Πριν από έναν μήνα περίπου είχε διαρρεύσει - και δημοσιοποιηθεί από έναν αριθμό Δικτυακών μέσων ενημέρωσης - η πρόθεση της Microsoft να σταματήσει την προώθηση των Windows 10 S ως ξεχωριστής έκδοσης, πρακτικά εγκαταλείποντας την προσπάθεια να "επιβάλλει" έτσι την αποκλειστική χρήση apps από το Windows Store για χρήση σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα (π.χ. το εκπαιδευτικό). Έκτοτε ο κολοσσός του Redmond δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο σχετικό, χθες ωστόσο επιβεβαίωσε και επίσημα το παραπάνω πλάνο κάνοντας παράλληλα ορισμένες διευκρινίσεις σημαντικές.
Πρώτη και σημαντικότερη: όλοι οι καταναλωτές που αγόρασαν PC βασισμένο σε Windows 10 S - στην Ελλάδα ευτυχώς ελάχιστοι καθώς συσκευές όπως το Surface Laptop δεν διατίθενται με ελληνικό πληκτρολόγιο και δεν είχαν προωθηθεί ιδιαίτερα - θα είναι σε θέση σύντομα να "απεμπλακούν" από το περιοριστικό περιβάλλον χρήσης αυτού του λειτουργικού και να μεταβούν σε "πλήρη" Windows 10 χωρίς να καταβάλλουν χρήματα γι' αυτό (σε πολλές περιπτώσεις το αντίτιμο ανερχόταν σε $50). Η επιλογή αυτή θα δοθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο με την διάθεση της επόμενης μεγάλης αναβάθμισης των Windows 10, το λεγόμενο Spring Creators Update που περιμένουμε να προσφερθεί από την Microsoft έως το τέλος Απριλίου.
Δεύτερη και εξίσου σημαντική διευκρίνιση: επειδή όντως ως ιδέα σε πολύ συγκεκριμένα σενάρια χρήσης τα Windows 10 S μπορούν να βρουν εφαρμογή, ο αμερικανικός κολοσσός θα προσφέρει την επιλογή χρήσης των Windows 10/10 Pro και σε "κατάσταση S" (S Mode). Αυτό θα προκύψει ως δυνατότητα μέσα στο 2019 - και πάλι μέσα από κάποια μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10 φανταζόμαστε - και ουσιαστικά θα "κλειδώνει" το παραθυρικό λειτουργικό σύστημα έτσι ώστε να εκτελεί μόνο apps του Windows Store σε προστατευμένο περιβάλλον.
Το ερώτημα είναι φυσικά αν εν τέλει η Microsoft "εισέπραξε" κάτι, μέσα από αυτήν την τριετία παλινδρόμησης από την μία θέση της για τα Windows 10 S στην άλλη, στον τομέα που είχε την μεγαλύτερη σημασία - δηλαδή στην αύξηση της χρήσης apps από το Windows Store ή έστω στην άνοδο του ποιοτικού τους επιπέδου σε βαθμό αισθητό. Η γνώμη μας είναι πως όχι, όπως και γνώμη μας είναι πως όλο αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος που θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί: πρώτα κάνεις ό,τι μπορείς ώστε τα apps που προσφέρεις να είναι ποιοτικά έως απαραίτητα και μετά κάνεις την απόπειρα επιβολής της αποκλειστικής τους χρήσης, σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Αλλά... ναι: πολύ απλά, Microsoft!