών και video, του Metal, και την υποστήριξη σε περιφερειακά εικονικής πραγματικότητας, δεν υπάρχει τίποτε άλλο άξιο αναφοράς στο High Sierra. Είναι απλώς αστείο να αναφέρεται σε παρουσίαση λειτουργικού συστήματος εν έτει 2017 ως αξιοπρόσεκτη δυνατότητα η... προβολή σύνταξης ενός mail δίπλα στην λίστα των εισερχομένων ή η δυνατότητα χρήσης "εξωτερικών" καρτών γραφικών, όμως εκεί έχουμε φτάσει τελικά με την Apple. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον η υπόσχεσή της για βελτιστοποίηση στον κώδικα του MacOS να έχει ως αποτέλεσμα βελτίωση στις επιδόσεις και απροβλημάτιστη χρήση του από την πρώτη μέρα, αντί για την... πατροπαράδοτη κυκλοφορία διορθωτικών αναβαθμίσεων κάθε δεύτερη εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του.

Μόνο highlight στην παρουσίαση της Apple την σχετική με τους Η/Υ της ο νέος iMac Pro: η αμερικανική εταιρεία κατόρθωσε, μέσα από την υλοποίηση έξυπνου συστήματος ψύξης, να εσωκλείσει σε περίβλημα όχι πολύ παχύτερο από αυτό των παρόντων iMac υποσυστήματα που προορίζονται για υπολογιστές αποκλειστικά επαγγελματικής κλάσης (workstation). Τέτοια είναι οι επεξεργαστές Intel Xeon με 8, 10 ή και 18 (!) πυρήνες, η μνήμη λειτουργίας έως 128 GB πιστοποίησης ECC, οι ταχύτατοι δίσκοι SSD χωρητικότητας έως και 4 TB, καθώς και η Radeon Pro Vega της AMD, ένα chip επεξεργασίας γραφικών που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά (λόγος για τον οποίο και ο iMac Pro θα διατεθεί τον Δεκέμβριο). Με την αναβαθμισμένη οθόνη ανάλυσης 5Κ των 27 ιντσών ο εισαγωγικός iMac Pro θα πωλείται προς $4999, κόστος όχι αμελητέο βέβαια αλλά μέσα στα λογικά πλαίσια των workstation αυτού του επιπέδου.

Οι νέοι αυτοί iMac Pro (που ακολουθούν ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό με τους παρόντες iMac αλλά θα διατίθενται αποκλειστικά σε χρώμα ανθρακί), παρά τα εντυπωσιακά τους χαρακτηριστικά και την επεκτασιμότητά τους, στην ουσία κυκλοφορούν για να "εξαγοράσουν χρόνο" που χρειάζεται η Apple για να προσφέρει τον αναπόφευκτο ριζικά ανασχεδιασμένο Mac Pro. Σε συνδυασμό με το μετρίων εντυπώσεων MacOS High Sierra και τις απλώς αναμενόμενες αναβαθμίσεις των iMac και MacBook, δε, είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως η Apple εννοεί να αφιερώσει πολλούς πόρους στην δραστηριότητά της των Η/Υ. Με τον πήχυ συνολικής ποιότητας να έχει τοποθετηθεί ψηλότερα σε όλες τις κατηγορίες PC φέτος - και τα Windows 10 να είναι σε επιδόσεις και δυνατότητες άκρως ικανοποιητικά, όποια παράπονα κι αν έχει κανείς από αυτά και την Microsoft σε άλλους τομείς τους - η Apple δεν έχει πια κανενός είδους "μονοπώλιο" στα desktop και laptop επιπέδου ΑΑΑ. Αν αυτό θα αποδειχθεί και εμπορικά, είναι κάτι που περιμένουμε να διαπιστώσουμε μ' ενδιαφέρον στα τέλη της χρονιάς. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ