banner

nVidia: τα επόμενα βήματα

Kepler και Maxwell, μέχρι το 2014

Με την αγορά των καρτών γραφικών - και των πολλαπλών χρήσεων που αυτές έχουν πέραν των PC games - να έχει αναχθεί σε αγώνα δρόμου ανάμεσα σε δύο μόνο αντιπάλους, την AMD και την nVidia, τί σχέδια έχει η δεύτερη για τα μελλοντικά της προϊόντα είναι εκ των πραγμάτων σημαντικό. Η κορεάτικη εταιρεία σε πρόσφατη εκδήλωσή της, την GTC 2010, αποκάλυψε αυτά ακριβώς τα σχέδια, έστω και σε γενικές γραμμές - τί συμπεράσματα μπορεί να εξάγει κανείς από τις μέχρι τώρα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, λοιπόν;

Η nVidia στην εκδήλωση αυτή, που απευθυνόταν στους επαγγελματίες των 3D γραφικών αλλά φυσικά αφορά και στους gamers (αφού οι ίδιες τεχνολογίες θα αξιοποιηθούν μέσες άκρες και στις δύο περιπτώσεις), κατονόμασε τις δύο επόμενες γενιές των chip που θα διαδεχθούν το σημερινό Fermi των GeForce GTX 470/480. Πρόκειται για τα Kepler και Maxwell, τα οποία χρονικά η nVidia τα τοποθετεί στο 2011 και το 2013 αντίστοιχα, με επεξεργαστική ισχύ 4x και 10x (!) σε σχέση με το Fermi. Όλοι συμφωνούν πως το μεγάλο στοίχημα για την nVidia δεν είναι τόσο να κατασκευάσει ισχυρότερα chip, αλλά να το κάνει χωρίς αυτά να χαρακτηρίζονται από υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση ρεύματος και ανάγκες σε ψύξη από την έκλυση των αντίστοιχων ποσών θερμότητας.

Τα Kepler και Maxwell θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο λιθογραφίας των 28nm και 22nm αντίστοιχα - κάτι που πιθανώς θα έχει... δημιουργήσει ανασφάλειες στους επενδυτές της κορεάτικης εταιρείας, η οποία σχεδόν πάντοτε αντιμετωπίζει προβλήματα συνέπειας με τους χρόνους που έχει καθορίσει όταν μεταβαίνει σε νέα μέθοδο κατασκευής για τα chip της. Και οι δύο νέες αρχιτεκτονικές βαδίζουν στο δρόμο που χάραξε η προκάτοχός τους Tesla το 2007, πάντως, υπό την έννοια ότι οι πολλαπλοί πυρήνες που απαρτίζουν το κυρίως chip θα συνεχίσουν να επιδέχονται προγραμματισμού και αυτόνομα, ώστε να αναλαμβάνουν πολλές εργασίες παράλληλα.

Τα σχέδια της nVidia ακούγονται και είναι όντως φιλόδοξα - ίσως λίγο... περισσότερο από αυτά που μπορούμε να πιστέψουμε ότι η κορεάτικη εταιρεία μπορεί να υλοποιήσει μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Ας μη ξεχνάμε ότι μεγάλη εταιρεία είναι μεν, αλλά έχει εμπλακεί και σε άλλα μέτωπα, όπως αυτά των chip που προορίζονται για φορητές συσκευές (Tegra) και για PC χαμηλής κατανάλωσης και κόστους (Ion). Εξάλλου περιμένουμε ακόμη την απάντησή της στην προσπάθεια της AMD για συνένωση του κεντρικού επεξεργαστή (CPU) και του επεξεργαστή γραφικών (GPU) σε έναν (APU). Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner