Τα οπτικά μέσα αποθήκευσης το πλατύ κοινό τα έχει συνδέσει με τους δίσκους DVD ή Blu-ray και τα CD μουσικής, φυσικά, όμως αυτά προσφέρονται και για διάφορες άλλες χρήσεις πέραν της ψυχαγωγικής. Η Sony είχε αναπτύξει πριν από 3 χρόνια, σε συνεργασία με την Panasonic, ένα σύστημα αποθήκευσης που βασίζεται μεν στην λογική λειτουργίας των Blu-ray, προορίζεται όμως για χρήση από πολύ μεγαλύτερος όγκο δεδομένων από αυτόν μίας ταινίας και το ονόμασε Optical Disc Archive. Όπως δείχνουν τα πράγματα το σύστημα αυτό είχε αρκετή επιτυχία ώστε να παρακινήσει τις δύο ιαπωνικές εταιρείας στην περαιτέρω εξέλιξή του... με αποτέλεσμα την δημιουργία "δεύτερης γενιάς" τέτοιων οπτικών δίσκων χωρητικότητας και επιδόσεων το λιγότερο εντυπωσιακών!
Οι νέοι οπτικοί δίσκοι είναι στην ουσία... διπλά καλύτεροι σε όλα σε σχέση με τους προκάτοχούς τους: φιλοξενούν έως και 3.3 TB δεδομένων από το 1.5 TB των αρχικών, διατηρούν τα δεδομένα αυτά ανέπαφα για 100 (θεωρητικά) χρόνια από τα 50 των αρχικών, ενώ μεταφέρουν δεδομένα με ρυθμούς της τάξης των 2 Gbps στην ανάγνωση και 1 Gbps στην εγγραφή από αυτούς της τάξης του 1.1/0.5 Gbps των αρχικών. Το σύστημα Optical Disc Archive σε αυτήν την έκδοση απαρτίζεται από ένα εξωτερικό drive συνδεσμολογίας USB 3.0, από ένα περίβλημα ανάγνωσης πολλαπλών οπτικών δίσκων που λειτουργεί ως "βιβλιοθήκη" και συνδέεται στο τοπικό εταιρικό δίκτυο μέσω οπτικής ίνας (!), καθώς και από τους ίδιους τους οπτικούς δίσκους. Το όλο σύστημα θα είναι διαθέσιμο για αγορά το καλοκαίρι.
Με τους δίσκους "πρώτης γενιάς" του συστήματος αυτού, χωρητικότητας 300GB και 750GB, να κοστίζουν $225 και $750 αντίστοιχα, είναι φανερό ότι (α) δεν είναι ακριβώς ο φθηνότερος τρόπος αρχειοθέτησης ακόμη και με επιχειρηματικά μέτρα και σταθμά, καθώς και ότι (β) δεν απευθύνονται σε καμία περίπτωση στο καταναλωτικό κοινό, ούτε καν στους ενθουσιώδεις ερασιτέχνες παραγωγούς οπτικοακουστικού υλικού. Η Sony ωστόσο προωθεί την δεύτερη αυτή γενιά Optical Disc Archive ως ιδανική για την εγγραφή υλικού εικόνας 4Κ σε πραγματικό χρόνο και... ποιός ξέρει; Αν κάποια στιγμή στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, μεταβαίνοντας π.χ. στην εικόνα 8Κ, χρειαστεί νέο οπτικό μέσο αποθήκευσης πέραν των δυνατοτήτων του Ultra HD Blu-ray (το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί έως 100 GB δεδομένων), τότε κάποια από την τεχνογνωσία που η Sony απέκτησε εξελίσσοντας αυτό το επαγγελματικό σύστημα, να αξιοποιηθεί εκεί. Τρία TB εικόνας και ήχου στο σαλόνι; Γιατί όχι;