Windows 10: επιλογή χρήσης μόνο apps (!) στον ορίζοντα

Τραγελαφικά αφελής και αλαζονική κίνηση της Microsoft, κανένας λόγος ανησυχίας για την ώρα

Η Microsoft δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα μία εταιρεία με αίσθηση της... ταπεινοφροσύνης ακριβώς, καθώς η πορεία της στον κόσμο της πληροφορικής είναι πλούσια σε παραδείγματα επίδεξης αλαζονείας έως και απροκάλυπτης περιφρόνησης απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Δεν θα υποστήριζε, ωστόσο, κανείς πως δεν έχει στοιχειώδη έστω επαφή με την πραγματικότητα. Ε, για το πρώτο είμαστε βέβαιοι και για το δεύτερο... όχι και τόσο πια, αν κρίνουμε από την συζητήσιμη πρωτοβουλία που ο αμερικανικός κολοσσός πήρε στις πιο πρόσφατες προεκδόσεις της αναβάθμισης Creators Update των Windows 10, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο κοινό (θεωρητικά) μέσα στον Απρίλιο.

Η Microsoft σε αυτήν την αναβάθμιση προσθέτει - ανάμεσα σε άλλα καινούργια στοιχεία - και μία επιλογή στην περιοχή ρυθμίσεων των προγραμμάτων και apps του λειτουργικού της συστήματος, η οποία μπορεί να κάνει το... ανήκουστο: να απαγορεύσει την εγκατάσταση παραθυρικών εφαρμογών στα Windows 10 (!). Η ρύθμιση μπορεί να κάνει τρία πράγματα: να επιτρέψει την εγκατάσταση προγραμμάτων από οπουδήποτε (τόσο apps από το Windows Store όσο και εφαρμογές από αρχείο .exe), να επιτρέψει την εγκατάσταση προγραμμάτων αλλά να δώσει προτεραιότητα σε αντίστοιχα apps (αν υπάρχουν) από το Windows Store, αλλά και να αποτρέψει εντελώς την εγκατάσταση προγραμμάτων με τον "παραδοσιακό" τρόπο, επιτρέποντας... μόνο αυτήν των apps που προέρχονται από το Windows Store!

Η προσθήκη αυτής της επιλογής δεν θα ήταν τόσο τραγελαφική στο θράσος της, ομολογουμένως, αν η Microsoft είχε "πράξει τα δέοντα" την τελευταία τριετία-τετραετία και το Windows Store προσέφερε το εύρος και την ποιότητα των apps που μπορεί να βρει κανείς π.χ. στο App Store της Apple. Αλλά επειδή κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε κατά διάνοια (η εικόνα του Windows Store αυτή τη στιγμή είναι χειρότερη και από αυτήν του Google Play σε όλους τους τομείς), η κίνηση της Microsoft κατά βάση κρίνεται ως συμφεροντολογική και μόνο: έχει σχεδιαστεί ώστε να "ενθαρρύνει" το κοινό να χρησιμοποιεί δικής της επιλογής λογισμικό. Ήδη, ακόμη και στις προεκδόσεις του Creators Update, αν προσπαθήσει κανείς να διαμεταφέρει αρχείο εγκατάστασης εφαρμογής για την οποία υπάρχει αντίστοιχο app, ο Microsoft Edge - ο εξ ορισμού παρών browser των Windows - είτε αντιπροτείνει στον χρήστη το δεύτερο είτε τον ανακατευθύνει σε δικό του extension (!) με την ίδια λειτουργία. Το ίδιο δεν συμβαίνει, φυσικά, αν ο χρήστης επιχειρήσει να λάβει το ίδιο αρχείο εγκατάστασης με άλλον browser.

Ο αμερικανικός κολοσσός φυσικά δεν προωθεί την νέα επιλογή με αυτόν τον τρόπο, αλλά την σκιαγραφεί ως... έξτρα μέτρο ασφάλειας των Windows 10, με την συλλογιστική πως αν θέλει να είναι κανείς "σίγουρος" για την μη επικινδυνότητα προγραμμάτων που εγκαθιστά, μπορεί να προτιμήσει τα apps του Windows Store. Αυτό είναι και πάλι συζητήσιμο, φυσικά, καθώς κανείς μας δεν έχει ξεχάσει πόσα εν δυνάμει επιβλαβή fake apps υπήρχαν εκεί μέχρι και τα τέλη της περασμένης χρονιάς (μόνο η ίδια η Microsoft έχει ομολογήσει πως αφαίρεσε πάνω από 2000 διαφορετικά τέτοια το 2015-2016) και πόσο μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στην διαδικασία ποιοτικού ελέγχου των εκεί apps υπάρχει γενικότερα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή αυτή σχετίζεται και πάλι με την φιλοδοξία της Microsoft να ελέγξει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορεί τα Windows 10 - η έκδοση "Cloud" που μάλλον θα επιτρέπει μόνο apps από το Windows Store είναι ενδεικτικό παράδειγμα - με την διαφορά πως αυτό το σενάριο πρακτικά δεν είναι εφαρμόσιμο: ένα PC που για δουλειά, ενημέρωση ή διασκέδαση μπορεί να αξιοποιήσει μόνο apps είναι, από πλευράς χρηστικότητας, σαφώς περιορισμένο αυτή τη στιγμή. Για την ώρα ευτυχώς η επιλογή αποκλειστικής χρήσης apps είναι... αυτό ακριβώς: μία επιλογή ρυθμίσιμη από τον χρήστη, ο οποίος μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις παραθυρικές του εφαρμογές κανονικά. Σε βάθος χρόνου, όμως; Θα δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ